BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürk ekonomisinin 500'lük banknotlara ihtiyacı var mı? ----

Türk ekonomisinin 500'lük banknotlara ihtiyacı var mı?

Türk ekonomisinin 500'lük banknotlara ihtiyacı var mı?
22 Nisan 2023 - 08:44 www.finansgundem.com

Bazı ekonomistler mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını öne sürerek, 500'lük yeni banknot basımının artık kaçınılmaz olduğu görüşünde.

14 Mayıs seçimleri için sahaya inen siyasi parti liderlerinin vaatlerinin ilk sıralarında enflasyonu düşürmek ve işsizliği azaltmak geliyor.

Nisan ayının ilk haftasında açıklanan TÜİK verilerine göre martta enflasyon yıllık bazda 50.51, ENAG'a göre ise yüzde 112.51 oldu.

Euronews'de yer alan habere göre, bazı ekonomistler mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını öne sürerek, 500'lük yeni banknot basımının artık kaçınılmaz olduğu görüşünde.

Uzmanlar, Türk Lirası'nın alım gücünün düşmesi sebebiyle bunun şart olduğunu öne sürürken, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz ise ''500 liralık banknotlara Türkiye'nin ihtiyacı yok'' diyor.

Türkiye'de altılı para sistemi uygulanıyor

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, 5 TL’nin alım gücünün kalmamasından ötürü yeni 500 TL’lik banknotların tedavüle sürülebileceği öngörüsünde bulunuyor. Kubilay’a göre sadece 500 TL’lik banknotlar değil, süreç böyle devam ederse iktidar değişsin ya da değişmesin yeni 1000 TL’lik banknotlar da yolda.

"Türkiye’de altılı para sistemi uygulanıyor. Yani altı demir para, altı da banknot oluyor. Şimdi 500 TL banknot için öncelikle 5 TL kağıt paranın demir paraya çevrilmesi gerekiyor." diyor Dr. Murat Kubilay.

Bunu çevirirken başka bir demir paranın elimine edileceğini belirten Kubilay, uzun yıllardır Türkiye’de uygulandığı için bunun kanunla yapılabileceğini söylüyor.

"Yüksek enflasyon kabul edilmiş olacak"

Ekonomistler her ne kadar bu büyük küpürlerin günlük hayatta pek etkisi olmasa da para basımının yüksek enflasyonun kabul edildiğinin bir kanıtı olduğu görüşünde.

Bu durumun psikolojik açıdan sonuçları olduğunu vurgulayan Dr Kubilay, yüksek banknot basımının kronik enflasyondan dolayı 'paranın değerinin korunamadığını itiraf etmek' anlamına geleceğine dikkat çekiyor:

"Atılan sıfırlardan biri geri geldi, ikincisi de gelecek"

Ekonomist Dr. Murat Kubilay, paradan atılan sıfırlardan birinin bir süre önce geri geldiğini, böyle giderse de ikinci sıfırın da bir kaç yıl içinde geri geleceğini söylüyor.

"Biz 2005 yılı başında paradan altı sıfır attık ama çoktan o sıfırlardan biri geri geldi" diyen Kubilay, "Böyle giderse bir kaç yıl içinde ikinci sıfır da geri gelecek. Dönemin ruhundan ötürü yüzde 20 üzerindeki bütün enflasyonlar yüksek. Artık bir anda paraya yeni bir kaç sıfır gelmesi olmuyor ama bu çağa göre bir sıfır gelmesi kötü bir görüntüdür. Son 10 yılda dolar kurunun geldiği yere bakarsak neticeyi de daha iyi anlamış oluruz. Bu durumun piyasalara ya da dış ticarete de bir etkisi yok, elektronik ödeme sistemleri yayın, döviz kullanılıyor. Ama yabancıların Türkiye’de para bozdurduklarında daha kalın banknot olacak." dedi.

Piyasada büyük banknot enflasyonu

 

500 TL'lik banknot ve 5 TL madeni para hazırlığı

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bekir ÖZCAN23 Nisan 2023 02:07

    Şu tarihte, bu tarihte, olmadı yılbaşından sonra düşecek dedikleri enflasyon % 80 leri geçti, Merkez bankası başkanı koltuğunda, maliye bakanı gülücükler dağıtıyor. Bu seçim bunlardan kurtulmak için son şans.

  • Galip haydar22 Nisan 2023 22:38

    Vatandaş kabuğuna çekildi. Pahalılıktan zorunlu harcamaları bile yapamıyor. 

  • Selim Çelebi22 Nisan 2023 22:32

    Beş yüzlüklere değil binliklere bile ihtiyaç var. Enflasyon parayı pula çevirdi. AKP hala milletin karşısına çıkıp utanmadan oy istiyorlar. Halk büyük bir yoksulluğa mahkum edildi.

  • Mert ulas22 Nisan 2023 10:12

    Türk ekonomisinin öncelikli olarak TL faizlerinin acil olarak enflansyon üstü cağdışı arap hamasetlerini bırakıp arttırılmasına gerek var güven liyakat ve istikrarın oluşması için diğer seçeneklerin krizden çıkış olmadığının bugünkü göstergesidir