BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTemkini elden bırakmadan iyimserlik----

Temkini elden bırakmadan iyimserlik

Temkini elden bırakmadan iyimserlik
13 Mart 2015 - 05:28 www.finansgundem.com

Erdoğan ve Başçı görüşmesi sonrası Türkiye’nin risk primi düştü, dolar gevşedi, borsa dalgalandı. Ancak yatırımcılar temkini elden bırakmadı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın önceki akşamki görüşmeleri piyasalarda nasıl karşılandı? Zeynep Aktaş, Milliyet'teki yazısında Beştepe'deki zirvenin piyasaya yansımalarını ve Merkez'in bundan sonraki kararları ve doların seyriyle ilgili öngörülerini yazdı. İşte Aktaş'ın yazısı:

Merkez Bankası’nın sunumu sonrası piyasalar temkinli iyimser. Türkiye’nin risk primi (CDS) 228’den 215’e gerilerken, dolar/TL 2.64’ten 2.58’e düştü. borsa ise 78.000’in üzerinde dalgalandı. Ancak gün içi dalgalanmalara bakıldığında iyimserliğin yanında yatırımcıların temkini elden bırakmadığı görülüyor. Bir yandan da yurtdışı gelişmeler ve parite izleniyor.
Euro/Dolar paritesi 1.06 seviyesinde. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı arasındaki gerginliğin hafiflediği yönündeki iyimserlik piyasalara genel olarak pozitif yansıdı. Ancak 130 sayfalık sunuma karşılık bir paragraflık bir değerlendirme yapıldığı, asıl Cumhurbaşkanı’nın TCMB ile ilgili ilk sözlü değerlendirmelerinin önemli olacağı yönündeki söylemler gün boyu devam etti. Gelişmelere baktığımızda haziran ayında seçime giden Türkiye’de büyüme odaklı kaygıların artması ve küresel riskler ortamı geriyor.

Merkez faiz indirebilir

2014’te yüzde 3 civarında büyüyen Türkiye ekonomisinin ağır kış şartları nedeniyle 2015’e de iyi başlamadığı düşünüldüğünde 2015’te yüzde 4’lük büyümenin yakalanması için faizlerdeki düşüşün sürmesi gerekiyor. Fakat yabancı sermaye girişleri azalıyor. Piyasalardaki volatilitenin artması, Türkiye’nin risk priminin gerilemesine rağmen hâlâ çok yüksek seviyelerde olması, euro/dolar paritesinin seyri satış baskısını beraberinde getiriyor. Yılbaşından bu yana yaşanan seyirde borsadaki yabancı payı yüzde 64.56’dan 62.35 seviyelerine geriledi. Aynı dönemde bist 100 endeksi’ndeki kayıp ise 12.873 puan. Yabancı paylarında azalmanın sürme endişesi yeni alımların da önünü kesiyor.
Değerlendirmelere bakıldığında Merkez bankası 17 Mart’ta gerçekleşecek olan PPK toplantısında 25 baz puan daha indirime gidebilir. Buna karşın koridorun üst bandında bir indirim beklenmiyor. 



Dolar/TL nasıl bir seyir izler?

Dolar/TL’nin seyrine baktığımızda 2.60 seviyesinin kritik bir seviye olduğunu görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde 2,647 ve 2,68 seviyeleri ilk hedefler. Aşağı doğru geri çekilemelerde 2.58 ve 2.55 seviyeleri izlenecek. Dün gün içerisinde en düşük 2.5860 seviyesi görüldü. En yüksek de 2.6030.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)