BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTİSK'ten asgari ücrete maliyet itirazı----

TİSK'ten asgari ücrete maliyet itirazı

TİSK'ten asgari ücrete maliyet itirazı
21 Aralık 2017 - 05:39 www.finansgundem.com

Asgari ücretle ilgili henüz bir rakam telaffuz etmeyen TİSK, gelecek yıldan itibaren asgari ücret desteğinin kaldırılmasının maliyetlerini yükselttiğine vurgu yapıyor

2018 yılında uygulanacak asgari ücret için pazarlıklar sürerken, işverenlerden enflasyon çıkışı geldi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu işveren heyeti sözcüsü Akansel Koç, “Bütün hesaplamalar enflasyona göre yapılıyor. 2018’in enflasyon hedefi yüzde 7. Bu hesaba göre bakıyoruz, gelecek yıl 100 TL’lik asgari ücret desteği verilmeyeceği için şu anda bile asgari ücrete 100 TL yük geldi. Yani işverenlerin maliyet artışı şimdiden enflasyonu buldu ve yüzde 6’ya yükseldi. Ücret artışı yapılırken bu da dikkate alınmalı, aksi sıkıntı doğurur” dedi.

Asgari ücrette son iki yıldır yüzde 48 artış yapılmasının ve 100 TL’lik desteğin 2018 yılında uygulanmayacağına ilişkin açıklamaların işletmelerin rekabet gücünü ciddi anlamda etkilemeye başladığını savunan Koç, “Asgari ücretteki artış sadece asgari ücreti değil, aynı zamanda ortalama ücretleri de etkiliyor. Bu da artan işcilik maliyetleri nedeniyle istihdam hacminin daralması veya kayıt dışı istihdamın artması şeklinde sonuçlar çıkarıyor. Çalışma barışı da bundan zarar görüyor” dedi.
İşverenler olarak asgari ücret tartışmalarında verimlilik ve ücret arasındaki ilişkinin de değerlendirilmesini istediklerini belirten Koç, şöyle devam etti:

MALİYET 4 KAT ARTTI

“İşgücü maliyetlerinin verimliliğe göre fazla artması, istihdamı ve yatırımları olumsuz etkiler. Verimlilik, firmaların hem şimdiki maliyetleri hem de gelecek dönemlerdeki istihdam potansiyeli açısından önemli. Türkiye’de son yıllarda işgücü verimliliği yerinde sayarken, reel işgücü maliyet artışı yükselmeye devam etti. İşgücü maliyetindeki artış, verimliliğe kıyasla 4 kat arttı. Talebimiz asgari ücret-verimlilik ilişkisinin dikkate alınması.”

Asgari ücrette 35 TL uygulanan işveren işsizlik sigortası fonu kesintisinin, 2018 için alınmamasını da istediklerini belirten Koç, asgari ücretin 6’ar aylık belirlenmesinde de ısrarcı olduklarını vurguladı. Koç, diğer taleplerini de şu şekilde sıraladı: “35 TL’lik işsizlik sigortasındaki işveren primi 2018 yılı için alınmazsa, Hazine’ye hiçbir ilave yük gelmez. Ayrıca teşvikler sadeleştirilmeli. Teşvikler ilave istihdam halinde en yüksek düzeyde, mevcut istihdamın korunması halinde daha düşük düzeyde uygulanabilir. Asgari ücret artışın belirlenmesinde artık sadece enflasyona bakılmamalı. İşsizlik oranları, ekonomik ve siyasi gelişmeler, riskler ve rekabet gücü gibi değişkenler de dikkate alınmalı.”

İŞÇİLERİN TALEBİ 1893 TL

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, geçtiğimiz hafta yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında asgari ücretle ilgili taleplerini net 1893 lira olarak açıklamıştı.

Atalay, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) resmi rakamı elimizde. Şu anda 1893 lira 90 kuruş TÜİK’in resmi açıklaması. Devletin kurumunun açıkladığı bu rakamı bize versinler, biz hemen yarın buna imza atalım. Türk-İş olarak bizim resmi talebimiz, 2018 yılında net 1893 lira 90 kuruş. Bu belki süper bir rakam değil ama bizim için makul bir rakam” diye konuşmuştu. Atalay, “İşverenlere sağlanan 100 liralık asgari ücret desteğinin örgütlü olan iş yerlerinde devam etmesini talep ediyoruz. Bununla birlikte, asgari ücretin vergi kesintisinden etkilenmemesi yönündeki uygulamanın bu yıl da devam ettirilmesini istiyoruz” demişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın üçüncü toplantısını yapacak, karar ise haftaya verilecek. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • misafir21 Aralık 2017 11:48

    allahtan korkun be.her şey çok güzel gidiyor diye çarşaf çarşaf beyanda bulun.işçiye gelince kedi yavrusu gibi miyavla.bin ytl altında ev kirası yok.kalan 400 ytl.ne yapacak bu insan.açlıktan öldürmekmi istiyorsunuz.beş dakika mesaiye geç kalsa tepesine binmeyi biliyorsun.hak aramasına ülke bekası diye izin vermiyorsun.tabi sen varken onun olmaması sana göre doğal.

  • kemal saltık 21 Aralık 2017 08:45

    şu zenginleri bir doyursak bütün mesele çözülecek. Ancak bunlarda hiç doymak bilmiyorlar.

  • 166621 Aralık 2017 08:24

    İşveren doymadiki

  • Mg21 Aralık 2017 06:16

    2017 yılında asgari ücrete 104 lira zam yapıldı. Devlet işverene 100 liralık desteğini sürdürdü bu Durumda işverenin cebinden 4 lira çıkmış oldu hala daha ağlıyorlar