BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTEPAV: Daha sıkı parasal duruş gerekiyor----

TEPAV: Daha sıkı parasal duruş gerekiyor

TEPAV: Daha sıkı parasal duruş gerekiyor
21 Şubat 2024 - 07:56 www.finansgundem.com

TEPAV, son bir aylık gelişmelerin, enflasyon eğilimi açısından daha sıkı parasal duruş gereğine işaret ettiğini bildirdi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) 'nın şubat ayı için "Aylık Ekonomik Değerlendirme" raporu yayımlandı.

Değerlendirmeye göre, seçim sonrası gecikmeli başlayan parasal sıkılaşmanın olumlu etkileri, kısmen devam ediyor.

Değerlendirmede şöyle devam edildi:

"Genel eğilim olarak, kredi ve mevduat faizleri belirgin yükselmiş, yabancı para varlıklara talep azalmaya başlamış, ülke risk primi gerilemiş, cari işlemler açığı düzelme sürecine girmiş, en zayıf ekonomik göstergelerden olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net döviz varlıkları yabancı portföy girişlerinin desteği ile artmıştır.

Ancak ocak ayından başlayarak önemli göstergelerdeki iyileşme sürecinde kısmen zayıflama izlenmektedir. Mevcut verilere göre, iç talep hafif gerilese de güçlü düzeylerini korumakta, enflasyon bekleyişlerinde ve fiyatlama davranışlarında iyileşme gözlenmemekte, yabancı portföy girişlerinde duraksama izlenmektedir. TCMB net rezerv artışı ise, mevsimsel cari açığın fazla olmasının da etkisiyle, yerini azalış eğilimine bırakmıştır.

2023 yılının en güçlü yanı olan bütçe açığının aralıkta GSYH’nin yaklaşık yüzde 2,5’i kadar bozulması, 2024 yılında bütçe açığının oldukça yüksek seyredeceğine işaret etmektedir. Bütçe göstergelerindeki bozulma, 2024 yılında, muhtemelen yerel seçim sonrasında belirgin sıkılaştırıcı bütçe önlemlerinin alınmasını gerektirebilecektir.

Son bir aylık gelişmeler, enflasyon eğilimi açısından daha sıkı parasal duruş gereğine işaret etmektedir. Zira, ocak ayı enflasyon oranı öngörülerden yüksek gerçekleşmiştir ve mevcut enflasyon eğilimi, enflasyonun yüzde 40’ın altına düşmesini dahi zorlaştıracak düzeydedir."

TEPAV: TCMB faizi yüzde 47.5'e çıkarmalı

 

TEPAV: Milli gelire oranla bütçe açığı 20 yılın zirvesinde

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)