BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancılar kaçtı, Türkler zarar etti----

Yabancılar kaçtı, Türkler zarar etti

Yabancılar kaçtı, Türkler zarar etti
06 Eylül 2013 - 06:47 www.finansgundem.com

Doların 2 TL’yi aşıp rekordan rekora koşmasında yabancı hareketlerinin önemli etkisi hissediliyor

Borsa İstanbul’un yüzde 62’sini elinde bulunduran yabancı yatırımcılar, ellerindeki hisse adedini azaltırken dolarda pozisyon alıyor.
Dolara yönelim devam edince kur dün 2.07 seviyesine yükseldi.
Hatta dün gün içinde dolar kuru 2.08 TL seviyesine tırmandı.
Sepet kur ise 2.4143 seviyesine kadar çıktı. BIST 100 Endeksi ise 66.212 seviyesine kadar düştü.
Dolar ve borsadaki sert hareketlerde görünen nedenlere bakıldığında dışarıda Suriye’ye yönelik müdahale endişesi ağırlık kazanıyor. Diğer taraftan Merkez Bankası’nın kuru savunmada yetersiz kalacağı endişesi de dilendirilmekte.
Tüm bunlardan ayrı olarak uluslararası piyasaları ve Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen stratejistler dolardaki bu hareketin özellikle yabancı yatırımcının hisse senedi pozisyonundan kaynaklandığını dile getiriyor. Stratejist Okan Aybar, yabancı yatırımcının hisse satışı bitinceye kadar dolardaki hareketin de devam edeceğini söylüyor. Ancak arada müdahaleler de gelebilir.
Dolarda 2.1 TL aşılır mı?
Kurdaki yukarı yönlü harekette hedef dirençler ise 2.1-2.12 TL. Bu arada Aybar, Merkez Bankası’nın dolara müdahalesini geciktirerek hisse senedi piyasasındaki kayıpların sınırlı kalmasını sağladığını belirtiyor. Dolar yükseldikçe dolar bazında hisse senedi fiyatları ucuzluyor. Bu fiyatlardan yabancıların hisse satışı cezbedici olmayacaktır.
Hisse senedi piyasasındaki verilere bakıldığında da yabancının dolar ve borsadaki hareketleri çok net gözükmekte. Yabancının dolar pozisyonu almaya başladığı 15 Ağustos’tan itibaren borsada hisse adedi azalmaya başladı.
İşte son rakamlar...
15 Ağustos’ta 19.3 milyar adetlik hisse pozisyonu bulunan yabancıların 4 Eylül itibari ile hisse senetlerindeki pozisyonu 19.2 milyar adede indi. Bu sürede yabancının hisse adedinde 95 milyon adetlik azalma var.
Aynı süre zarfında dolar kuru 1.94’ten 2.07 TL’lere tırmandı.
Borsa endeksi ise 73.978’den 66.965 seviyesine geriledi. HSBC Yatırım, Türkiye notunda  dolardaki hareketin kurumsal kaynaklı olduğuna yer veriyor.
Türk hissesi öneriyorlar
Yabancı kurumlar raporlarında Türk hisse senetlerini öneriyor. JP Morgan’ın raporunda, Türkiye’deki yüzde 35 düşüşün ardından uzun vadeli hikayenin halen sağlam olduğu belirtilmekte.
HSBC’nin raporunda ise faizlerin yükselmesi ve TL’nin değer kaybında olumsuz bir etkinin görülmediği, tüketim sektöründe yıl sonuna doğru yavaşlama görülebileceği belirtildi.
Gıda perakendecilerinin ilk yarıdaki olumlu operasyonel performanslarına rağmen hisse performanslarının yılbaşından bu yana endeksin altında kaldığı dile getirilen bir diğer husus. Raporda, yükselen enflasyon ortamında bu hisselerin performansının diğer tüketim hisselerine göre daha olumlu olabileceği yorumunda bulunuldu.
ABD’de kritik gün
Türkiye ve tüm dünya pisayaları için ABD’de açıklanacak veri akışı önemli olacak. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Bej Kitap raporunda temmuz ve ağustos aylarında mütevazı ile ılımlı arasında büyümenin sürmesinin açıklanmasının ardından bugün açıklanacak istihdam verisi Fed’in hareketlerinde etkili olacak. Ayrıca tüm piyasalarda FED’in 17-18 Eylül tarihlerindeki ritik faiz toplantısı bekleniyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)