BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinYangınlar, çam balı tedarikini tehlikeye soktu----

Yangınlar, çam balı tedarikini tehlikeye soktu

Yangınlar, çam balı tedarikini tehlikeye soktu
11 Ekim 2021 - 08:24 www.finansgundem.com

Türkiye'de yaz mevsiminde 100 binlerce hektarlık alanı küle çeviren ve binlerce hayvanın can verdiği orman yangınları, dünyada çam balı tedarikini de tehlikeye soktu. Türkiye dünyanın çam balı stokunun yüzde 92'sini karşılıyor.

28 Temmuz'da Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve hızla yayılan yangınlar, 12 Ağustos itibarıyla Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 49 ilde görülmüştü. Toplamda 300'e yakın orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, 200 bin hektara yakın ormanlık alan yanmıştı.

Özellikle Türkiye'deki çam balı üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştiği Muğla'daki yangınlar sonucundaysa arıcılık büyük darbe aldı.

Muğla'daki Seydikemer ilçesine bağlı Çökek mahallesinde arıcılıkla uğraşan Mustafa Altı ve oğlu Fehmi Altı, nesillerdir sürdürdükleri arıcılığın yangınlar nedeniyle büyük tehlikeye girdiğini söyledi.

47 yaşındaki Fehmi, "Geçimimizi arıcılıktan sağlıyoruz ama ormanlar yandığında gelirlerimiz de düştü" dedi.

Çam balı, çam ağacının öz suyuyla beslenen Basra böceği (Marchalina hellenica) sayesinde üretiliyor. Asıl adı Balsıra olan fakat zamanla Basra olarak anılan bu böcek, çam ağacının öz suyunu emdikten sonra elde ettiği proteini eleyip şekerli bir sıvı üretiyor. Daha sonra arılar bu şekerli sıvıyı alıp işleyerek çam balını üretiyor.

Basra böceklerinin yangından sonra çıkacak yeni ağaçlara alışmasının yıllar alacağını söyleyen Fehmi, "Önceki gelirimizi elde etmemiz de en az 5-10 yıl sürer" ifadelerini kullandı.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veli Türk, bölgedeki bal üretiminin bu yıl yüzde 95 düşüş göstermesini beklediklerini açıkladı.

Türk, "Marmaris çam balı diye bir şey artık neredeyse kalmadı. Bu bal bir 60 yıl daha üretilemez. Durum sadece Türkiye'yle de ilgili değil, bu bal dünyada her yere gönderiliyordu. Büyük bir nimetti. Gerçekten çok büyük bir kayıp oldu" dedi.

Muğla'da çıkan orman yangınları kontrol altına alındı

 

3 bölgede çıkan orman yangınları kontrol altına alındı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)