BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÜnlü dergiden çarpıcı analiz: Türkiye harekete geçmeli!----

Ünlü dergiden çarpıcı analiz: Türkiye harekete geçmeli!

Ünlü dergiden çarpıcı analiz: Türkiye harekete geçmeli!
01 Şubat 2024 - 17:30 www.finansgundem.com

ABD merkezli Foreign Affairs dergisi, Orta Doğu'ya dair çarpıcı bir analiz yayınladı. Analizde, Orta Doğu'daki olumsuz durumun, bölge ülkelerinin düzeltmesi gerektiğine vurgu yapılırken, Türkiye'nin bu süreçte önemli bir rol oynayabileceği belirtildi.


7 Ekim'den bu yana terör devleti İsrail'in saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi'ndeki gerilim, 2024'ün ilk haftalarından itibaren bölgenin tamamına yayılma sinyali veriyor.

Orta Doğu'daki durum, bir kez daha ABD'nin dış politikasının odak noktası haline geldi.

ABD merkezli Foreign Affairs dergisi ise Orta Doğu'daki olumsuz gidişatın, yine bölge ülkeleri tarafından düzeltilebileceğini yazdı.

ABD SONRASI BÖLGESEL DÜZEN

"Orta Doğu'yu yalnızca Orta Doğu düzeltebilir" başlıklı analizde, "Amerika sonrası bölgesel düzene giden yol" ifadesi kullanıldı. Bölgede oluşması muhtemel yeni dengelerin, Türkiye üzerinden kurgulandığı görüldü.

ORTA DOĞU'DA YENİ YOL BELİRLEMEDE TÜRKİYE VURGUSU

Mevcut bölgesel ve küresel dinamiklerin, Washington'un baskın rol oynamasını "çok zorlaştırdığı" belirtilerek şöyle denildi:

ABD'nin, uzun vadede büyük diplomatik ve güvenlik kaynaklarını Orta Doğu'ya aktaracağına dair bahse girmek akıllıca olmaz.

Bölgesel güçlerin, özellikle de Mısır ve Ürdün'ün yanı sıra savaşın başlangıcından bu yana koordinasyon sağlayan Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), ileriye doğru kolektif bir yol belirlemek için acilen harekete geçmesi gerekiyor.

ANKARA'NIN ÖNERİSİ: GARANTÖR SİSTEMİ

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının sona erdirilmesi ve bölgede güvenliğin sağlanması konusunda Ankara'nın çabalarına işaret edildi:

Türkiye, bölgedeki devletlerin Filistin'in güvenliğini ve yönetimini koruduğu ve desteklediği; ABD ve Avrupa ülkelerinin İsrail'e güvenlik garantileri sağladığı çok ülkeli garantör sistemi kavramını gündeme getirdi.

HEM İSRAİL HEM DE İRAN'LA İLİŞKİLERİ VAR

Tüm bölgeyi kapsayan forum fikrine şüpheyle yaklaşıldığı bir dönemde, yeni iş birliğine dayalı güvenlik mekanizmaları oluşturabileceği ifade edildi.

Analizde ayrıca, Türkiye'nin hem İsrail hem de İran ile ilişkilere sahip olduğu, bu iki ülkenin muhtemel bir foruma katılmalarının "değerli" olacağı vurgulandı.

"BU AN TÜRKİYE İLE YAKALANMALI"

Bölgede gerilimin devam ediyor olmasına rağmen, uzlaşının sağlanması ve güvenliğin artırılması için bir "yeniden başlatma anı" yakalanabileceğinden söz edildi.

"Türkiye gibi bölgesel güçlerle birlikte bu an yakalanmalı" denilerek şunlar aktarıldı:

Orta Doğu bir hesaplaşmayla karşı karşıya. Gazze'de dökülen korkunç kan nedeniyle kriz ve çatışma daha da derinleşebilir ya da farklı bir gelecek inşa edilebilir.

 (Yeni Şafak)

İsrail 118 günde 26 bin 900 Filistinliyi katletti

 

Katar ve Filistin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını görüştü

 

İran'dan vize hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)