BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTÜİK, enflasyon sepetini güncelledi----

TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi

TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi
05 Şubat 2024 - 10:42 www.finansgundem.com

Türkiye İstatistik Kurumu, her yıl olduğu gibi bu yıl da ocak ayı verileriyle birlikte enflasyon sepeti güncellemelerini de açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı için enflasyon sepetinde yer alan ürünleri ve ağırlıklarını güncelledi.

Türkiye geneli için tahmin veren TÜFE’de 2024 yılında 81 ilin tamamı ve 227 ilçe kapsamında, 28 bin 852 işyeri ve 5 bin 246 konuttan (kira) 406 madde, 913 madde çeşidi için her ay yaklaşık 608 bin 594 fiyat derlenecek.

TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında TÜFE mal ve hizmet sepetine yeni giren maddeler votka, kadın mont, düğün, nişan vb. toplantılar için salon kirası iken sepetten çıkan tek madde çocuk ayakkabısı (deri veya suni deri) oldu.

Ayrıca, makarna, süt, sigara, ayakkabı (kadın için), elektrikli süpürge, saklama ve muhafaza malzemeleri, diğer sağlık ürünleri, otomobil (dizel), otomobil (benzinli), köprü geçiş ücreti, tren ücreti (şehirlerarası), uçak bileti ücreti, sportif faaliyetler için yapılan ödemeler, özel televizyon ve çevrimiçi yayın hizmetleri, magazin ve dergiler ve saat maddeleri altında kapsanan madde çeşitleri ve madde çeşit ağırlıkları güncellendi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Bu değişikliklerin sebebi, hanehalklarının madde çeşidi düzeyinde değişim gösteren güncel tüketim tercihlerinin TÜFE sepetine yansıtılabilmesidir. Örneğin; "sigaralar (madde)" için yeni bir ürünün (madde çeşidi) piyasaya girmesi veya yaygın olarak tüketilir hale gelmesi durumunda madde sepetine ‘çeşit’ olarak eklenmesi gerekmektedir. Aynı durum otomobiller için de geçerlidir. Her yıl yeni modellerin piyasaya girmesi ve bazı modellerin üretimine son verilmesi nedeniyle “otomobil (dizel)” ve “otomobil (benzinli)” maddeleri için fiyatı derlenen marka ve modeller (madde çeşidi) güncellenmekte, ayrıca tüketicilerin zaman içinde değişen tercihleri (örneğin; vites türü) de sepette yer alan madde çeşidi tanımlarına ve ağırlıklarına yansıtılmaktadır. Bu güncellemeler kapsamında örneğin, “elektrikli süpürge” madde başlığı altında akıllı robot süpürge, “saat” madde başlığı altında ise “akıllı saat” 2024 yılında ayrı bir madde çeşidi olarak TÜFE sepetine dahil edilmiştir. "

Enflasyon ağustos aylık yüzde 6.7 arttı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sadi Çakır05 Şubat 2024 21:46

    SSK emeklisiyim yapmış oldukları zammı daha alamadım. Enflasyonla % 10' luk kısmı eridi gitti. Allah belalarını versin.

  • Serdar Şenol05 Şubat 2024 12:29

    TÜİK yanlış verilerle Sabit gelirlinin hakkını çalıyor. Enflasyonla mücadele için, enflasyonun gerçek rakamlarının bilinmesi gerekir.