BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancılardan 183 milyon $'lık alım----

Yabancılardan 183 milyon $'lık alım

Yabancılardan 183 milyon $'lık alım
05 Şubat 2013 - 11:47 www.finansgundem.com

İMKB'de Ocak'ta yabancı yatırımcılar 183 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi

İMKB'de yabancı yatırımcılar Ocak ayında 9.055 milyar dolar alım, 8.872 milyar dolar satış gerçekleştirirken, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten not artırımı beklentisinin ayın son haftasında ötelenmesiyle gözlenen yoğun satışların etkisiyle net alımlar Aralık ayındaki 670 milyon dolar seviyesinden Ocak ayında 183 milyon dolar düzeyine indi.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten not artırımı beklentileriyle Ocak ayı içinde 86,787.15 ile tarihi yüksek seviyesini gören İMKB 100 endeksi <.XU100> ayı 0.7 yükseliş ile tamamlamıştı. Moody's'in 28 Ocak'taki telekonferansta not değişikliğine gitmemesi sonrası Ocak ayının son haftasında ağırlıklı olarak bankacılık endeksi hisselerinde yoğun satışlar gözlenmişti.
Yabancı yatırımcılar Ocak ayında sırasıyla en çok İş Bankası , Sabancı Holding , Akbank , Türk Telekom ve Kardemir hisselerinde net alım gerçekleştirdiler.
İş Bankası'nda 118.1 milyon dolar, Sabancı Holding'de 75.6 milyon dolar, Akbank'ta ise 47 milyon dolarlık alım gerçekleşti.
Yabancı yatırımcıların en çok net satış yaptıkları hisseler ise sırasıyla Garanti Bankası , Tüpraş , Yapı Kredi , İpek Enerji ve BİM olurken, Garanti Bankası'nda 138.1 milyon dolar, Tüpraş'ta 49.9 milyon dolar, Yapı Kredi'de ise 30.7 milyon dolarlık net satış yaptılar.
Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "Ocak ayında Türkiye piyasasını destekleyen iki ana faktör vardı. İlki Moody's'ten 'yatırım yapılabilir' kredi notu beklentisiydi. Moody's açıklamaları sonrası bu beklenti kısa vadede ortadan kalktı. İkinci unsur ise faizlerdeki aşağı yönlü trendin devam etmesi ve bankacılık sektörünün likidite görmesiydi. Bankacılık sektöründe Eylül ayından itibaren gerçekleşen yüzde 36'lık getiri vardı. Bu getirinin bir kısmı kâr realizasyonu olarak ortadan kalktı" dedi.
Yabancı yatırımcıların bankacılık hisselerinde işlem yaparken genellikle bir hissede alım yaparken diğerinde açığa satış gerçekleştirdiğinin altını çizen Ökte, "İş Bankası hisselerindeki
alımları Paşabahçe halka arzıyla ilgili görüyorum. Yabancılar bunu Garanti hisselerindeki açığa satışlarla da ikili işlem (pair trade) olarak gerçekleştirmişlerdir diye düşünüyorum" dedi.
İş Bankası'nın yüzde 66 hisseye sahip olduğu Şişecam , bağlı ortaklığı Paşabahçe'nin 2013 yılında yurt içi ve yurt dışında halka arzına yönelik olarak gerekli hazırlıkların yapılması için genel müdürlüğün yetkilendirildiğini 23 Ocak'ta açıkladı.
Makroekonomik verilerin beklentilerden iyi gelmesi ve Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasının etkisiyle İMKB, 2012'de dünyanın en çok yükselen ikinci borsası olmuştu. Yabancı yatırımcıların toplam net alımları, Anadolu Efes'te SabMiller'ın tahsisli sermaye artırımı sonucu gerçekleşen alım tutarı da dahil edildiğinde 5.3 milyar dolar ile son 10 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.
Aralık ayında ise 6.02 milyar dolarlık alım, 5.35 milyar dolar satış gerçekleşmiş net alımlar 669 milyon dolar olmuştu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)