BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin tarihi eser mücadelesi sürüyor----

Türkiye'nin tarihi eser mücadelesi sürüyor

Türkiye'nin tarihi eser mücadelesi sürüyor
10 Nisan 2021 - 23:40 www.finansgundem.com

Türkiye'nin ABD’de 2017 yılında Christie’s Müzayede Evi’nde satışa sunulan ve 'Guennol Yıldız Avcısı' olarak bilinen mermer idol için sürdürdüğü hukuk mücadelesi devam ediyor. Eser 1960’larda ABD’ye getirilmişti.

ABD’de 2017 yılında Christie’s Müzayede Evi’nde satışa sunulan 'Guennol Yıldız Avcısı' olarak bilinen mermer idolün Türkiye’deki arkeolojik kazılarda bulunduğu ve ABD’ye kaçırıldığı iddiasıyla Christie’s Müzayede Evi’ne açılan dava devam ediyor. İdolün geleceğini belirlemeye yönelik hukuk mücadelesi ise Pazartesi günü Manhattan’daki Federal Bölge Mahkemesi’nde başladı. Davanın önümüzdeki günlerde sonuçlanması bekleniyor.

New York Times’da yer alan habere göre, 1960’larda ABD’ye getirilen ve burada tenis yıldızı ve sanat koleksiyoncusu Alastair Bradley Martin ve eşi Edith'in sahip olduğu 'Guennol Yıldız Avcısı' olarak bilinen mermer kadın idolü, ABD’nin New York kentinde Christie’s Müzayede Evi tarafından 2017’de satışa sunuldu. 

Türk hükümetinden yetkililer, 6 bin yıllık olduğu düşünülen idolün satışının durdurulmasını talep etti ve mermer idolün Türkiye’deki arkeolojik kazılarda bulunduğu ve ABD’ye kaçırıldığı iddiasıyla Christie’s Müzayede Evi’ne dava açtı. Türk hükümeti, davada ülkede bulunan eski eserlerin geniş mülkiyetini öne süren 1906 Osmanlı Kararnamesi'ne atıf yaparak, eserin Türkiye’ye iade edilmesini talep etti.

Davaya rağmen satışa sunuldu

DHA'nın haberine göre, davaya rağmen açık artırma Christie’s Müzayede Evi’nde başladı ve idol, kimliği belirsiz bir alıcıya 14,4 milyon dolara satıldı. Ancak alıcı, daha sonra satıştan geri çekildi. Guennol Yıldız Avcısı idolünün şu anda Christie’nin Rockefeller Plaza satış odası ve ofislerindeki bir kasada tutulduğu ifade edildi. İdolün geleceğini belirlemek üzere hukuk mücadelesi ise Pazartesi günü Manhattan’daki Federal Bölge Mahkemesi’nde başladı.

"Steinhardt Türkiye'nin mülkiyet kanununu hiçe saydı"

Davada Türk hükümetinin avukatları, eserin şüpheli bir kökene sahip olduğunu savunarak Christie’s Müzayede Evi ve eserin satışını yapan Michael Steinhardt’ın Türkiye’nin 'mülkiyet kanununu hiçe sayarak' hareket ettiğini ifade etti.

Savunma avukatları ise hükümetin bu yasaya göre esere sahip olduğunu 'kanıtlayamayacağını' belirtti. Savunma avukatları ayrıca, Türk hükümetinin, bu eser hakkında müzayede evi tarafından satışa çıkarılana kadar herhangi bir adım atmayarak bu eseri sahiplenme şansını 'feda ettiğini' söyledi. Yargıç Alison Nathan tarafından yönetilen duruşma, Türk hükümetinin ABD'den eski eserleri ve eski eserleri kurtarmak için devam eden mücadelesinin en yenisi olarak görülüyor.

Türk hükümeti kapsamlı kanıtlar sunacak

Türk hükümeti, tanıklarından biri olan Oxford Üniversitesi Arkeoloji Okulu'nda kıdemli araştırma görevlisi olan Neil Brodie'nin, idolün kesinlikle Türkiye'de bulunduğuna yönelik 'kapsamlı bilimsel kanıtlar' sağlayacağını açıkladı ve idolün '1906 kararnamesi yürürlükteyken' Türkiye'den kazılarak ihraç edildiğini de göstereceğini duyurdu. Christie’s Müzayede Evi ve Steinhardt, idolün nerede ve ne zaman bulunduğu, kazıldığı veya ihraç edildiğine dair doğrudan bir kanıtı olmadığı için Türk hükümetinin 1906 kararnamesi uyarınca idolün sahipliğini kanıtlayamayacağını ileri sürdü.

1993'te Lidya Hazinesi iade edilmişti

Türk hükümetinin ABD'den eski eserleri ve eski eserleri kurtarmak için devam eden mücadelesinde, 1993’te Metropolitan Sanat Müzesi, Batı Anadolu'da bir krallık olan Lidya Krallığı’nın Kroisos döneminden 200'den fazla altın, gümüş ve bronz objeyi içeren 'Lidya Hazinesi' olarak bilinen bir koleksiyonu iade etmeyi kabul etmişti. 2012’de ise Türk hükümeti, Los Angeles, New York ve Washington'daki müzelerden, Türkiye’deki arkeolojik alanlardan yağmalandığı ifade edilen düzinelerce eseri teslim etmelerini istemişti.

Ortaçağ'da avukatların sahteciliği önleme yöntemi

 

Yerli aşıda önemli gelişme

 

Bakan Soylu'dan terörle mücadele açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)