BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemVehbi Koç’tan eskimeyecek liderlik önerileri----

Vehbi Koç’tan eskimeyecek liderlik önerileri

Vehbi Koç’tan eskimeyecek liderlik önerileri
02 Mart 2018 - 13:56 www.finansgundem.com

Koç Holding’in Bizden Haberler dergisinde, ölümünün 22’nci yılı nedeniyle Vehibi Koç’a ayrılan köşede yer alan ‘önemli sözler’i, hiç eskimeyecek özellikte…

Capital Türkiye Yayın Direktörü M. Rauf Ateş, dergideki köşesinde Vehbi Koç’un ‘eskimeyecek liderlik önerileri’ni kaleme aldı. İşte o yazı…

Geçtiğimiz yıllarda Ford’un kurucusu efsane iş adamı Henry Ford’un kitabını Amazon’dan getirtmiştim. 1900’lü yılların başında yazılmış bir kitap olmasına rağmen, neredeyse liderlik ve şirket yönetimi açısından güncelliğini hiç kaybetmemişti. Ford’u başarıya götüren yaklaşımla, bugün de aynı başarıyı yakalamak mümkün...

Aynı şekilde Dale Carnegie de böyle bir liderdir. “İnsanları etkileme” ve “iletişim” konusunda yazdığı kitaplar, bugün de eskimeyecek tavsiyeler içerir. Oysa 1900’ların başında yazılmıştır.

Ben Türkiye’den merhum Vehbi Koç’u böyle görürüm. İki kitabı da baş ucu kaynağım niteliğindedir.

Şubat ayının sonunda Koç Holding’in Bizden Haberler dergisinde, ölümünün 22’nci yılı nedeniyle özel birkaç çalışmaya rastladım. Bir bölümü, “önemli sözleri” üzerineydi. Okuyunca, önemli bölümünün hiç eskimeyecek, her kuşaktan liderin hayatını şekillendirecek nitelikte olduğunu gördüm. Bazılarını ise sizlerle de paylaşmak istiyorum:

1-Bİr fabrika, büyüklüğüne göre en geç 3 yılda kurulur. Bir fabrikayı çalıştıracak insanlar 15-20 yılda yetişir.

2-Bugün sermayenin önemini yüzde 40, elemanın önemini ise yüzde 60 olarak düşünüyorum.

3-Bir işte ne kadar çok rakip olursa, insan o kadar çok ders alıyor ve daha esaslı oluyor. Rakipsiz bir işte insana tembellik geliyor, rehavet geliyor, atalet geliyor. Rakip oldukça insan kamçılanıyor.

4-Şahsi düşüncelere, kaprislere kapılarak beceriksiz, kabiliyetsiz adamları iş başına getirmeyiniz. Bütün şirketler kabiliyetli insanların omuzlarında yükselmektedirler.

5- Yeni bir işe girmeden önce konuyu iyice incelemek ve o işten anlayan bir veya birkaç kişiyi yanına alarak birlikte çalışmak, başarılı olmanın en başta gelen şartıdır.

6-Ben hayatım boyunca iş kararlarımı iş arkadaşlarımla görüşerek, özel hayatımla ilgili olanları da aileme danışarak aldım.

7-Bir müessesenin başında bulanan baş idarecinin çok dikkat etmesi, sinirlerine hakim olması gerekir. Az konuşup, çok dinlemelidir.

8-Toplantılara mevzu ne ise iyice tetkik ederek hazırlıklı gitmeli ve ilgililerin fikirlerini aldıktan sonra görüşlerini söylemelidir.

9-Türkiye; İstanbul, Ankara ve İzmir’den ibaret değil. Bir iş adamının memleketini iyi tanıması ve bilmesi şart... Memleketi tanımadan Nice’i, Cannes’i, California’yı veya Los Angeles’ı görüp öğünmek marifet değildir.

10- Birden bire yükselme hevesine düşmeyiniz. Hangi alanda olursanız olun, yükselme kademe kademe olmalı. Böylece hem iyi yetişir hem de üzerinize aldığınız görevlerde başarılı olursunuz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)