BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'ye su uyarısı ----

Türkiye'ye su uyarısı

Türkiye'ye su uyarısı
22 Mart 2013 - 13:57 www.finansgundem.com

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar'dan Türkiye'nin Su ve Tarım konularında önemli açıklamalar yaptı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını, başta tarım olmak üzere her alanda suyun ekonomik kullanılması gerektiğini belirtti.
Bayraktar, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye'de kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının, son nüfus rakamlarına göre bin 481 metreküp olduğunu, bu rakamın 2023 yılında bin 329 metreküpe ineceğini ifade etti. Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığına işaret eden Bayraktar, şunları kaydetti:
''Az miktarda su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer almakta. Fakat nüfus artışı nedeniyle kişi başına kullanılabilir su miktarı yıllar itibarıyla gerilemiş, bin 500 metreküpün altına inmiştir. Hızlı nüfus artışı ve kirlenmenin yanı sıra kentlerdeki şebekelerde su kaybı var. Tarım, sanayi ve evsel su kullanım oranları, belli bir strateji doğrultusunda dağıtılmamakta. Ülkemizde yıllık yağış ortalaması, dünya ortalamasından düşüktür. Bu durumlar mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılması ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınması gerekliliğini ortaya koymakta. Gelecek nesillere yeterli suyun bırakılabilmesi için birtakım tedbirlerin alınmasını gerektirmekte.
Su kaynaklarımızın yetersizliği, başka amaçlarla su kullanımına olan talep, tarımsal sulamada da suyun ekonomik kullanılması gerektiğini ortaya koymakta. Şu anda kullanılabilir suyun yaklaşık 29,6 kilometre küpü sulama amacıyla kullanılıyor. Tarım arazilerimizin yaklaşık 8,5 milyon hektarı teknik ve ekonomik olarak yer altı ve yer üstü sularla sulanabilir özellikte. Hala sulamaya açılmamış arazi miktarı 2,9 milyon hektar düzeyindedir.''
Kuraklık riskini azaltmak için önlemler
Konya Ovası Projesi (KOP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi'ndeki (GAP) sulama projelerinin hayata geçirilmesinin önemine değinen Bayraktar, kıt olan suları verimli kullanmak ve kuraklık riskini azaltmak için önlem alınması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, suyla ilgili diğer önerilerini şu şekilde sıraladı:
''Tarımda suyun ekonomik kullanımı için, tarla içi hizmetlerin geliştirilmesi paralelinde arazi ve bitkinin çeşidine göre damlama sulama veya yağmurlama sulama sistemleri hızla devreye sokulmalı ve bu sistemleri yaygınlaştırmak için gerekli çalışmalara ağırlık verilmeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca damlama ve yağmurlama gibi basınçlı sulama projelerine verilmekte olan sıfır faizli krediler artırılarak devam etmeli, bazı suiistimalleri önlemek için projelerin uygulanması en az beş yıl takip edilmeli. Toprakta nem takipleri yapılmalı ve çiftçinin ihtiyacı olan sulama programı hazırlanmalı, erozyon kontrolü, ormanların korunması ve ağaçlandırma çalışmalarına gereken önem verilmeli.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)