BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiUBS: "Fed Şubat’ta şahin, Mart’ta daha az şahin olacak"----

UBS: "Fed Şubat’ta şahin, Mart’ta daha az şahin olacak"

UBS: Fed Şubat’ta şahin, Mart’ta daha az şahin olacak
16 Ocak 2023 - 17:48 www.finansgundem.com

Enflasyondaki yavaşlamayı alkışlayan yatırımcılar, ABD ekonomisinin durma noktasına gelmesini hesaba katmakta başarısız görünüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de enflasyondaki yavaşlama yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Ancak, ABD ekonomisini bir resesyona sürükleme riski taşıyan artan kredi kartı borçları, düşen ev fiyatları ve yüksek borçlanma maliyetleri, uzmanlar tarafından pek de hesaba katılıyor gibi gözükmüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed bu yıl para politikasında bir değişikliğe gitmeyeceğini açıklamış olsa da, ABD ekonomisinin genel görünümü, buna zorlanacağı konusunda şüpheler uyandırıyor.

İş kaybı salgını gerekiyor

Financial Review’dan Cecile Lefort’un haberine göre, UBS ABD Baş Ekonomisti Jonathan Pingle, Fed'in ABD ekonomisine dair planının imkansız olduğunu söylüyor.

ABD enflasyonundaki yavaşlamayı alkışlayan yatırımcıların, ABD ekonomisini durma noktasına getirmesi ve Fed’i bu yıl para politikası rotasını tersine çevirmeye zorlaması muhtemel artan kredi kartı borçlarını, düşen ev fiyatlarını ve yüksek borçlanma maliyetlerini hesaba katmadıkları gözüküyor.

Fed, ekonomide arzulanan bir yavaşlama anlamına gelen ‘yumuşak bir iniş’ hedefliyor ancak aynı zamanda ekonomide bir daralma riskini de kabul ediyor. UBS ABD Baş Ekonomisti Jonathan Pingle, “Geçen yılın büyük bir bölümünde yumuşak iniş rotasındaydık ancak bu yol, Eylül ayından bu yana gelen verilerle önemli ölçüde daraldı” diyor. Pingle, yumuşak bir inişin güçlü istihdam, yavaşlayan enflasyon ve Fed'in frenleri gevşetmesini gerektireceğini söylüyor.

Pingle, Fed'in bir bakıma ‘acı dolu’ olduğunu ileri sürdüğü reçetenin yani daha yüksek işsizlik oranı içeren ekonomik tahminlerinin gerçekleşmesinin imkansız olduğuna inanıyor. Pingle, “Matematiksel olarak ABD demografisi göz önüne alındığında, Fed’in ekonomiye dair projeksiyonlarında öngördüğü işsizlik oranındaki artış büyüklüğünü yakalayabilmesi için muhtemelen iş kaybı salgınına ihtiyacı olacak” diyor. “İşsizlik oranını artırmaya ve enflasyonu düşürmeye çalışmak ve bunu acısız bir şekilde yapmak ise bence imkansız” diyen Pingle, Fed’in ve ABD ekonomisinin belli noktalarda mutlaka taviz vermesi gerekeceğini belirtiyor.

UBS, 2025'te yüzde 2,9'a ulaşmadan önce GSYİH'nın 2023 yılı sonuna kadar yüzde 0,9 oranında düşmesini bekliyor.

Sert iniş

UBS, Paskalya'ya kadar bir daralma öngörerek sert bir ekonomik iniş tahmininde bulunuyor. 2024'te beklenen toparlanmaya kadar UBS, 2025'te yüzde 2,9'a ulaşmadan önce GSYİH'nın 2023 yılı sonuna kadar yüzde 0,9 oranında düşmesini bekliyor.

Yatırım bankası, işsizliğin gelecek yıl 2 puan artarak yüzde 5,5'lik bir zirveye ulaşmasını bekliyor. İşsizlik oranı bugün itibariyle son beş yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,5'te seyrediyor. Buna rağmen Pingle, bunun ABD'de yaşanan ‘en hafif iş gücü piyasası durgunlukları’ arasında olduğunu söylüyor ve GSYİH'da yüzde 1 puanlık bir düşüşün 1,5 milyon iş kaybı anlamına geleceğini belirtiyor.

2008 küresel finans krizi sırasındaki son durgunlukta işsizlik yüzde 6,3 seviyesine yükselmişti. Ve eğer tarihin rehberliğine güvenilecekse, Fed'in doğrudan iş kayıplarına karşı çok az toleransı olduğu gözüküyor.

ABD’de kredi kartı bakiyelerinin Kasım ayında yıllık bazda yüzde 80 oranında arttığı gözleniyor.

Alışveriş çılgınlığı

Gerilemenin önemli bir nedeni de tüketicilerin pandemi dönemindeki alışveriş alışkanlıklarını devam ettirerek harcamaya devam etmeleri olarak gösteriliyor. Pingle, “ABD'de hane halkı gelirlerinin çok üzerinde tüketim gerçekleşiyor. Harcamaların önümüzdeki aylarda keskin bir şekilde yavaşlamasını bekliyorum” diyor. ABD’de kredi kartı bakiyelerinin Kasım ayında yıllık bazda yüzde 80 oranında arttığı gözleniyor.

Bu gerilimlere ek olarak, kiraların düşmeye başlaması ve inşaat faaliyetlerinin yavaşlaması ile konut fiyatlarında da keskin bir düzeltme yaşanıyor. Ancak Fed'in parasal sıkılaştırma politikasının etkisinin ancak 2023'te hissedileceği öngörüsü, en kötüsünün henüz gelmediği endişesini artırıyor.

Geçen yıl Fed, politika faizini sıfıra yakın seviyeden yüzde 4,25 oranında yükselterek son yılların en hızlı sıkılaşma hızını yakaladı. Aralık ayı tahminlerinde, bu yılın sonuna kadar borçlanma maliyetlerinde en az 0,75 puanlık bir artış öngörülüyordu.

Fed söylemini değiştirebilir

Fed yetkilileri, daha uzun bir süre kalması muhtemel olan yüzde 5,1'lik bir faiz oranı zirvesi çiziyor. Ancak finansal piyasalar, yüzde 4,9'luk bir zirve için daha az faiz oranı artışı bekliyor. Pingle, enflasyonun dönmeye başlaması ve Fed'in tahmin ettiğinden daha hızlı olmasıyla birlikte merkez bankasının yakında söylemini değiştireceğini kaydediyor. Pingle, “Şubat ayında şahin olmalarını ve Mart ayında biraz daha az şahin olmalarını bekliyorum. Mayıs ayına kadar yaptıkları işten memnun olacaklardır” diyor.

Pingle, Fed'in 2022 enflasyon tahmininin artık çok yüksek göründüğünü ve daha düşük bir seviyede revize edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Geçen hafta açıklanan veriler, ABD tüketici fiyatlarının Aralık ayında 2,5 yıldan fazla bir süredir ilk kez beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösteriyor ve bu da enflasyonun şu anda sürekli bir düşüş eğiliminde olduğuna işaret ediyor.

Tüketici fiyat endeksi Kasım ayında yüzde 0.1 yükseldikten sonra geçen ay yüzde 0.1 oranında düştü. Bu, Mayıs 2020'den bu yana TÜFE'deki ilk düşüş oldu. 12 ayda TÜFE yüzde 6,5 oranında arttı. Yine de enflasyon, Fed'in yüzde 2 hedefinin henüz oldukça üzerinde seyrediyor.

Pingle, “Daha az enflasyona sahiplerse, daha az Faiz artırımı yapacaklarını düşünmenin zor olduğunu düşünmüyorum” diyor. UBS, Fed'in politika faizini yılın ikinci yarısında düşürmeye başlamasını ve Fed fonlama oranının yıl sonuna kadar yüzde 3,1 seviyelerinde olmasını bekliyor.

Fed’e yönelik beklentiler risk iştahını şekillendirecek

 

Piyasalar 19 Ocak’a kilitlenmiş durumda

 

Küresel piyasalar Fed'den ipucu bekliyor

 

Fed yetkilisinden faiz artırımında yavaşlama sinyali

 

Fed yetkilisi Harker'dan faiz açıklaması: 25 baz puan uygundur

 

Fed yetkilisi Collins: 25 baz puanlık faiz artışına daha yakınım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)