BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTüketiciler, her alanda tasarrufa yöneliyor----

Tüketiciler, her alanda tasarrufa yöneliyor

Tüketiciler, her alanda tasarrufa yöneliyor
26 Kasım 2022 - 06:02 www.finansgundem.com

Tüketici davranışlarına ilişkin yapılan araştırmalarda, alışveriş tercihlerinde tasarrufa gidildiği ve plansız alışverişten kaçınıldığı ortaya çıktı.

GfK araştırma şirketinin yaptığı ''Tüketici Trendleri Araştırması''ndan derlenen yazıya göre, TR Kent genelinde NUTS 1 12 bölgede, 1333 kişi ile yüz yüze ve çevrimiçi yapılan görüşmelerin kaynak olduğu araştırmaya göre, tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin algılamalarına, benimsedikleri tasarruf eğilimlerine, ürün ve hizmetlere ilişkin markalardan beklentilerine ilişkin son gelişmeler yer aldı.

Dünya'nın haberine göre, tüketicilerin güncel davranışlarına ilişkin yapılan araştırmalarda, insanların çoğunluğunun tasarrufa yöneldiği tespit edilirken, son 1 yıllık dönemde artmış olan fiyatlar sebebiyle günlük ihtiyaçlar için normalden daha az para harcadığını ifade edenlerin oranı yüzde 89 oldu. Pahalı ürünler almaktansa daha uygun ürünlere yönelenlerin oranı yüzde 88 olarak görülürken, katılımcıların yüzde 83'ünün satın almayı planladıkları ürünü, kampanya döneminde almaya çalıştıkları belirlendi. Katılımcıların  yüzde 81'i barınma ihtiyacı için maliyetin arttığını belirtirken, benzin fiyatlarının artışı ile özel araç kullanımını azalttığını ifade edenlerin oranı da yüzde 71 olarak hesaplandı. Yeni bir şeyler almak yerine ikinci el ürün satın aldığını belirtenlerin oranı yüzde 59 olurken, bu oranın alt sosyoekonomik gruplarda yüzde 70'in üzerine çıktığı belirlendi.

Araştırmacıların görüştüğü her iki kişiden biri kredi kullanmayı planlıyor. Yapılan araştırmada ayrıca üst sosyo-ekonomik tabakanın kredi iştahının çok daha kabarık olduğu görüldü. Toplam içinde ihtiyaç kredisi kullanmayı planlayanların oranı yüzde 28 iken bu oran üst sosyo- ekonomik kesimde yüzde 35’e yükseldi.  Taşıt kredisi almayı düşünenlerde toplam içinde yüzde 10'luk paya sahip iken üst sosyo ekonomik grup içinde pay yüzde 21’e çıktı. Ev kredisi almayı düşünenlerin oranı ise yüzde 11 iken, üst gelir grubunda bu oran yüzde 19'a ulaştı. 

Araştırmaya göre, 6 yıl önceye kıyasla indirim marketlerine daha sık gittiğini belirtenlerin oranı yüzde 75'e yükseldi. Alışveriş tercihlerini ekonomik paketlerden yana kullandığını ifade edenlerin oranı da yüzde 47 iken yüzde 70 oldu. 2016 yılında alışverişten önce liste yaptığını, satın alacaklarını planladıklarını belirten tüketicilerin oranı yüzde 47 iken 2022 yılında yüzde 68'e yükseldi. Bu dönemde market markalı ürünleri daha fazla satın aldığını belirtenlerin oranı yüzde 47'den yüzde 60'a, indirim ve kampanyalı ürünleri tercih edenlerin oranı yüzde 45'ten yüzde 73'e, indirim kuponlarını takip edenlerin oranı yüzde 46'dan yüzde 65'e, daha az ürün tüketiyorum diyenlerin oranı da yüzde 41'den yüzde 57'ye çıktı.

Tüketiciler, Black Friday kampanyalarına güven duymuyor

 

Tüketici güveninde artış sürüyor

 

Kredi kartından tüketiciye ucuz finansman

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)