BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL gelişen ülke paralarını taşıdı!----

TL gelişen ülke paralarını taşıdı!

TL gelişen ülke paralarını taşıdı!
29 Ocak 2014 - 07:12 www.finansgundem.com

Türkiye'nin faizleri iki katının üzerine yükseltmesinin ardından Türk Lirası, gelişen piyasa paralarındaki kazançlara öncülük etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sermaye çıkışını kontrol altına almak için faizleri iki katının üzerine çıkarmasının ardından Türk Lirası'nın 2008'den bu yana en büyük sıçramasını yapmasıyla, gelişen piyasa paraları değerlendi.

Türk Lirası, Tokyo saati ile 13:07 itibariyle yüzde 4.1 güçlenerek dolar karşısında 2.1645 düzeyine çıktı. Merkez Bankası'nın 1 haftalık repo faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a, gecelik borç verme faizini yüzde 7.75'ten yüzde 12'ye ve gecelik borçlanma oranını da yüzde 3.5'ten yüzde 8'e yükseltmesinin ardından TL, 17 Aralık'tan bu yanaki kayıplarını yüzde 10'lara indirdi. Güney Kore wonu, cari fazlasının rekor düzeye genişlemesi ve fabrika üretiminin beklentinin üzerine çıkmasının ardından 4 ayın en büyük rallisini yaptı. Won, Seul saati ile dolar karşısında yüzde 0.9 değerlenerek 1,071.02 seviyesine tırmandı ve 19 Eylül'den bu yana en büyük kazancını kaydederek, bu yılki kayıplarını yüzde 2'ye düşürdü.

Hint rupisi dün merkez bankasının sürpriz faiz artışının ardından 2 ayın en en büyük sıçramasını yapmıştı.

BlackRock Inc., Hindistan ve Türkiye merkez bankalarının attığı adımların, gelişen piyasa paralarındaki ve 27 Ocak'ta sonlanan haftada dünya genelinde hisselerindeki 1.87 trilyon dolarlık  sert satışların ardından yatırımcıların güveninin geri kazanılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Türkiye'nin bir hayli agresif bir hamle yaptığını ve diğer gelişen piyasa ülkelerinde de faiz artışı baskısı olacağını ifade eden AMP Capital Investors'ın dinamik varlık yönetimi müdürü Nader Naeimi, "Türkiye ve Hindistan emsal teşkil ediyor. Şimdi güçlü döviz rezervleri ve güçlü cari dengeleri olan ülkelerin, gelişen piyasaların geri kalanından ayrıştığını göreceğiz" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)