BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL'de eylül ayı niçin kritik----

TL'de eylül ayı niçin kritik

TL'de eylül ayı niçin kritik
29 Ağustos 2021 - 18:08 www.finansgundem.com

TCMB eylül PPK toplantısı, tartışılan konu başlıklarından biri oluyor. Uzmanlar, eylül toplantısının neden ‘kritik eşik’ olduğunu anlattı.

Türkiye'nin ağustos ayı enflasyonu 3 Eylül Cuma günü açıklanacak. Temmuz ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşerek yüzde 19’a yükselen yıllık TÜFE'de ağustos ayında zirveden düşüş bekleniyor. Piyasa anketlerine göre yıllık enflasyon yüzde 18,5’e kadar gerileyebilir.

Gıda fiyatları yine önemli bir belirleyici unsur olacak. Diğer taraftan ağustos ayında otomotiv sektöründe ÖTV matrahlarındaki değişimin sonrasında fiyat düşüşlerinin yıllık enflasyona nasıl etki ettiği de görülecek. Ekonomistler ÖTV ayarının TÜFE'de 0,5 -1 puan düşüş getirebileceğini öngörüyor.

Ağustos enflasyonunun belli olmasının ardından gözler 23 Eylül'deki faiz kararına çevrilecek. Piyasalar Merkez Bankası'nın eylül ayını da pas geçmesini bekliyor. Bununla birlikte PPK metninde enflasyonun görünümü ve para politikasına ilişkin verilecek mesaj yine odak noktası olacak.

Merkez Bankası’nın eylül toplantısının neden ‘kritik’ olduğunu, Dünya’da gazeteci Hakan Güldağ ile ekonomist Ali Ağaoğlu, şu sözlerle aktardı:

Ağaoğlu: Merkez'in eylül toplantısı kritik; çünkü yılsonuna 3 ay kalıyor. Bu 3 ayda pozisyonlar önemli ölçüde değişir. Ama ekimdeki bir faiz değişikliğinde pozisyonların değişmesine pek bir vakit kalmaz. Yeni yıl pozisyonları ona göre açılır. O da kasım sonunda fonların bilançolarını kapattıkları zamanda biraz daha netleşir. Ondan sonra aralık ayı tatil ayı diye geçer. Bu yıl herhangi bir Faiz indirimi beklentim yok. Böyle olursa, yılsonu dolar 8.60-65 bandında bitecek diye düşünüyorum.

Güldağ: TL’nin ne yöne doğru evrileceğinde eylül toplantısı kilit rol oynuyor.

Uzmanlar, eylülde bir faiz indirim hamlesinin "kötü bir niyet belirtme" olarak yorumlanacağı görüşünü dillendirirken, Güldağ, “Bile bile ladesin anlamı olmaz” dedi. Ağaoğlu da, “Eğer öyle bir şey yapacak olurlarsa kurda 8.60’ları geçeriz, 9.20’leri test ederiz. Sonra yine 8.60'larda kapatırız yılı. Ama bir hasar bırakır” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’li banka doların ne zaman 10 TL olacağını açıkladı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)