BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye'nin yeni altın stratejisi----

Türkiye'nin yeni altın stratejisi

Türkiye'nin yeni altın stratejisi
25 Mart 2021 - 11:50 www.finansgundem.com

Erdoğan’ın, vatandaşlardan evlerindeki döviz ve altını ekonomiye ve üretime kazandırmalarını istemesi ile gözler altına çevrildi. Türkiye, altın arama ve üretiminde yeni bir aşamaya geçiyor.

Türkiye'nin, altın cevheri yaklaşık 6 bin 500 ton civarında ve bunun yaklaşık bin 500 tonu rezerve dönüştürüldü.

2020 yılında ise altın üretimi Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Türkiye’nin, 5 yılda üretiminin kademe kademe artırılması ve yıllık 100 milyon tona çıkartılması hedefleniyor.

Korona virüs salgınının küresel ekonomilerde yarattığı güven sorunu, altın talebini ve üretimini artırdı. Türkiye’nin altın ithalatı daha önce yıllık 10 milyar dolar düzeyindeyken, 25 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Yıllık üretim de 2.5 milyar dolar oldu.

ALTINDA YENİ STRATEJİ

Habertürk'ten Olcay Aydilek haberine göre, Ankara, altın arama ve üretiminde yeni bir hamleye hazırlanıyor. Altın üretimi, makro ekonominin önemli bileşeni ya da öğesi olarak öne çıkacak.

Altın Madencileri Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye’nin yıllık altın üretiminin 42 ton olduğunu anımsatarak, “Geçen yıl 2.5 milyar dolarlık üretim yapıldı. 25 milyar dolarlık da ithalat. Türkiye’de, yeni dönemde altın üretimi makro ekonominin önemli bir unsuru olacak. Bunun iki yönü ya da boyutu var. Arama ve yatırımda izin süreç ve prosedürlerinin hızlandırılması ve sonuçlandırılması. İkincisi de üretim. Üretimde, projelerin desteklenmesi” diye konuştu.

Altın üzerinde tahvil baskısı sınırlı

20 YENİ PROJE

Yılmaz, 20 yeni projenin bulunduğunu belirterek, “Bu projeler, Enerji Bakanlığı’ndan izin aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izinleri bekleniyor. Bu sahalarda kanıtlanmış altın rezervi yaklaşık 350-400 ton” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI’NIN ALTIN ALIMI

Türkiye’de, yurt içinde 18 işletme altın üretimini aralıksız sürdürüyor. Üretilen altının tamamı, 4 rafineride saf hale getiriliyor. Merkez Bankası, 2017 yılından 2020 yılının son çeyreğine dek Türkiye’de üretilen altının tamamını Londra’da geçerli uluslar arası ons fiyatı üzerinden Türk Lirası ödeyerek satın aldı.

Yılmaz, Merkez Bankası’nın bir süredir yerli üretim altını almadığını belirterek, “Ekim ayından bu yana alımı kesti. Yaklaşık 20 ton altın” dedi.

Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın diğer merkez bankalarıyla paralel hareketinin söz konusu olduğunu ve yerli üretim altını yasa gereği borsaya kote yetkili kuruluşların aldığını söyledi.

Dolarda hangi seviye öne çıkıyor?

Mobius: TL'deki dalgalanma geçici

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

Yabancılar banka hisselerinde neden satıyor?

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ferit can26 Mart 2021 08:21

    yine altın arama ayağına doğayı katledecekler ve ranta açacaklar yazık.

  • Ali25 Mart 2021 18:03

    Bütün her şeyimizi bankalara verip de beş krş ortadaki kalalım.kefen paramızı da mi verelim. Bankalara güvenimiz kalmadı.

  • Sfr25 Mart 2021 13:50

    Sn haberci 100 milyon ton altının kaç para ettiğinden haberiniz var mı

  • Altın25 Mart 2021 13:41

    Altın bedavaya çıkmıyor. Bunun çıkması cennet vatanımızın doğasına, bazı noktalarda da halkına olğanüstü zarar veriyor... 

  • Erdim 25 Mart 2021 12:22

    Sürekli vergilegileri afedilen ayrıcalıklılar, bir kaç milyon servetten 15 yılda milyarlarca dolar servete ulaşılan Yeni zenginler dışarıya çıkardıkları paraları ülkeye geri getirseler doviz cari açığı kaoanır.