BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürk fizikçi Fatih Ömer İlday'a Almanya'nın en prestijli ödülü----

Türk fizikçi Fatih Ömer İlday'a Almanya'nın en prestijli ödülü

Türk fizikçi Fatih Ömer İlday'a Almanya'nın en prestijli ödülü
14 Mayıs 2024 - 11:21 www.finansgundem.com

Lazer araştırmaları alanında önde gelen bir fizikçi olan Fatih Ömer İlday, Almanya'da Alexander von Humboldt Profesörlüğü Ödülü'ne layık görüldü

Almanya'da en yüksek maddi desteği sağlayan araştırma ödülü olma özelliği taşıyan Alexander von Humboldt Profesörlüğü Ödülü'ne bu yıl lazer araştırmaları alanında önde gelen bir bilim insanı olan Türk fizikçi Fatih Ömer İlday layık görüldü. İlday, ödülünü Pazartesi akşamı Federal Eğitim ve Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger'in elinden aldı. 

Araştırmasıyla ultra hızlı lazer teknolojisinin geliştirilme sürecinde önemli bir rol oynayan İlday'ın son yıllarda linear olmayan lazer-madde etkileşimi alanında yaşanan dönüşümün altında imzası bulunuyor.

Birçok alanda kullanılıyor

Ruhr Bochum Üniversitesi'nde Karmaşık Lazer-Madde Etkileşimleri Merkezi adında yeni bir araştırma merkezi kuracak olan İlday'ın burada plazma araştırmaları, malzeme bilimi ve üretim mühendisliği alanları arasında köprüler kuran fikirler geliştirmeye devam etmesi bekleniyor. İlday'ın projesi, gelecek beş yılda 5 milyon euro ile desteklenecek.

DW Türkçe'nin haberine göre; İlday'ın geliştirilmesinde merkezi sorumluluk üstlendiği lazerler, tıptan mühendisliğe, birçok alanda kullanılıyor. İlday'ın araştırmaları, örneğin tıpta kullanılan makineler veya lazerle yapılan ameliyatlar açısından büyük önem taşıyor.

Fatih Ömer İlday kimdir?

Doktorasını 2003 yılında ABD'deki Cornell Üniversitesi'nde tamamlayan İlday, çalışmalarını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Ankara'daki Bilkent Üniversitesi'nde sürdürdü.

İlday, 2014 yılından bu yana ise Fizik, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Profesörü unvanıyla Ultra Hızlı Optik ve Lazer Laboratuvarı (UFOLAB) direktörlüğü görevini sürdürüyor.

Disiplinler arası çalışmak suretiyle teoriyi pratikle birleştirdiği kaydedilen İlday, UFOLAB'ın kurucu direktörü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dünyadaki ilk Türk lazer şirketinin de kurucusu.

1976 yılında İstanbul'da doğan İlday, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi tarafından verilen Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü'ne layık görülmüştü. İlday ayrıca, 2017 yılında Türkiye'de bilim alanında verilen en prestijli ödül olan TÜBİTAK Bilim Ödülü'nü kazanmıştı.

Bilim dünyasından kansere karşı yeni bir silah: Süper hücreler!

 

Yeni müfredatta dersler "bilimsel keşif" odaklı yapılandırıldı

 

Tıp dünyasında devrim gibi gelişme! Türk bilim insanları ilke imza attı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)