BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTümamiral Yaycı: Karasuları 3 mile insin----

Tümamiral Yaycı: Karasuları 3 mile insin

Tümamiral Yaycı: Karasuları 3 mile insin
14 Nisan 2020 - 09:59 www.finansgundem.com

Yunanistan'ın 1936'da ‘tek taraflı olarak' karasuları genişliğini 3 milden 6 mile çıkardığını belirten Tümamiral Yaycı, “Lozan'da olduğu gibi kara suları 3 mile çekilmelidir” dedi, uyardı: Antlaşma tartışmalı hale gelir.

Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı, ‘Yunanistan Talepleri : Ege Sorunları : Soru ve Cevaplarla’ adlı kitabında, Ege Denizi’nde yaşanan sorunların giderilmesi için önerilerde bulundu. Yaycı, Yunanistan’ın 1936’da ‘tek taraflı olarak’ karasularını genişlettiğini belirterek, Türkiye’nin o zamanki konjonktür gereği buna itiraz etmediğini hatırlattı. Yaycı, “Yunanistan, tek taraflı bir tasarrufla Ege’nin açık deniz alanının yaklaşık yüzde 25’lik bir bölümünü egemenlik alanına dahil etmiştir” dedi. Lütfi Kaplan'ın Akşam'daki haberine göre Tümamiral Yaycı, Lozan Barış Antlaşması’nın 16.maddesi uyarınca Türkiye’nin sahillerinden itibaren 3 milin dışında kalan ada ve kayalıklar üzerindeki egemenlik haklarından vazgeçmeyeceğine dikkat çekti.

İKİ ÜLKE İÇİN TEKLİF

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018’de Atina ziyareti esnasında Yunan Cumhurbaşkanı’nca sarf edilen ‘Antlaşmanın, ikili ilişkileri ve sınırları belirlediği, bunun tartışılacak bir antlaşma olduğuna inanmadıkları’ ifadesine atıfta bulunan Yaycı, şunları yazdı: “Ege Denizi’nde karasuları genişliklerinde bir değişikliğe gidilecekse, Lozan Antlaşması kapsamında “WW”ye dönülerek her iki ülke için de Ege’de 3 millik karasuları genişliğinin uygulanmasının teklif edilmesi uygun olacaktır.” 

YUNANİSTAN DENGEYİ BOZDU

Yaycı, özetle şunları yazdı: “Bu iki devlet arasındaki Ege sorunlarının temelinde de, Lozan dengesinin bu bölgeye ilişkin unsurlarının Yunanistan tarafından ihlali yatmaktadır. Zira, Yunanistan bu dengeyi 1936’da Ege’de karasularını 6 mile çıkararak, 1964 yılından itibaren de adaları silahlandırmaya başlayarak bozmuştur.”

LOZAN TARTIŞMALI HALE GELİR

“Gelinen nokta Lozan’a geri dönülmese dahi mevcut asgari statükonun devamının gerekliliğini teyit etmektedir. Aksi takdirde Ege ile başlayan bu bozulma, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temelini oluşturan Lozan’ın tümü ile sorgulanması ve tartışma konusu yapılmasına da zemin hazırlayabilecektir.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na milli teknoloji hamlesi

Nükleer tehlike! Çernobil'de yangın söndürülemiyor

Meksika duvarına 569 milyon dolar

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)