BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL varlıklarda negatif görünüm sürüyor----

TL varlıklarda negatif görünüm sürüyor

TL varlıklarda negatif görünüm sürüyor
20 Eylül 2021 - 10:00 www.finansgundem.com

Dolar/TL, yatırımcıların Fed ve TCMB'nin faiz kararına odaklanması ve risk iştahındaki düşüşle beraber iki aydan sonra ilk defa 8,70 seviyesini gördü.

Dolar/TL, çarşamba günü yapılacak Fed toplantısı öncesinde güçlenen dolar ve küresel risk iştahının azalmasına Perşembe günü yapılacak TCMB PPK toplantısından da faiz indirimi beklentisinin ağır basması ile Temmuz başından bu yana ilk defa 8,70’in üzerini gördü.

Fed yetkililerinin toplantıda varlık alım programında azaltıma gidileceğine dair sinyal vermesi bekleniyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta perşembe gününden bu yana yüzde 1’den fazla yükselişle 1.154 seviyesine ulaşırken gelişen ülke para birimlerinin neredeyse tamamı bu süre zarfında değer kaybetti.

Türk lirası bu süreçte yüzde 2,08’le dolar karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olurken Güney Afrika randı yüzde 1,64 ile TL’nin ardından ikinci sırada geldi.

Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS), 393 baz puan seviyesinde bulunurken 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 17,70 civarında seyrediyor.

TCMB Faiz Kararı

Türk lirası fiyatlamalarında perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına dair beklentiler de etkili oldu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona çevirdiğini belirtmişti.

Anketlerde ekonomistlerin beklentisi faizin sabit bırakılacağı yönünde oluşuyor. Beklenenden erken gelecek bir faiz indiriminin ise Türk lirasında kayıpları artırabileceği düşünülüyor.

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın söylem değişikliğinin yerel varlıklar için negatif olduğunu ve Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyon hedeflemesi yapacak bir lükse sahip olmadığını söylemişti.

Deutsche Bank Araştırma CEEMEA Müdürü Christian Wietoska ve Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, enflasyon seviyesi düşünüldüğünde Faiz indirimi için alan kalmadığını ama faiz artırımının da seçenekler arasında bulunmadığını belirtmişti.

BİST 100 endeksinde satış baskısı sürüyor

Kritik haftaya kurlar yukarı yönlü başladı

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)20 Eylül 2021 14:27

    İlgili bakanlık mükemmel bir çözüm bulur, üst düzey heyet ve yetkililer düşünür ekonomık sorunları çözecek adımı atar. TL para değişecek resim boyutları, rakamları, sıfırları, para boyutu :D böylece TL değer kazanmayı sürdürecek. Sama diyorsunuz ama, alınan ekonomık adım ve kararlar uygulamalrda iktisadda böyle bir saçma  oluyor... iktisad bilmeyene bu örnek verelim ki yapılan hataları böyle saçma oldugunu anlasın.

  • osmanlı torunu20 Eylül 2021 11:09

    aklı olan parasını TLde tutmaz.

  • Hehe20 Eylül 2021 10:08

    Kesin faiz lobisidir bunun nedeni yoksa ekonomi sahlandi aya gitgel yapiyor