BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTüpraş'tan ne çıktı?----

Tüpraş'tan ne çıktı?

Tüpraş'tan ne çıktı?
11 Eylül 2013 - 07:38 www.finansgundem.com

Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Temmuz ayında Tüpraş'tan numune almıştı

Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu temmuz ayında denetim amacıyla, TÜPRAŞ ait Aliağa tesislerinden akaryakıt numuneleri almıştı. Numunlerin analiz sonuçları mevzuata uygun çıktı.
Zaman'ın haberine göre, Maliye Bakanlığı ve EPDK’nın, temmuz ayında Koç Grubu şirketlerinden TÜPRAŞ, OPET ve AYGAZ’a ait tesis ve işletmelerde yaptığı denetimlerde alınan akaryakıt numunelerinin son parti analiz sonuçları da netleşti. İzmit’ten sonra İzmir-Aliağa rafinerisinden alınan akaryakıt numunelerinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) öngördüğü miktarda ulusal marker (İşaretr) içerdiği tespit edildi.
Daha önce alınan diğer akaryakıt ve LPG (Likit Petrol Gazı) numuneleri de analiz sonucunda mevzuata uygun bulunmuştu. Bu sonuçlarla birlikte TÜPRAŞ’ın akaryakıt ve LPG’sinin tamamının mevzuata uygun olduğu tespit edildi.
Petrol mevzuatı gereği satışa sunulan akaryakıtın (benzin, motorin türü) mevzuatta belirtilen oranlarda ulusal marker içermesi gerekiyor. Aksi halde ürün kaçak sayılıp, ilgili şirket hakkında mali ve adli yasal süreç başlatılıyor. Zaman son olarak, 9 Ağustos 2013 tarihli nüshasında ‘TÜPRAŞ ve Aygaz’ın LPG’si temiz çıktı’ başlığı ile LPG analiz sonuçlarını kamuoyuna duyurmuştu. Maliye Bakanlığı ve EPDK,  kısa bir süre önce Türkiye genelinde eşzamanlı olarak TÜPRAŞ, OPET ve Aygaz’a ait tesis ve işletmelerde vergi ve akaryakıt denetimi  yaptı.
Maliye Bakanlığı ekipleri; vergi, stok, fatura gibi finansman hareketleri ve muhasebe kayıtlarını inceledi. EPDK ve ‘yetkilendirilmiş’ kolluk güçleri, tesislerden ve depolardan akaryakıt ve LPG örnekleri aldı. Akaryakıt ve LPG numuneleri; ulusal marker (İşaretr) ve teknik kriterler yönünden akredite laboratuvarlarda analiz edildi. TÜPRAŞ ve Aygaz depo ve antrepolarından alınan LPG numunelerinin aranan ölçütleri karşıladığı belirlendi. TÜPRAŞ’ın İzmit rafinerisinden alınan numunelerde de öngörülen miktarda ‘ulusal marker’ bulunduğu belirlendi.
RAPORLAR EPDK’YA ULAŞTI
Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre son olarak İzmir-Aliağa rafinerisinin ulusal marker (yasal ürünü ile kaçak ürünü ayıran işaretleyici) analiz raporları, geçen hafta netleşti. Aliağa’dan alınan akaryakıt numunelerinin de ‘ulusal marker’ yönünden mevzuatta aranan şartlara sahip olduğu tespit edildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)