BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürk fındığına İtalyan çelmesi----

Türk fındığına İtalyan çelmesi

Türk fındığına İtalyan çelmesi
01 Mart 2019 - 05:41 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye'ye karşı bildik iftira yeniden gündemde... İtalya'da koalisyon ortağı Lig Partisi'nin AP üyesi Bizzotto, Türk fındığında aflotoksin oranının yüksek olduğunu öne sürerek ithalatın engellenmesini istedi

İtalyan hükümetinde koalisyon ortağı Lig Partisi ve Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi Mara Bizzotto, 15 Şubat 2019 tarihinde Avrupa Parlamentosu'na Türkiye'den fındık ithalinin sağlık açısından riskli olduğunu ve İtalyan çiftçilerin desteklenmesi yönünde bir karar tasarısı sundu.

İtalya’nın 71 bin hektar ekili alanıyla Avrupa'nın önde gelen fındık üreticisi olduğunu vurgulayan Bizzotto, önergesinde “Avrupa Hızlı Uyarı Sistemi (RASFF) 2018’in ilk dokuz ayında Türkiye’den ihraç edilen fındıklarda 39 aflatoksin (karaciğer kanserine de yol açabilen zehirli bir küf türü) vakası tespit etmiştir. Avrupa'daki gıda güvenliğini ve İtalya ve Avrupa'daki vatandaşların sağlığını korumak için Türkiye'den fındık alımının sınırlandırılmasının uygunluğunu değerlendirmeye ve İtalyan fındık üreticisini desteklemeye davet ediyoruz” dedi.

CHP’li Kaya: “Türk fındığı sağlığı tehdit ettiği yalanına karşı iktidar duyarsız”

Tarım Bakanlığı’nın konuyla ilgili hiçbir tasarrufu olmadığını söyleyen CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon insanın hayatını etkileyen ve yaklaşık 2 miyar dolar döviz girdisi sağlayan bir ürünün sahipsiz bırakılmasını anlaşılmaz buluyor.

Amerika'nın Sesi'ne değerlendirmelerde bulunan Kaya, "Avrupa Parlamentosu ve özellikle İtalyanlar, ihracatımızın yüz akı yerli ve milli ürünümüz fındıkta elimizi kolumuzu bağlamaya çalışıyor ama tehdit niteliğindeki bu önergeye iktidarın sesi çıkmıyor. Fındık üreticimiz zaten perişan, fındığını zararına satıyor. İtalyan parlamenter tarafından Avrupa parlamentosuna sunulan teklifin amacı açık kabul görmesi durumunu düşünmek dahi istemiyorum. Bunun için Türkiye’nin devreye girmesi ve karşı hamle yapması gerekmez mi? Türk fındığının Avrupa pazarına satışını sınırlamak için halk sağlığını tehdit ettiği yalanı dolaşıma sokuluyor, Türkiye bakıyor. Küresel güçler Türk fındığını ellerine almak istiyor ama iktidar duyarsız” diyor.

Türkiye’deki üretilen fındığın yaklaşık %32’si Ordu’daki 220 bin hektarda dikili fındıklardan elde ediliyor.

Çakmak: "Türkiye fındıktaki rekabet gücünü kaybediyor"

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Osman Çakmak, İtalyanlar'ın uzun süredir Türk fındığına engel çıkarmaya çalıştığını ancak sorunun bunun da ötesinde olduğunu söylüyor.

Amerika'nın Sesi'ne konuşan Çakmak, “Türk fındığına bu iftira geçmişte de atıldı. Ama Türkiye, fındığı kendi kaderine terk etmiş durumda. Tadıyla kokusuyla en kaliteli fındığa sahibiz ama bu fındığın gen haritaları çıkarıldı. Başka ülkelerde üretilmek için sürekli çaba harcanıyor. Asıl mesele şu, dünyada fındığın fiyatlandırılmasında Türkler öncüdür. Eskiden Fiskobirlik alım yapıyordu, şimdi Toprak Mahsulleri Ofisi piyasayı dengelemek için alım yapıyor. Ama bunlar çözümü sağlamıyor çünkü Türkiye’nin bir fındık politikası veya stratejisi yok. Türkiye rekabet gücünü her geçen yıl kaybediyor” diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dd01 Mart 2019 14:07

    FINDIĞA KENDİMİZ İŞLEYELİM. ÇEŞİTLİ GIDA ÜRÜNLERİ İMAL EDİDİP. DÜNYANIN 160 ÜLKESİNE İHRACAT EDELİM. İTALYA KİMKİ?. FINDIK TÜRKİYEDE ÜRETİLDİĞİ HÂLDE. KURUYEMİŞ ÇİLERDE 60 70 BİN TL ALIPTA YİYEMİYORUZ.

  • Selçuk01 Mart 2019 08:34

    Madem fındığımızda sıkıntı var, Türkiyedeki size ait çikolata fabrikası Nutelle'da neden o fındığı kullanıyosunuz.

  • Lost_5201 Mart 2019 07:38

    İktidar hangi tarım ürününe sahip çıkmış mi ? fındığa çıkacak. Türkiye de üretim durdu duruyor.