BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye G20’nin en yüksek oranda büyüyen ülkesi----

Türkiye G20’nin en yüksek oranda büyüyen ülkesi

Türkiye G20’nin en yüksek oranda büyüyen ülkesi
30 Kasım 2021 - 12:05 www.finansgundem.com

Türkiye ekonomisi, 2021'in üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 büyüme kaydederek, bu alanda G20 ülkeleri içerisinde ilk sırada yer alırken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri arasında Şili'nin ardından ikinci oldu

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle keskin düşüşler gösteren gayri safi yurt içi hasılada (GSYH), bu yılın ikinci çeyreğinde 2020'nin aynı dönemine göre baz etkisiyle yüksek büyüme oranlarına ulaşıldı.

Yılın üçüncü çeyreğinde de büyümesini sürdüren OECD ülkelerinin temmuz-eylül döneminde ortalama büyümesi yüzde 4,5 olarak hesaplandı. Söz konusu dönemde ekonomik büyüme, Avrupa Birliği'nde yüzde 3,9, Euro Bölgesi'nde yüzde 3,7 olarak kayıtlara geçti.

Şili, üçüncü çeyrekte yüzde 17,3 ile OECD'nin en çok büyüyen ekonomisi oldu. Şili, geçen yılın aynı çeyreğinde ise yüzde 9,8 küçülmüştü.

Türkiye ekonomisinde toparlanma sürüyor

Türkiye ekonomisi ise geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,4 büyürken ikinci çeyrekte salgının etkisiyle yüzde 10,4 daralmıştı. Ekonomide normalleşme adımlarının atıldığı üçüncü çeyrekte ise yüzde 6,3, son çeyrekte de yüzde 6,2 büyüme kaydetmişti. Böylece Türkiye, Kovid-19 ile mücadeleyle geçen 2020 yılında yüzde 1,8 büyüyerek diğer ülkelerden olumlu ayrışmıştı.

Türkiye üçüncü çeyrekte G20 içerisinde en yüksek oranda büyüyen ülke olurken, OECD ülkeleri arasında Şili'nin ardından ikinci sırada yer aldı.

Türkiye 3.çeyrekte yüzde 7.4 büyüdü

Diğer OECD ülkeleri

Üçüncü çeyrek büyüme oranı, geçici verilere göre, Birleşik Krallık'ta yüzde 6,6 olurken, Macaristan'da yüzde 6,1 olarak belirlendi.

Söz konusu dönemde büyüme verisi açıklanan OECD ülkelerinden ekonomisi en fazla büyüyen diğer ülkeler yüzde 6 ile Litvanya, yüzde 5,9 ile İsrail, yüzde 5,8 ile Meksika, yüzde 5,4 ile Danimarka, yüzde 5,2 ile Norveç ve Polonya oldu.

Öte yandan bu dönemde Letonya yüzde 5,1, Hollanda, geçici verilere göre yüzde 5 ve ABD yüzde 4,9 büyüdü.

Ayrıca Kovid-19 vakalarının ilk görüldüğü ve OECD üyesi olmayan Çin de salgının etkisinin devam ettiği süreçte ekonomik açıdan ivmelenmesini sürdürdü ve yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ASTOR30 Kasım 2021 16:29

     akın akın türkiyeye geliyorlar. 2 günsonra türkiyenin yiyecegi biter. millet 5 liraya aldıgını 10 liraya alır.

  • Aktrol30 Kasım 2021 13:49

    o zamansa asgari ücretli yuzde 50 zam hak etti. çok çalıştı ulkece başardık. memurda yuzde 45 zam almalı. nereye gidecek onca kazanıyoruz paraları..

  • Mucise Reis ;)30 Kasım 2021 13:48

    uçak yok, tren yoık, cep telefon yok, uzay işleri yok, tarım eksi çıktı gene düşüyor, hizmet sektoru arttı otellerde asgari ücretli lise mezunları :D  otomobıl yok, yahu ne yaptıkda birinci olduk ? avrupada ye sattık ? avrupadan neler almak zorunda ithalat etmek zorundayız.... 1 simit oldu 3,5 tl ... kim buyudu kim kazandı bilmm ama, aradaki masrafı zam oalrak millet görmeyede devam ediyor... mahalle kasabına gitip 1 kg et alsa 100 tl adam 12 saat çalıştı kazandı zaten 95 tl ? bu işler verilerle  olsada, gerçekte millet işsiz  çalışanda karın tokluna çalışıyor. ben böyle kemer sıkmş Türkiye ömrümde görmedim. böyle usd farkını hiç götmedim. Nasip oldu biz tadıyor gençlik yıllarımızda : ))

  • Küçük Yatırımcı30 Kasım 2021 13:44

    Ülke ekonomisi tarihi yüzde 10 büyüme sonuca bakalım altın % 100 dolar % 90 çöp hisseler % 400 kur ve altın değerlerinde kayıplar yersen küçük yatırımcı yersen göstergeler net yandaşlar beslene beslene zirve beslenmesine kadar yükseltilmiş mallar ky ittirilmiş milletin parasına çökülerek büyüme gelmiş sözde yersen RTE seçimle birlikte gideceği belli oldu yeni dünya düzeninde tüm liderler değişecek... 

  • mustafa30 Kasım 2021 13:37

    evet vatandaş da çok iyi büyüdü ve sizlere kucak dolusu sevgilerini iletiyor. bilmem kulaklarınız çınlıyor mu ???

  • Tufan30 Kasım 2021 13:20

    Faiz indirimi güzel ama aynı oranda vergileri de indirip yatırımcıyı ülkeye çekeceksin. Madem İslami modeli örnek alıyoruz. İslami sistemde vergi %2,5 yani 40'da 1 Zekat miktarıdır. Çek vergiyi komple %2,5'e herkes için. Bak nasıl para akıyor Türkiye'ye. Dubai, isviçre malta vs sıfır vergi ile yatırımcıyı çekiyorlar. Sende öyle yapacaksın. Adalet yok vs bunlar hikaye. Ülkemizde en az 20 bin yabancı şirket var. Hangisinin 3 kuruşu kalmış? Çinde adalet mi varda diktatörlük ülkesine bu kadar yabancı para yatırdılar? Neye güvendiler?

  • Tufana cevap30 Kasım 2021 13:52

    Saçmalama sen ne isviçresin nede gelişmiş çağdaş bir batı ülkesi tamamen dışa bağımlısın islami kurallarla yönetilen tarihte bugüne kadar sağlam bir ülke ayakta kalan yoktur din ticaretiyle yol alan hepsi tarihin çöplüğünde onlar gibi yapabilmen için teknik devlet olacaksın sanayisi üretimi oturmuş olan kaliteli insan birikimine sahip olacaksın az nüfus ve akıl yolunda bilimsel çağa uygun olarak din ticaretinden kurtulmuş bu saydığın ülkelerle mukayesen akıl tutulması tamamen palavra ve hamaset

  • Duayen30 Kasım 2021 12:58

    Artık tamamen arap hamasetleri ile yol alınıyor faiz indirmenin sonu felakete giden olmayacak duaya amin diye diyebilimsellikten uygarlıktan dünyadan uzak yazık ediliyor yazık aklı selim liyakat sahibi insanlar biran önce gercekleri görmeli

  • GÜLÜNÇ30 Kasım 2021 12:41

    gel de inan...  en çok parası değer yitiren ülke hangisi acaba? Yahu vatandaş her gün fakirleşiyor, her gün cebindeki para eriyor bu nasıl bir büyüme böyle?

  • Yıldız30 Kasım 2021 12:18

    Cepler dövizle yarı yarıya boşalırken.......................%7 büyüyoruz gülermisin ağlarmısın.............