BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUzmanlara göre Meis Adası çevresinde doğal gaz rezervi var----

Uzmanlara göre Meis Adası çevresinde doğal gaz rezervi var

Uzmanlara göre Meis Adası çevresinde doğal gaz rezervi var
14 Eylül 2020 - 12:11 www.finansgundem.com

Meis adası, Yunan Cumhurbaşkanı’nın bölgeye ziyaretiyle yeniden gündemde. Enerji uzmanlarına göre, Türkiye’nin sadece 2 kilometre güneyinde bulunan ada için Yunanistan’ın bu denli agresif adımlar atmasının temel nedeni bölgedeki enerji rezervi.

Türkiye ve Yunanistan ile Doğu Akdeniz genelinde başlayan gerilim özellikle son haftalarda Meis adası özeline indi ve süreç başta Fransa olmak üzere AB üyesi ülkeler, ABD ve NATO’nun adımlarıyla daha da tırmandı.

Peki ama Anadolu’ya 2 kilometre, Yunanistan’a ise 580 kilometre uzakta olup, Atina’nın rasyonellikten ve uluslararası hukuktan uzak bir şekilde 40 bin kilometre kare genişliğinde kıta alanı yaratmasında bir ‘araç’ haline gelen Meis adası neden bu kadar önemli?

"MEİS YERİNE KIZILHİSAR KULLANILMALI"

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Meis isminin Yunanistan tarafından verildiğini ve bu nedenle Türk kamuoyunda Kızılhisar adası adının kullanılmasının daha doğru olacağına dikkat çekti.

Kızılhisar adasının Türkiye’nin Akdeniz kıyısına çok yakın bir bölgede Antalya Körfezi’nden Finike Körfezi’ne uzanan kısımda uzandığını hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Bu adanın doğusunda deniz tabanında metan gazı salımı olan çamur volkanları bulunuyor.” bilgisini paylaştı.

ÇAMUR VOLKANLARI DOĞAL GAZ POTANSİYELİNE İŞARET EDİYOR

EED Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Akdeniz’de deniz tabanında metan gazı salımlarının görüldüğü çamur volkanlarının doğal gaz potansiyeline işaret ettiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Metan gazı, doğal gazın içerisinde yüzde 70 ile yüzde 90 oranında yer alan önemli bir bileşen ve enerji kaynağı.

Avrupa Birliği’nin finanse ettiği çeşitli araştırmalar kapsamında Akdeniz’de metan gazı salımı olan çamur volkanları haritası çıkarıldı.

Akdeniz’deki çamur volkanları en büyük doğalgaz keşfinin olduğu Zohr gaz sahasını içeren Nil Deltası havzasında. Akdeniz’de ikinci büyük doğalgaz keşfinin olduğu Leviathan gaz sahasını içeren Levant havzasında. Üretkenliği ile süper havza kabul edilen Sirte havzasının Akdeniz uzantısında.
Çamur volkanları ayrıca Mısır’la Türkiye anakaraları arasındaki orta hat üzerinden çizilen Türk kıta sahanlığı boyunca ve Kızılhisar adasının doğusunda. Bu nedenle Kızılhisar (Meis) adasının doğusu birçok jeolojik araştırmaya konu olmuş, deniz tabanında gaz hidrat varlığı teyit edilmiş durumda"

ORTADOĞU TARİHİ AKDENİZ'DE TEKERRÜR EDİYOR

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Anadolu’nun adeta burnunun dibinde olup, Yunanistan’a 500 kilometreden daha uzak olan bir yer için Atina’yı neredeyse savaşacak duruma getiren şey tam olarak da bahsettiğimiz bu kaynaklar. Enerji potansiyeli yüksek bölgeleri kapsayan deniz alanlarından Türkiye’yi mahrum bırakmak üzerine kurulmuş senaryolar var. Bundan 150 yıl önce Fırat ve Dicle nehirlerinin vadilerinde petrol olduğunun farkına varılmasıyla Ortadoğu’da başlayan mücadele bugün doğalgaz için Akdeniz’de tekerrür ediyor. Ankara’nın çok dikkatli olması ve buna göre adımlar atması şart.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yaman05 Temmuz 2021 12:14

    Olaya ilk olarak Ege Denizi yerine Adalar Denizi diyerek başlayabiliriz. Cumhuriyetin ilk yılları ve dahi Osmanlı da bu bölgeyi Adalar Denizi olarak adediyor ve haritalar buna göre hazırlanıyordu. Yunanın deniz tanrısı Aegeus yerine sadeliği gücü olan dilimizle Adalar Denizi dememiz bize psikolojik üstünlük sağlayacaktır.

  • İsimler ve dilin önemi15 Eylül 2020 02:10

    Yazıda enerjinin yanında önemli bir noktadan da bahis ediliyor, Meis adını yunanlılar vermiş biz Kızılhisar diyoruz, bu şekilde dillendirelim diye..Evet bu o kadar önemli bir konu ki isimler sahiplenmeyide beraberinde getiriyor..Adam diyor ki kardeşim bak ismi bile yunan yani en azından bir zamanlar bizimdi diyor..O yüzden coğrafyamıza kendi dilimizden isimler verelim lütfen, artık rum-eli değil Türkeli olmalı, celaleddini Rumi değil Türki olmalı..Rumi yani Rum diyarı diye kullanılan bir kelime yerine Türki yani Türk diyarı denilmeli kardeşim..Bir Türk vatandaşı bunu istemez mi?.

  • Uyan 14 Eylül 2020 21:45

    Hangi tası kaldirsan altindan enerji çıkiyor..ee pekii yıllarca gözünüzun önünde duran bu enerjiyi simdi çıkartmak akıllarına geldi......bunca zaman niye bekledik....yapulan araştırmalarin tekrardan gozden gecirip raporlar incelenmeli ...hangi firma burada enerji yok dedi..bizi kim durdurdu bilmek gerekir ....

  • vatansever14 Eylül 2020 15:24

    Hollanda gazetelerinde meis adasinin yakininda cok buyukgaz reservi oldugu yazildi. ege ve akdenizin de yunan sulari oldugu hakkinda tarafli haberler yapildi. gerisini sizin yorumunuza birakiyorum.