BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı basın faiz kararını nasıl yorumladı?----

Yabancı basın faiz kararını nasıl yorumladı?

Yabancı basın faiz kararını nasıl yorumladı?
22 Şubat 2024 - 15:41 www.finansgundem.com

TCMB Para Politikası Kurulu'nun faizi sabit bırakması yabancı basında da kendisine yer buldu. İşte yabancı ajansların yorumları...

Yeni başkan Fatih Karahan başkanlığında toplanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu bir haftalık repo faizini sabit tutarken, Enflasyon Raporu sunumunda verilen “enflasyon görünümünde bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı” mesajını yineledi.

TCMB'nin bugünkü faiz kararı yabancı basında da kendisine yer buldu. Önde gelen yabancı basın kuruluşlarının faiz artışına ilişkin haberleri ise şöyle oldu:

'ŞAHİN TON KULLANDI'

ABD'li finans ajansı Bloomberg, Karahan'ın selefinden daha şahin bir ton kullandığını belirttiği haberde mayıs ayından bu yana ilk kez faizlerin sabit tutulduğunu hatırlattı.

Beril Akman imzalı haberde şu ifadelere yer verildi:

"Karahan'ın geçtiğimiz temmuz ayında PPK'ya gelmesi ve diğer iki yeni üyenin atanması, takip eden aylarda ucuz para ve geleneksel olmayan politikalar döneminden uzaklaşmanın bir parçası olarak çok daha hızlı bir parasal sıkılaştırma hızına yol açmıştı.

Mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesindeki gevşek maliye politikası bir başka tehdit oluştururken, ücret ve vergi artışları nedeniyle aylık enflasyon geçen ay ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı."

"KARAHAN, GEREKEN SIKILIĞIN SÜRDÜRÜLMESİNE KAPI ARALADI"

Fransız haber ajansı AFP'de yer alan haberde, kararın New York Fed ve Amazon'un eski ekonomistlerinden Fatih Karahan tarafından alınan ilk Faiz kararı olduğu hatırlatıldı.

"Enflasyon, mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti için acil bir sorun olmaya devam ediyor" ifadeleri kullanılan haberde şu değerlendirmelerde yer verildi:

"AKP, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde ana muhalefet partisinin elinde olan belediyeleri geri kazanmaya çalışıyor.

Karahan 8 Şubat'ta kamuoyunun karşısına ilk kez çıktığında faiz artırımına gerek olmadığını söyledi ancak enflasyon görünümünün kötüleşmesi halinde Merkez Bankası'nın kararını gözden geçireceği uyarısında bulunarak fiyat istikrarını sağlamak için gereken sıkılığın sürdürülmesine kapı araladı."

"YÜKSEK FAİZ POLİTİKASINA SADIK KALACAK"

ABD'li finans gazetesi Wall Street Journal'ın haberinde, "Karahan, geçen yıl Erkan'ın başkanlığında başlayan daha ortodoks yüksek faiz oranları politikasına sadık kalacak gibi görünüyor" ifadelerine yer verildi.

Haberde Fintech firması Conotoxia'nın piyasa analisti Bartosz Sawicki'nin görüşleri de yer aldı. Sawicki, faizde yeni bir artış olasılığının çok düşük olduğunu, ancak indirimlere gelecekte hâlâ uzun bir yol göründüğünü söyledi.

Sawicki bir notunda, "Agresif sıkılaştırmanın Türkiye'nin uzun süredir devam eden enflasyon sorununu kararlı bir şekilde evcilleştirip evcilleştirmeyeceğini göreceğiz. Karahan, selefinin sıkılaştırma döngüsünün Ocak ayında tamamlandığı yönündeki yönlendirmesini takip etti" dedi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Yatırımcılar ve analistler, eski bir merkez bankası başkan yardımcısı ve New York Federal Rezerv Bankası'nda eski bir ekonomist olarak selefine benzer bir özgeçmişe sahip olan Karahan'ın atanmasına büyük ölçüde rahatlayarak tepki verdi. Beş yıl içinde altıncı banka başkanı olan Karahan'ın, Erkan tarafından çizilen ortodoks politika yolunu sürdürmesi bekleniyor"

"FAİZ ARTIŞI DÖNGÜSÜ DURDU"

İngiliz Finans ajansı Financial Times, politika yapıcıların faiz artışı döngüsünü durdurduğunu belirtti.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

"TCMB, faizlerin uzun süredir devam eden enflasyon krizini bastırmak için yeterince yüksek olduğu iddiasıyla büyük faiz artışları döngüsünü durdurdu.

Perşembe günkü karar, selefinin ulusal basında çıkan iddialar üzerine görevinden ayrılmasının ardından eski başkan yardımcısı Fatih Karahan'ın dümene geçtiği ilk karar oldu." (Sözcü)

Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

 

Capital Economics'ten TCMB faiz tahmini

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)