BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkler dolara saldırdı----

Türkler dolara saldırdı

Türkler dolara saldırdı
10 Mart 2014 - 06:59 www.finansgundem.com

Hükümet üyeleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ses kayıtları olduğu iddia edilen yayınlardan sonra vatandaşın döviz alımları hızlandı

17 Aralık’ta Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ile İranlı işadamı Reza Zarrab’ın içinde bulunduğu rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla başlatılan operasyonların ardından sabırlı davranan Türkler ortalık durulmayınca dövize koştu.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Özellikle ‘tape’ olarak adlandırılan, hükümet üyeleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ses kayıtları olduğu iddia edilen yayınlardan sonra vatandaşın döviz alımları hızlandı. Merkez Bankası rakamlarına göre Türk vatandaşları ile şirketlerin bankalardaki döviz hesapları 17 Aralık’tan önce 121 milyar dolarken bu rakam 28 Şubat itibarıyla 134.8 milyar liraya yükseldi. 13.8 milyar lira artan döviz hesaplarının 7.6 milyar lirasının sebebi vatandaşlar. Türk gerçek kişilerin bankalardaki döviz hesapları 73.3 milyar liradan 81 milyar liraya yükseldi.

Özellikle 17 Ocak’tan sonra hükümet hakkında yayınlanan ‘tape’lerin ardından kavganın sona ermeyeceğini düşünen halk döviz mevduatını 4.4 milyar lira artırdı. Şirketlerin döviz mevduatı da 17 Aralık’ın hemen ardından azar azar yükselirken 17 Ocak’tan sonra döviz kurunun durulma evresine girmesine rağmen tapelerle birlikte yaklaşık 4 milyar dolar artış gösterdi.

TL MEVDUAT HESAPLARI 10 MİLYAR LİRA AZALDI

Böylece hem şirketler hem de vatandaşların 17 Ocak’tan sonra dolar kuru 2.39’dan 2.18-2.20 aralığına gerilemesine rağmen dolar almaya devam ettiği görüldü. Toplam döviz alımları 17 Aralık’tan sonraki 1 ay içinde 5.5 milyar dolarken sonraki 1 ayda 8.3 milyar dolara yükseldi. Toplamda Türklerin bankalardaki döviz mevduatı 14 milyar lira arttı. Dövize giden mevduatın bir kısmının da TL mevduattan kaydığı Merkez Bankası rakamlarından ortaya çıkıyor. 17 Aralık öncesinde 583 milyar lira olan TL mevduatlar , 10 milyar lira azalarak şu anda 573 milyara inmiş durumda. Bu da yaklaşık 5 milyar dolara denk geliyor.

5 MİLYAR DOLARI TL MEVDUATTAN GİTTİ

Döviz mevduatı artışının yaklaşık 5 milyar doları TL mevduatın bozdurulması ile sağlandı. Geri kalan tutar diğer TL yatırım araçlarından vazgeçen yatırımcıdan geldi.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)