BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye için kriz tellallığı----

Türkiye için kriz tellallığı

Türkiye için kriz tellallığı
13 Eylül 2013 - 10:13 www.finansgundem.com

Türkiyenin yabancı sermaye çıkışı sebebiyle zor günler geçirdiğini iddia eden dergi krize karşı yatırımcıları uyardı

Türkiyenin yabancı sermaye çıkışı sebebiyle zor günler geçirdiğini iddia eden Alman dergisi Der Spiegel’e göre hükümet finansçılara baskı yapmaya başladı. Ülkeyi gelebilecek bir krize karşı uyaran dergide, “Ekonomistler Türkiye’yi uyarıyor ve bu balonun inşaat sektöründe iyice büyüdüğünü söylüyor” cümleleri yer aldı.
Almanya’nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel’de yayımlanan bir makale, Türkiye’nin ekonomik geleceği için felaket senaryosunu gündeme getirdi. Özlem Gezer ve Maximilian Popp tarafından kaleme alınan yazıda Türkiye’ye giren dövizlerin bir anda çıkmasının ülkenin ekonomisini çökertebileceği üzerinde duruluyor. Erdoğan’ın "cadı avının" ekonomiyi tehlikeye sokabilir başlığıyla verilen makalede, “Hükümetin bir çok yatırım için sermayeye ihtiyacı var. Fakat Türkiye’de özel sektörün sağlayabileceği sermaye sınırlı. Gezi Parkı protestoları da gösterdi ki Türk halkı artık sorgusuz sualsiz hükümetinin büyüklük kuruntusuyla yaptığı icraatları desteklemeyecek” ifadeleri yer alıyor.
“Geçen haftalardaki huzursuzluğun sonucu olarak, Erdoğan yabancı yatırımcıları soğuttu" denilen yazıda Merkez Bankası’nın da bu sorunları çözebilmek adına piyasaya döviz satarak müdahale ettiği belirtiliyor.
Makalede “Ne zaman ki yatırımcılar endişelenir ve paralarını çeker, o zaman ekonomi çökme tehlikesiyle karşı karşıya gelir. Türkiye Merkez Bankası halihazırda bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyor. Temmuz başında Merkez Bankası 2.25 milyar dolarlık döviz sattı. Fakat bu hareket piyasa üstünde beklenen etkiyi sağlayamadı” değerlendirmesi yapılıyor.
KİM BU KİRAZ AİLESİ?
Müstear isimle görüşlerine yer verilen ve AK Partili olduğu belirtilen Kiraz ailesi üzerinden ekonominin kötüye gittiği iddia ediliyor. Bu ailenin kredi kartıyla alışveriş yaptığı için, cebinde olmayan parayı harcadığını ifade eden Alman yazar, Kiraz ailesinin borcunu ödeyemediği için AKP hükümetinin ekonomi politikalarından şüphe etmeye başladığını ifade ediyor.
Özellikle inşaat sektöründe ciddi bir yavaşlamanın olduğu ifade edilen makalede, “Ekonomistler Türkiye’yi uyarıyor ve bu balonun inşaat sektöründe iyice büyüdüğünü söylüyor. Gayrimenkul şirketleri, ellerindeki malları satamamaktan şikâyetçi Erdoğan ise işlerin iyi gittiğini düşünüyor ve bu uyarıları dikkate almıyor” yorumu yapılıyor.
Uluslararası verilerde de Türkiye’nin yerinin kötü olduğu belirtilen makalede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ise bu gelişmelerin aksine ekonomiyi iyi gördüğü ve bu yüzden herhangi bir değişim yaşamayacağı ifade ediliyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oracle13 Eylül 2013 11:51

    Türkiye'nin önümüzdeki bir yıl içinde dış kaynaklı yaşayacağı sorunları biliyorum ve somut bilgilerle anlatırım dersem inandırıcı olabilirmiyim acaba bakın somut bilgilerle diyorum