BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinVarlık Vergisi’nin 77. yıldönümünde Aşkale sürgünü Leon Bahar’ın hüzün dolu hayatı----

Varlık Vergisi’nin 77. yıldönümünde Aşkale sürgünü Leon Bahar’ın hüzün dolu hayatı

Varlık Vergisi’nin 77. yıldönümünde Aşkale sürgünü Leon Bahar’ın hüzün dolu hayatı
12 Kasım 2019 - 15:16 www.finansgundem.com

Nurten Yalçın Erüs’ün kaleme aldığı "Leon Bahar’ı Takdimimdir" hazin bir Türkiye gerçeğini konu ediniyor

Nurten Yalçın Erüs’ün, İkinci Dünya Savaşı döneminde devlete kaynak yaratmak hedefiyle çıkarılan ve ağırlıklı olarak gayrimüslimleri hedefleyen Varlık Vergisi’nin mağdurlarından tuhafiyeci Leon Bahar’ın sürgünden gönderdiği mektuplardan yola çıkarak yazdığı biyografik roman, verginin yıldönümünde Kırmızı Kedi imzasıyla okurla buluşuyor.    

Ankaralı Yuda Leon Bahar, hayatını İstanbul Sultanhamam’da gömlek, pardösü ve çorap toptancılığı yaparak kazanan genç bir müteşebbis. İkinci Dünya Savaşı’nın dünyayı kasıp kavurduğu günler. Türkiye savaşa girmemek için diplomasi savaşı veriyor. Artan kamu harcamaları ve olası bir savaşa girme durumu da dikkate alınarak devlete kaynak yaratma ihtiyacı karşısında, Saracoğlu Hükümeti çok tartışmalı bir karara imza atıyor.

Varlık Vergisi Kanunu, 11 Kasım’da TBMM’de kabul ediliyor. Vergi, çok büyük ağırlıkla azınlık vatandaşlara uygulanıyor; tespit, tahsilat ve uygulama süreçleriyle vergi hukuku kurallarını, vergilendirme tekniklerini ihlal ettiği yıllar içinde hemen hemen tüm çevrelerce kabul edilen bu vergi nedeniyle borcunu ödeyemeyen 1200 mükellef çalışma kamplarına sürgüne yollanıyor. İşte Leon Bahar da o mükelleflerden biri…

Kazancının kat be kat üzerinde, 120 bin lira tutarında bir vergiyle karşılaşıyor. Verginin ilanından itibaren devlet makamlarına hitaben yazdığı hak arama dilekçelerinin yanı sıra Aşkale ve Sivrihisar’daki sürgün günlerinde karısı Jenny ve iki kızına yazdığı duygu dolu mektuplar şimdi Şair Edip Dürüst Tüccar Leon Bahar’ı Takdimimdir adıyla biyografik roman olarak bir döneme ışık tutuyor.

Şair Edip Dürüst Tüccar Leon Bahar’ı Takdimimdir’de yazar çok kapsamlı bir özel arşivden yararlanarak kamp ve sürgün hayatının detaylarını ortaya çıkarıyor. Bunun yanı sıra yazı hevesi yarım kalmış bir edebiyat tutkununun hayalini gerçek kılıyor, onun şiir dilinde yazdıklarını okurla buluşturuyor.

Nişantaşı, Bebek, Sultanhamam’dan başlayarak 1940’lı yılların İstanbul’u, Haydarpaşa’dan Fındıklıyan Han’a İstanbul’u güzelleştiren tarihi binalar ve hatıralarla örülü roman aynı zamanda Kandıra’dan Aşkale’ye, Aşkale’den Sivrihisar’a uzanan bir Anadolu güncesine de ev sahipliği yapıyor.  Birbirini seven ama aynı zamanda ıstırap veren bir karı kocanın zorunlu ayrılığı, çetrefilli aile ilişkileri, evlat sevgisi, dostlukların yarattığı mucizeler, gerçek vatanseverliğe dair samimi ifşaatlar ve adalet özlemi ile Şair Edip Dürüst Tüccar Leon Bahar’ı Takdimimdir 11 Kasım’dan itibaren tüm kitapçılarda…

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çelik Daştan12 Kasım 2019 18:38

    Keşke haberim olsaydı Yazara Varlık Vergisini çıkartıp Ülke çapında bize hayatı zehir edenlerin Ağrı İlımizde TECAVUZ ettikleri 12 yaşındaki Erkek çocuğun Abisini Ablasını çağırdıkları Merkez Komutanlığında Aliye yetgilisi,Emniyet Yetgilisi ve Ceza Evi yetkilisi ile " biz bu çocuğu anlaştığımız Sivillerle Cinsel İlişkiye sok alım.Kamera görüntülerini alıp, Çocuk Sivillerle Cinsel İlişkiye girmiş,KAHRAMAN TÜRK ASKERLERİNE İFTİRA EDİYOR diyelim le başlayan 75 yıllık bir mezalimle yaşamıda anlatsaydık. Tarihe ışık tutardık.