BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye'den son 10 yılın en hızlı 'kaçışı'----

Türkiye'den son 10 yılın en hızlı 'kaçışı'

Türkiye'den son 10 yılın en hızlı 'kaçışı'
27 Haziran 2015 - 07:54 www.finansgundem.com

Yabancı yatırımcılar 15-19 Haziran haftasında 875 milyon dolarlık hisse ve tahvil satışı gerçekleştirip, son 10 yılın en hızlı çıkışına imza attı

Yabancı yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceği endişelerinin yanı sıra seçimler sonrası artan siyasi belirsizliğin etkisiyle Türkiye’den son 10 yılın en hızlı para çıkışını yaptı.

Küresel yatırımcılar Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre, 19 Haziran’da biten haftada yaklaşık 875 milyon dolarlık hisse senedi ve tahvil satışı gerçekleştirdi. Bu satışlarla birlikte, bu yıl 4.7 milyar dolara ulaşan çıkışlar, Türk varlıklarının fiyatları üzerindeki baskıyı arttırdı.

Türk Lirası bu yıl yüzde 12 değer kaybederken, tahvil faizleri, gelişen piyasa tahvilleri arasında en hızlı yükselişi gerçekleştirdi. BGC Partners Baş Akonomisti Özgür Altuğ, yaptığı değerlendirmede, “Açık olan nokta şu ki, Türk tahvillerinde satış dalgası bir süredir istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Siyasi risk, Fed öncesi gelişen piyasalarda tahvil varlıklarını azaltma eğilimini daha da yoğunlaştırdı” diye konuştu.

Gedik Menkul Değerler Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı da şunları kaydetti: “Yabancı yatırımcılar erken seçim olasığından dolayı pozisyonlarını kapıyor. 8 Haziran sabahı uyandıklarında, yüzde 50 erken seçim şansı vardı. Bu durum geçen hafta bir ölçüye kadar sürdü. Muhtemelen koalisyon görüşmeleri le birlikte, bu hafta bir miktar giriş görebiliriz.”

13 ülkenin en kırılganı Türkiye
Oxford Economics tarafından hazırlanan çalışmaya göre, Türkiye genel ekonomik ve finansal şoklara karşı, çalışmanın kapsadığı 13 ülke arasında en kırılgan piyasa oldu. Oxford Economics’in kıdemli ekonomisti Simon Knapp, “Türkiye ekonomisi eğer küresel piyasalar Fed’in ilk sıkılaştırmasına kötü tepki verirse, sert bir şekilde etkilenecek. Sermaye akışındaki bozulma, para birimi üzerinde güçlü bir aşağı baskı ve enflasyon ve faizler üzerinde yukarı baskı oluşturacak” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)