BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiTeknolojiye servet harcadık----

Teknolojiye servet harcadık

Teknolojiye servet harcadık
21 Mart 2013 - 10:39 www.finansgundem.com

Teknoloji ürünleri pazarı, 2012 yılında da büyümesini sürdürerek 25 milyar TL'lik bir rakama ulaştı

Teknoloji ürünleri pazarı, 2012 yılında da büyümesini sürdürdü. GFK TEMAX Türkiye sonuçlarına göre, geçen yıl toplam teknoloji ürünleri pazarı 2011’e göre yüzde 12 büyüyerek 25,5 milyar liraya ulaştı. Söz konusu bu market değeri ile son beş yılın en iyi performansını elde etti.
Türkiye tüketici ürünleri pazarı ise 2012 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 oranında büyüyerek 6,9 milyar liraya ulaştı. Bu pazar büyüklüğü, 2007’nin ilk çeyreğinden itibaren görülen en yüksek değer oldu. Bu dönem boyunca satışlar Kurban Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, yeni yıl kampanyaları ile desteklendi. Geçen yıl satılan ürün sayısı 2011’e göre azalarak yaklaşık olarak 63 milyon adet oldu. Diğer taraftan yeni teknolojilere ve daha üst segment ürünlere (3D, akıllı ve dokunmatik ürünler) yönelim tüketici teknolojisi ürünleri sektörüne en yüksek ciroyu sağladı. Geçen yıl satılan her beş teknoloji ürününden biri cep telefonu/akıllı telefon oldu. 2012’de teknoloji ürünleri pazarı genelinde, ürün çeşitliliği 2011’e göre yüzde 7 artarak 34 bin 580’e ulaştı. Teknoloji pazarı cirosu 810 farklı markaya ait 34 bin 580 farklı model ve ürün tarafından gerçekleştirildi.
Toplam telekom sektörü, yeni ürün tanıtımı ve pazarlama faaliyetleri ile desteklenerek bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47,7 artışla teknoloji ürünleri pazarında ilk sırada yer aldı. Yıl bazında karşılaştırma yapıldığında da en iyi performans yüzde 28 büyüme ile yine telekomünikasyon sektörü tarafından sergilendi. Yıl sonu itibarıyla toplam telekomünikasyon sektörü 7,2 milyar lira değerine ulaştı. Geçen yıl standart cep telefonları satışları düştü. 2012 yılında adet bazında toplam cep telefonları satışlarının yarısı akıllı telefonlar oldu. 2012’de pazara lanse edilen NFC özellikli ürünler toplam akıllı telefon satış hacminin yüzde 16’sını oluşturdu. Geleneksel telekomünikasyon kanalı organize perakendeye karşı pay kaybetti. 
Küçük ev aletleri (KEA) sektörü, yüzde 17,8 ile 2012’yi en iyi ikinci büyüme değeri ile kapattı. Elektrikli süpürgeler ve ütüler KEA sektöründe adet ve ciro olarak en yüksek payı almalarının ötesinde, yeni ve üst segment modellerin pazara dahil olmasıyla, sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 26 büyüme ile hem son çeyrekte hem de 2012 yılının tamamında en çok büyüyen kategori oldu. Sıcak içecek makineleri yüzde 19’luk büyüme ile en çok büyüyen üçüncü kategori olurken, Türk kahve makinelerinin kategori içindeki payı yükseldi. Gıda hazırlama kategorisi de yüzde 18 büyüme ile sıcak içecek makinelerini takip etti. Geçen yılın son çeyreğinde görüntüleme sektörü, cirosunu 2011’in son çeyreğine göre yüzde 12,8 artırarak 104 milyon liraya ulaştı. Yıllık bazda ise sektör toplamda 428 milyon lira ciro ile yüzde 8 büyüme sergiledi. Geçen yılın son çeyreğinde dijital fotoğraf makinesi satış cirosu düştü. Fotoğraf çekme ve fotoğrafların anında kablosuz internet bağlantısı ile sosyal medyada paylaşılmasına imkân veren akıllı telefonların ve tablet PC’lerin popülerliği dijital fotoğraf makinesi satışlarını olumsuz etkiledi. 2012 genelinde dijital fotoğraf makinesi cirosunun dörtte biri SLR segmentinden elde edildi.
BİLİŞİM SEKTÖRÜ YÜZDE 3 BÜYÜDÜ   
Bilişim teknolojileri sektörü 2012 yılını son çeyreğinde 2012’nin diğer dönemlerine göre daha iyi bir performans sergileyerek bir önceki çeyreğe göre yüzde 8 büyümeyle yılı kapattı. Sektör yıllık bazda ise yüzde 3 büyüme yakaladı. Tablet sektörü geçen yıl 2011’e göre yüzde 153 büyüme kaydetti. Sektörde yıl sonu itibarıyla pazardaki toplam marka sayısı 50’yi aştı. 500 lira altı ürünlerin satışı pazardaki satışların yarısı oluşturdu.  Dizüstü bilgisayar pazarı da 2012 yılının dördüncü çeyreğinde sektördeki büyümeyi artıran ürünlerden oldu. 2012’nin ilk yarısında dizüstü bilgisayarların performansı bir önceki seneye göre oldukça düşük seyrederken dördüncü çeyrekte geçen bir önceki yılın üzerine çıktı. Geçen yılın son çeyreğinde ‘’ultra ince bilgisayarlar’’ cirolarını üçüncü çeyreğe göre yaklaşık yüzde 150 artırdı. Araştırmada, gelecek dönemler için sosyal ve ekonomik göstergelerde herhangi bir olumsuz işaret gözlenmediği belirtildi. Özellikle beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektörlerinde ek talep oluşacağına işaret edilen araştırmada, üretici ve perakendecilerin de tüketici taleplerini yenilikçi ürün, hizmet ve promosyonlarla canlı tutmaya devam etmesi halinde “Bir başka tatmin edici yılın yaşanması kaçınılmaz olacaktır.” denildi.
Telekomünikasyona 7,2 milyar TL
- 2012'de satılan her beş teknoloji ürününden biri cep telefonu/akıllı telefon oldu.
- Toplam telekomünikasyon sektörü 7,2 milyar liraya ulaştı.
- Akıllı telefonları küçük ev aletleri sektörü takip etti.
- Tablet sektörü geçen yıl 2011'e göre yüzde 153 büyüme kaydetti.
- Ultra ince bilgisayarların cirosu son çeyrekte yüzde 150 arttı.
- Tüketici elektroniği sektörünün cirosu yüzde 17 arttı
- 3D ve smart özelliğine sahip LED televizyonlar, sektörün yüzde 40'ına ulaştı.
- Büyük beyaz eşya sektörü, 2012'yi 6,56 milyar liralık büyüklükle kapattı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)