BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTrump duvar anlaşmasını onaylayacak mı----

Trump duvar anlaşmasını onaylayacak mı

Trump duvar anlaşmasını onaylayacak mı
13 Şubat 2019 - 07:38 www.finansgundem.com

Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan ABD Başkanı Trump, Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında bütçe için varılan mutabakat konusunda kararını henüz vermediğini söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’de iki partinin müzakerecileri arasında hükümetin yeniden kapanmasını önlemek için varılan anlaşmayı destekleyip desteklemeyeceğinin kararını henüz vermediğini söyledi.

Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Trump, anlaşmayla ilgili olarak, “Üzerinde çalışmam lazım. Çok mutlu olduğumu söyleyemem” dedi.

Ancak Trump, hükümetin yeniden kapanacağını sanmadığını da belirtti. Başkan Trump, anlaşmayla ilgili olarak bugün bir toplantı yapacağını açıkladı.

Kongre’den ‘hoşuna gitmeyen’ bir anlaşmanın masasına gelmesi halinde ulusal acil durum ilan etme seçeneğinin sorulması üzerine Trump, “Her şeyi değerlendiriyorum” ifadesini kullandı.

Görüşmelere katılan Kongre üyelerinden anlaşmanın içeriği hakkında bilgi paylaşılmadı. Ancak Kongre'deki danışmanlardan edinilen ilk bilgilere göre, anlaşma ABD-Meksika sınırına 88 kilometrelik yeni çit için 1,4 milyar dolar civarı bütçeyi içeriyor. Anlaşmaya ayrıca sınır geçiş noktalarında taramalar için teknolojik yenilikler, ilave gümrük görevlilerinin istihdam edilmesi ve daha fazla insani yardımlar için kaynak aktarılması gibi unsurlar dahil edildi.

Anlaşmada geçen miktar, duvar için 5,7 milyar dolarda ısrarcı olan Başkan Trump'ın isteğinin çok altında. Ayrıca, beton yerine metal çubuk gibi şu anki tasarımlarla inşa edilmesi öngörülen yeni çitin öngörülen uzunluğu da Beyaz Saray'ın talebinin altında kalıyor. Beyaz Saray Aralık ayında yeni inşa edilecek duvarın 345 km. uzunluğunda olması talebinde bulunmuştu. Çitin Teksas eyaletindeki Rio Grande Vadisi'ne inşa edilmesi öngörülüyor.

İki tarafın prensipte anlaştığı haberleri hükümetin yeniden kapanmayacağı umutlarını arttırsa da Başkan Trump'ın anlaşmayı kabul edip etmeyeceği henüz net değil. Bir Beyaz Saray yetkilisi de Trump'ın açıklamaları öncesinde, Başkan'ın anlaşmayı kabul edip etmeme konusunda henüz kararını vermediğini söylemişti.

Ancak Cumhuriyetçiler, yeni bir hükümet kapanması krizi yaşanmayacağından umutlu. Müzakere komisyonunda yer alan Cumhuriyetçi senatör Shelley Moore Capito, "temkinli iyimser" olduğunu ve ayrıntıları nihai hale getirmeyi arzuladığını söyledi. Senato Tahsisatlar Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi senatör Richard Shelby de, Trump yönetimiyle görüşmelerinden edindiği izlenim itibariyle geçici anlaşmanın Başkan'ın desteğini alacağına inandığını belirtti.

Müzakerelerde yer alan Demokrat senatör Patrick Leahy da, bir anlaşma için iki tarafın da taviz vermesi gerektiğine işaret ederek, "Hiçbirimiz istediğimiz her şeyi almayacağız. ABD için en iyisi neyse onu alacağız" dedi.

Demokratlar sınırda güvenliğin sağlanması için şu ana kadar bir bütçe artışı önerisinde bulundular ancak bu, Trump’ın duvar için istediği ödeneğin altında kaldı. Duvar için kaynak ayrılması konusunda anlaşma sağlanamaması üzerine, hükümet geçen yıl Aralık ayının ortalarında kapanmış ve 35 gün süreyle kapalı kalmıştı.

Bir miting için Teksas eyaletindeki sınır kasabası El Paso'ya giden Trump, bir kez daha duvarın Meksika’dan insanların yasal olmayan şekilde Amerika’ya geçişlerini önlemek için gerekli olduğunu savundu.

Geçici olarak Beyaz Saray Genel Sekreterliği'ne atanan Mick Mulvaney, NBC kanalına yaptığı değerlendirmede bu sorun nedeniyle hükümetin yeniden kapanmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Mulvaney, “Başkan sınırda bir ulusal güvenlik ve insanlık krizi olduğuna inanıyor ve bunun için birşeyler yapacak. Sınırı güvenli hale getirebilmek için yasal olarak yapabileceği ne varsa bunu yapacak” dedi.

Beyaz Saray Genel Sekreter Vekili, Trump’ın istediği kaynak için onay alamaması halinde bu finansal sorunu çözmek için farklı yollara başvurabileceğini belirtti. Bu noktada Trump’ın farklı federal kaynakları devreye sokması bekleniyor ancak Demokratlar'ın buna yasal olarak engel olmaya çalışacaklarına da kesin gözüyle bakılıyor.

Başkan Trump’ın şu aşamada 3 bin 200 kilometrelik Meksika sınırına örülmesini istediği duvar için ne kadarlık bir fonu kabul edebileceği tam olarak bilinmiyor. (Amerika'nın Sesi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)