BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL’de pozitif duruş----

TL’de pozitif duruş

TL’de pozitif duruş
27 Ocak 2021 - 17:08 www.finansgundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan “TCMB Enflasyon Raporu Beklentisi” yayınlandı

28 Ocak Perşembe günü 10.30’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal tarafından açıklanacak olan 2021 yılının ilk “Enflasyon Raporu” piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarında yol haritası hakkında fikir verecek olan rapora dair, Deniz Yatırım Strateji Bölüm Müdürü Orkun Gödek tarafından hazırlanan “TCMB Enflasyon Raporu Beklentisi” yayınlandı.

Analiz şu şekilde:

"TL pozitif duruşumuzu koruyoruz

28 Ocak günü TCMB tarafından 2021’in ilk Enflasyon Raporu (ER)  sunumu gerçekleştirilecek. Başkan Ağbal tarafından bizzat gerçekleştirilecek olan sunum sonrasında 30 dakika süre ile soru-cevap kısmı yapılacak. Ekim 2020’de kamuoyuna duyurulan son tahminlerde 2021 yılı beklenen %70 olasılıklı orta nokta enflasyon seviyesi %9,4 seviyesinde bulunuyordu. Beklentimiz, söz konusu rakamın çift haneli seviyelere ve piyasa beklentilerinin oluştuğu %11-12 aralığına doğru yukarı yönlü güncellenmesi.

Ana çıkış noktalarımız ise

i)                    Petrol fiyatlarının ortalama seviyesinin $44 şeklinde gerçekleşmesini neredeyse imkânsıza yakın görmemiz, en az $50 olarak tahmin etmemiz,

ii)                   Gıda fiyatlarında ortalamanın %10,5’ten fazla olacağını değerlendirmemiz,

iii)                 İthalat fiyatlarındaki yıllık ortalama değişimin %5’ten fazla olacağını değerlendirmemiz

iv)                 2021 kapanış TÜFE beklentimizin %11 ve fakat risklerin yukarı yönlü oluşması.

Başkan Ağbal’ın gerçekleştireceği sunum ve soru-cevap kısmında  ‘şahin TCMB duruşunu’ güçlü şekilde ortaya koymasını bekliyor, bu durumun yatay seyir içerisinde olan ve 200 günlük hareketli ortalaması etrafında işlem gören Türk lirası açısından pozitif ivmelenmeye neden olacağını düşünüyoruz. Buradan hareketle, yerleşiklerdeki FX talebinin son dönem içerisinde hız kesmesini, yabancı yatırımcılardaki TCMB politikalarına olan güven, artan kredibilite, uzun yönlü lira pozisyonlarının korunmakla birlikte devam etmesi ve bugün Fed Başkanı Powell’ın da global risk iştahını destekleyici yönde stres azaltıcı açıklamalarda bulunacağını düşünerek USDTRY paritesinde 7.30 bölgesi aşağısına ivmelenme olabileceğini diğer olasılıkların bir adım önünde görüyor ve 7.26-7.21 seviyelerini potansiyel açıdan takip edeceğimizi belirtmek istiyoruz.

Riskler ise

i)                    Lokallerin parite işlemlerindeki lira lehine eğilimleri FX maliyetlenme için kullanma istekleri

ii)                   Başkan Powell’ın piyasa beklentilerinin aksine ‘şahin Fed tutumu’ sergilemesi."

TCMB, o veriyi haftalık da yayınlayacak

MB piyasaya 55 milyar TL verdi

Varlık Fonu, Hazine'yi fonlamak için kurulmadı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)