BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTurkcell faturası 1.9 milyar dolar----

Turkcell faturası 1.9 milyar dolar

Turkcell faturası 1.9 milyar dolar
10 Temmuz 2013 - 02:39 www.finansgundem.com

Çukurova Yönetim Kurulu Başkanı Karamehmet’in Turkcell hisselerini almakla ilgili kararının ne olacağı merak ediliyor

Mahkeme Çukurova Grubu’na "Altimo’nun rehin aldığı yüzde 13,81’lik hisseyi daha önce ödediğin 350 milyon doların üzerine, 60 gün içinde 1 milyar 565 milyon dolar daha ödeyip geri al. Yoksa hisseler Altimo’nun olur" dedi.
Hürriyert'ten Çilem Kaya'nın haberine göre İngiltere’nin en yüksek temyiz mahkemesi Privy Council, 2007 yılında Rus Altimo şirketinin Çukurova Holding için açtığı yüzde 13,81’lik hisse sahipliği davasında kararını verdi. Privy Council, Çukurova’nın hisselerini geri almak için Altimo’ya daha önce ödediği 350 milyon doların üzerine 1 milyar 565 milyon dolar daha ödemesini kararlaştırdı. Çukurova 60 günlük süre içinde bu parayı ödemek zorunda. Ödeme tarihine kadar da belirlenen rakama yıllık libor artı yüzde 8 faiz de eklenecek.
Çukurova’nın daha önce ödediği 350 milyon doların üzerine ödeyeceği 1 milyar 565 milyon dolar ödeyecek olması aslında Karamehmet’e çıkan faturanın 1.9 milyar doları bulduğunu ortaya koyuyor. Karışık ortaklık yapısı ve yıllardır çözülemeyen sorunlarıyla uluslararası piyasalarında yakından takip ettiği Turkcell’in borsada işlem gören hisseleri kararla birlikte yükselişe geçti. Mahkemenin kararını değerlendiren uzmanlar, yaklaşık ana para kadar belirlenen geri ödeme tutarı için, “Beklenen en düşük seviyede bir karar çıktı. Altimo’nun öne sürdüğü savlar geçersiz çıktı” görüşünü savundular.
Ancak bu yorumlar yapıldığında 350 milyon dolarlık ödemenin 1.565 milyar dolardan düşüleceği sanılıyordu. Kararın ayrıntılarında Çukurova’nın Turkcell hisselerini geri almak için ödeyeceği para 1 milyar 565 milyon dolar olarak netleşti.
Gözler Karamehmet’te
Mahkemenin kararının ardından gözler iki ay süre tanınan Çukurova Holding’in finansman arayışına çevrildi. Turkcell’de yaşanan sorunlara ek olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) olan borcu nedeniyle aralarında Show TV, Akşam Gazetesi, Digitürk’te aralarında olduğu şirketlerine el konulan Mehmet Emin Karamehmet’in 1 milyar 565 milyon dolar finansmanını nasıl sağlayacağı merak konusu. Çukurova Grubu’nun geleceğini çok yakından ilgilendiren bir olumlu bir olumsuz senaryo var.
SENARYO 1
PARAYI BULABİLİR
Analistler, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmen Emin Karamehmet’in Privy Council’ın kararının ardından hisselerini 1 milyar 565 milyon dolar ödeyerek hisselerini geri alabilmek için finansman arayışında olduğunu belirtiyor. Bu arayış sırasında Karamehmet’in elindeki en büyük avantajlardan birisi Turkcell kasasında duran ve üç yıldır dağıtılamayan temettü (kâr paylaşımı). Bankaların “kasadaki” nakit nedeniyle finansmana sıcak bakabileceği düşünülüyor. Turkcell’de 2010 ve 2011 yıllarında 3 milyar TL’den fazla temettü bedelini dağıtılamadı. Bu temettülerden Karamehmet’in payına düşen rakamın ise 1.2 milyar TL’yi bulduğu ifade ediliyor. Karamehmet’in bir diğer önemli avantajı ise Kuzey Irak’ta en çok petrol üreten şirketlerden birisi olan yüzde 56 hissedarı olduğu Genel Enerji. Londra Borsası’nda işlem gören Genel Enerji, Kuzey Irak’ta enerji alanında dev oyunculardan birisi. Karamehmet para bulur ve  hisselerini geri alırsa Turkcell’in şu andaki ortaklık yapısı korunacak. Bu durumda Karamehmet Turkcell’e hakim olmaya devam edecek. Genel Kurul ve temettü anlaşmazlıklarını ise SPK’nın ataması beklenen yeni yönetim kurulu üyeleri çözecek. Olumlu senaryoda hükümetin Turkcell’in yabancılara geçmemesi için destek vermesi ve yeni bir yerli ortak bulunması ihtimali de var.
SENARYO 2
PARAYI BULAMAZ
Mehmet Emin Karamehmet için çizilen olumlu senaryonun aksine son dönemde yaşanan sıkıntılar nedeniyle olumsuz bir senaryo da gündemde. TMSF’nin alacaklarının tahsili için el koyduğu şirketlerin Karamehmet için “olumsuz” bir hava yarattığı görüşü hakim. Analistler, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün “şirketlerin durumunun vahim olduğunu, borcun geri ödenme imkanı bulunmadığını ve Turkcell’deki hakları ölçüsünde bu şirkete de gidebileceklerini” açıklamalarının finansman konusunda Karamehmet’e sıkıntı yaratacağı görüşünde birleşiyor. Çukurova Grubu’nun TMSF’ye İnterbank’tan kaynaklanan protokole bağlanmış 455 milyon dolar borcu bulunuyor. TMSF, Çukurova Grubu’ndan alacaklarının tahsili amacıyla grubun 12 şirketinin yönetimini devralmıştı. Ancak olumsuz senaryoyu savunanların en büyük dayanağı TMSF değil Genel Energy dahil Çukurova Grubu’na ait şirketlerin hemen hemen tüm hisseleri üzerinde temlikler bulunması. Temlik iddiaları Karamehmet’in Turkcell’den alması muhtemel temerrüt bedeline kadar uzanıyor. Karamehmet parayı bulamazsa şirketin hakim ortağı Altimo olacak. Ancak SPK üyelerinin de oyuna dahil olmasıyla Turkcell yeni bir bilinmezlik denizine yelken açacak.
Altimo karardan memnun
Turkcell’in ortaklarından Rus Altimo şirketi, dün kararın ardından yaptığı açıklamada, “Turkcell’de bulunan Altimo’nun hisselerine ilişkin Altimo ile Çukurova arasında süren anlaşmazlığa dair Londra’daki Privy Council mahkemesi tarafından bugün açıklanan karar, Altimo tarafından memnuniyetle karşılanmıştır” denildi.  Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin mahkemenin kararına ilişkin şöyle konuştu:
“Söz konusu mahkeme kararı, uluslararası telekomünikasyon piyasalarında ve Türkiye’deki öncü konumunu geliştirmeyi sürdürecek Turkcell’in hissedarlık durumunu nihayet netleştirecek, şirkette kurumsal yönetişimi yeniden tesis edecek zaman dilimini belirlemiştir.”
TeliaSonera: Bizim davamız ne olacak?
PRIVY Council kararının ardından açıklama yapan Turkcell’in bir diğer ortağı TeliaSonera İletişim Grubu’nun Başkan Yardımcısı Cecilia Edström ise “Yüksek İngiliz Mahkemesi, Sonera Holding B.V. (TeliaSonera) ve Çukurova arasında aynı hisselere ilişkin olan ihtilafı çözmemektedir. 1 Eylül 2011’de, Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Heyeti, Çukurova’nın taraflar arasında daha önce yapılan Hisse Devir Sözleşmesi uyarınca Turkcell Holding hisselerini TeliaSonera’ya devretmemesi sebebiyle TeliaSonera lehine 932 milyon dolar tazminatı, faiz ve masraflarıyla birlikte ödemesine karar vermiştir. Söz konusu karar New York, Doğu Karayip Adaları, İngiltere ve Hollanda’da yargı kararlarına dönüştürülmüştür” dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sezin10 Temmuz 2013 10:13

    Altimo için mahkemenin kararı sevindirici sonuç olmuş ancak Karamehmet 60 günde ödeyemezse mümkündür. Senaryolardan birisin de ise ödeyebileceği ve hisselerin alınacağını unutmamak gerekli.