BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinTürkler endişeli! Ruslar nereye gitti----

Türkler endişeli! Ruslar nereye gitti

Türkler endişeli! Ruslar nereye gitti
09 Aralık 2014 - 13:34 www.finansgundem.com

Bavul ticaretinde Türkiye’nin en büyük partneri olan Rusya, Çin pazarına kayıyor

Türkiye’nin bavul ticaretindeki (yolcu beraberinde taşıma) en büyük partneri Rusya, Çin pazarına kaymaya başladı. Çin’in bavul ticaretine uyguladığı vergisel kolaylıklar ve kargo ücretlerinde sağladığı imkan Türkiye’nin bavul ticaretinde Rusya gibi büyük bir oyuncuyu kaybetmesine neden oluyor. Türkiye bu yılın ilk 3 çeyreğinde 2 milyar 660 milyon dolar bavul ticareti yaptı. Bu rakam son 18 ayın en yüksek seviyesini görse dahi bavul ticaretinden Rusya’nın aldığı pay her geçen gün düşüyor.

Star'da yer alan habere göre, sadece Rusya’ya yıllık 2 milyar dolar bavul ticareti yapılıyor. Çin’in uyguladığı kolaylıklar sonucu Ruslar’ın Uzakdoğu’ya kayması ile Türk bavul ticaretinin Rus müşteri kaybı yüzde 20 civarında. Türkiye ise bu açığını Afrika ile kapatmaya çalışıyor. Bavul ticaretinin kalbi olarak bilinen Merter, Laleli ve Osmanbey’de artık Afrikalı ve Ortadoğulu müşterileri daha sıklıkla görmek mümkün. Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Yusuf Gecü son zamanlarda Rusya ile yapılan bavul ticaretinde ciddi düşüşler olduğu belirterek “Çin’in Rusya’ya sağladığı ticari kolaylıklar ve Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı kotalar Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin düşmesine neden oldu” dedi.

Rusya’ya iltimas sağlıyor

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye ziyareti sonrası sıcak ilişkiler kurulduğunu belirten Gecü, şunları söyledi: “Yakın gelecekte Rusya en büyük ticari partnerlerimiz olacak. Rusya ile aramızdaki ikili ticarette kotaların kaldırması, navlun ve gümrükte indirime gidilmesi gibi kolaylıklar yapılmalı. Bu koşullar sağlandığında eski ihtişamlı günlerimizi yakalayabiliriz.”

Bakanlığa raporumuzu sunduk

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyüpkoca da Rus alıcının Çin’e kaydığını belirterek şunları söyledi: “Çin’de son yıllarda gösterilen ekonomik gelişme sonrası asgari ücretler arttı. Milli gelirde yükseliş söz konusu. Ülke ekonomik olarak gelişince doğal olarak ihracat yaptığı ülkelere kolaylıklar sağlıyor. Bu belli oranda vergi indirimi ve ücretsiz kargo ücretleri gibi. Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde bakanlık bizden bir rapor istedi. Rusya ile ticaretin gelişmesi için neler yapılabilir bunları yazdık. Gümrük birim fiyatlarının düşürülmesi, mevzuat gereği lojistikte yaşanan sorunların asgariye indirilmesi ve Rusya ile Ruble-TL şeklinde ticaret yapılması gibi. Bunlar gerçekleşirse ticaretimiz olmadığı kadar güçlenir.”
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)