BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiVerginin ilk 11'i belli oldu----

Verginin ilk 11'i belli oldu

Verginin ilk 11'i belli oldu
31 Mayıs 2013 - 08:58 www.finansgundem.com

Yeni vergi düzenlemeden sonra çim sahaların yıldızları da rekortmenler listesine girecek

Futbolculara yüzde 15 yerine yüzde 35 vergi getiren yeni düzenlemeden sonra çim sahaların yıldızları da rekortmenler listesine girecek. Örneğin yıllık kazancı 9.6 milyon lira olan Galatasaraylı Drogba 3.4 milyon liralık vergisi ile 50’nci sıradan rekortmenler arasındaki yerini bulacak. Ancak yeni dönemde yabancı futbolcuların Türkiye tercihi değişebilir.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yeni Gelir Vergisi Kanunu ile futbolcuların kazançlarından ödediği yüzde 15’lik verginin normal gelir vergisi olan yüzde 15-35’e çıkarılmasıyla Türkiye’de 11 futbolcu vergi rekortmenleri arasına girecek. Futbolcular gelir vergisi dilimine girdiğinde 88 bin liralık kazancın üstü yüzde 35’le vergileneceği için kazançlarının tamamına yakınını yüzde 35 vergi diliminden Maliye’ye ödeyecek. Böylece 11 futbolcu rekortmenler arasında kendine yer bulacak. Bu listede yer almak için son olarak açıklanan 2012 Vergi Rekortmenleri Listesine bakıldığında 2.1 milyon liralık gelir vergisi ödemek yeterli. Kulüplerinin borsaya açıkladığı rakamlara göre ise yüzde 2.1 milyon liradan fazla vergi ödeyecek futbolcu sayısı epey kalabalık olacak.
DROGBA 50’İNCİ SIRADA
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, futbolculardan yılda 4 milyon Euro yani 9.6 milyon Türk Lirası kazanan Didier Drogba 3.4 milyon liralık vergi ile listeye 50’inci sıradan girebilecek. Drogba’yı yıllık 8.2 milyon liralık gelire karşılık 2.9 milyon lira vergi ödeyecek olan Fenerbahçeli Moussa Sow takip edecek. Listeye girecek üçüncü futbolcu ise transferi de büyük olay olan Wesley Sneijder olacak.
KULÜPLER BÖLÜŞEBİLİR
Futbolcular şu anda yüzde 15 vergi ödüyor. Bu vergiyi de futbol kulüpleri futbolcuları adına ödüyor. Birçok yabancı futbolcunun kendileri için vergi cenneti olan Türkiye’yi tercih etmesinin altında yatan neden olarak bu durum gösteriliyor. Şimdi gelen ciddi vergi yükü nedeniyle yabancı futbolcuların kararlarını vermekte zorlanacakları ifade ediliyor. Futbol kulübü yöneticileri futbolcuları ile vergi yükünü paylaşabileceklerini ifade ediyor.
TÜRKİYE’DE 6 AY 1 GÜN KALAN ÖDER
Yabancı futbolcular Türkiye'de 6 ay 1 gün kalmaları durumunda tam mükellef sayılıyor. Futbolcuların hemen hemen tümü bu süreyi Türkiye'de geçiriyor. Bu nedenle tam mükellef sayılıp gelir vergisini ödemekle yükümlüler.
Şirket satın almaları da darbe yer
Yeni kanun tasarısında şirket hisselerini 2 yıl elinde tuttuktan sonra satanlara sağlanan vergi avantajının kaldırılması da bulunuyor. Uzmanlar bu maddenin yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’de hisse almasının önünde engel oluşturabileceğini ifade ediyor. Denetim Turkey Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Doğan, “Bu düzenleme şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapacak olanları vazgeçirir. Bu Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye akışını keser” uyarısında bulundu. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)