BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTurhan nüfusun 40'ını yatırımcı yapacak----

Turhan nüfusun 40'ını yatırımcı yapacak

Turhan nüfusun 40'ını yatırımcı yapacak
09 Eylül 2014 - 07:14 www.finansgundem.com

2 milyon kişinin yatırım hesabı olduğunu söyleyen BİST Başkanı Turhan "Amacımız 30 milyon kişiyi sermaye piyasası yatırımcısı yapmak" dedi

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, gelecek dönemde Türkiye'de hem yurtiçinden hem de küresel olarak çok daha fazla kurumsal yatırımcı ve kolektif portföyün görüleceğini söyledi.

İşlem süresi 5 milisaniye

Türkiye'de yatırımcı sayısının azlığından hep yakınıldığını aktaran Turhan, şöyle devam etti: "Gerçekten de 2 milyonunun biraz üzerinde yatırımcı hesabı var. Aktif yatırım yapan da 300 bin civarında bireysel yatırımcımız var. Oysa ki mesela gelişmiş ülkelere bakıldığında nüfusun içinde sermaye piyasalarına yatırım yapan kitlenin oranı yüzde 50-60'ın üzerindedir. Dolayısıyla '2 milyon yatırım hesabını 5 milyona çıkaralım' gibi hedefler bizi asla tatmin etmez. Bizim amacımız 75 milyonluk nüfusun hiç olmazsa öncelikle yüzde 40'ının, yani 30 milyon kişinin mutlaka sermaye piyasası yatırımcısı olmasını sağlamaktır." Turhan, borsa alanında hızla doğrudan muhatap olduklarına dikkati çekerek, "2012 yılında Borsa İstanbul'da göreve başladığımda bir emrin borsaya iletildiği andan bütün prosesin tamamlandığı ana kadar geçen süre yaklaşık 100 milisaniyeye yakındı. En iyi performans 36 mikrosaniye ile İsviçre'de. Biz de 5 milisaniyenin altına düşürdük" ifadelerini kullandı.

Veri Merkezi'ni açtık

Yatırım kuruluşlarının emir ilettikleri bilgisayar sunucularının borsanın makinelerine yakınlığı veya uzaklığının rekabetçi bir üstünlük ya da dezavantaj oluşturduğunu anlatan Turhan, bunu ortadan kaldırmak için kolokasyonun yeni bir iş alanı olarak ortaya çıktığını söyledi. Turhan, "4 Ağustos'ta Birincil Veri Merkezimizi devreye aldık. Şu anda talepleri toplamaya başladık. Kasım ayından itibaren Borsa İstanbul'un veri merkezinde yatırım kuruluşlarına kolokasyon hizmeti sunulmaya başlayacak" dedi.

MERKEZ OLACAĞIZ

Turhan, hızın oluşturduğu bir başka değişiklikle yakın çevresindeki bütün borsalarla entegre olmuş bir ağ üzerinden faaliyet gösteren bir Borsa İstanbul'dan bahsedilebileceğini ifade ederek, "Balkanlar, Orta Asya ve Orta Doğu'nun bütün piyasalarının yer aldığı bir şehir olacak belki İstanbul. Buna kendimizi adapte etmemiz önemli" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)