BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTEB Portföy, Japon devini Türkiye’ye getirdi----

TEB Portföy, Japon devini Türkiye’ye getirdi

TEB Portföy, Japon devini Türkiye’ye getirdi
09 Mayıs 2013 - 11:42 www.finansgundem.com

Gelişmekte olan piyasalara 2.5 milyar dolarlık yatırım yapan Simutimo Nikko’nun 490 milyon dolarını TEB Portföy yönetiyor

KAYHAN ÖZTÜRK – FINANSGUNDEM.COM
TEB Portföy Genel Müdürü Ömer Yenidoğan, Japon yatırım devi Simutimo Nikko ile anlaşma yaptıklarını açıkladı. World Finance tarafından “Türkiye’nin En İyi Yatırım Yönetimi Şirketi” seçilen TEB Portföy’ün yıllık değerlendirmelerinin ve geleceğe yönelik beklentilerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Ömer Yenidoğan şunları söyledi:
“Mart sonunda Japonya’daki Simutioma Nikko Fonu ile anlaştık. Bu fon gelişmekte olan, başta Türkiye olmak üzere Meksika, Filipinler, Endonezya, Tayland gibi ülkelere yatırım yapıyor. Türkiye’deki yatırımları için bizi seçtiler. Bu fonun gelişmekte olan piyasalara yaptığı toplam yatırım 2,5 milyar dolar. Bunun yüzde 20’si Türkiye’ye ayrılmış. Bunun 490 milyon dolarını biz yönetiyoruz…”
TEB Portföy Genel Müdürü  Ömer Yenidoğan, 490 milyon dolarla ne yaptıklarını konusunda ise, “Nisan başında fonun tamamıyla BİST’te 490 milyon dolarlık hisse senedi aldık. Ağırlıklı olarak BİST 30 hisseleri, banka hisseleri aldık” diye konuştu.
BORSAYA 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Ömer Yenidoğan, borsadaki yatırım konusunu açarken sözlerine şöyle devam etti: “Olumlu tepki vereceğini düşündüğümüz hisselere yatırım yaptık. Bu fonla birlikte yönettiğimiz hisse senedine yatırım yapan fonların tutarı 1 milyar dolar civarında. Bunun yüzde 50’si Japonya, yüzde 40 Avrupa, yüzde 10 diğer. Geçtiğimiz dönemde 6 kez Japonya’ya gittim. Japon hane halkının Brezilya da 32 milyar dolarlık yatırımı var. Şu anda Brezilya’da çok ciddi sıkıntılar var. Dolayısıyla Japonlar oradaki yatırımlarını başka yerlere kaydırıyorlar. Burada Türkiye, Malezya, Endonezya ve Meksika öne çıkıyor.”
 4.2 MİLYAR TL’LİK YATIRIM YÖNETİLİYOR
TEB Portföy Yönetimi’nin Yatırım Fonları, Emeklilik Fonları, Uluslararası Fonlar ve Özel & Kurumsal Portföy Yönetimi alanlarında yaklaşık 4,2 milyar TL hacminde varlık yönettiğini ifade eden TEB Portföy Genel Müdürü Ömer Yenidoğan, 2013 yılına Varlık Yönetimi sektörü ve TEB Portföy özelinde iyi bir başlangıç yapıldığına; içerde mevduat faizlerinin düşmesi, yurt dışında ise Türkiye’ye yönelik risk iştahının artması ile Varlık Yönetimi sektörünün hızlı bir gelişme sürecine girdiğine dikkat çekti.
TEB Portföy’ün uzun yıllardır bu alana yatırım yaptığını ve bu yatırımın meyvelerini yurt içinde likit fon dışı uzmanlık gerektiren varlık sınıflarında yüzde 11’e yakın pazar payına ulaşarak aldıklarını söyleyen Yenidoğan, son üç yılda mutlak getirili fonlarda, bono ve hisse fonlarında, getiri sıralamalarında ilk beşte yer alarak yatırımcılarına oldukça iyi bir performans sunduklarını belirtti.
YENİDOĞAN’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR
Ömer Yenidoğan’ın konuşmasından önemli satırbaşları ise şunlar:
*800-850 milyar dolarlık bir ekonomiye sahip olan Türkiye’nin 200-250 milyarlık sermaye piyasası olamaz.
*Biz TEB Portföy olarak 2013 yılında daha önce yaptığımız İnsan Kaynakları ve alt yapı yatırımlarının sonucunu alıyoruz.  Birçok kurumdan ödül aldık.  World Finans’ın ödülü Galatasaray Başkanı Ünal Aysal’ın deyimiyle ‘çilek’ oldu.
*Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi artıyor. Özellikle Asya’dan Türkiye’ye ilgi var.
*TL diğer gelişmekte olan ülke paralarına göre volatiletisi en az olan para. Bu da yabancı yatırımcıya güven veriyor. Ne aşırı ucuz, ne de pahalı.
* 2011 yılında yurt dışında bizim Merkez Bankası ile ilgili çok ciddi sorular geliyordu. Şimdi Merkez Bankası’na güven üst seviyede. Merkez Bankası 2011-2013sürecini iyi yönetti. 2013-2015 dönemini de başarıyla yöneteceğini düşünüyorum.
* Faizler düştü, yatırımcılar ne yapsın?
* Biz yıllar yılı yel değirmenleriyle savaştık. Bu yel değirmeni de mevduattı. Mevduatı geçmek zordu. Şimdi mevduat faizleri geri geldi. Bizim mevduattan daha iyi performe şansımız artı. Şimdi tasarruf sahipleri yüzde 6 mevduat faizi yerine daha iyi getiri istiyorlar.
* Bizim uzmanlık gerektiren yatırımlarda yüzde 11 Pazar payımız var. 10 yıldır Genel Müdürüm, ilk defe bir müşterinin arayıp “Param var, yönetmenizi istiyorum” dediğine şahit oldum. Gözlerim yaşardı, bu ilk kez oluyor. 
* BES’ten çok umutluyum. Devlet katkısı çok önemli…
* Biz üç 3 noktaya fokslandık; birincisi uluslararası fonların yönetimi. Türkiye’deki yabancı yatırımcı piyasasının yüzde 1’ini elimizde tutuyoruz. Hedefimiz bunu 2-3 yıl içinde yüzde 3-4’e çıkarmak. Yabancı fonları yönetmek için dünyanın her yerindeki fonlarla görüşüyoruz. Geçen ay İtalya’daydık. BNP Paribas’ın organizasyonuyla, Türkiye’yi dinlemek için 62 yatırımcı geldi.
* Biz ortada kalmış bir ülkeyiz. Avrupalı değiliz, Asyalı da değiliz. Onun için bugüne kadar yabancı yatırımcıların radarına girmiyorduk. Bizim makro verilerimiz Brezilya ve Hindistan’dan daha iyiydi ama paralar oraya gidiyordu. Şimdi gelmeye başladı. Artık birçok devlet fonu da türkiye’ye yatırım yapıyor.
* Gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunlar sürüyor. Avrupa ekonomileri istenilen düzeyde değil; Amerika bir iyi, bir kötü…
* Biz iş çok zor, hiç ölmeyecekmiş gibi çalışıyoruz ya da yarın ölecekmiş gibi çalışıyoruz.
* Bizim yaptığımız iş penaltı atmak gibi bir şey. Piyasa iyiyken iyi…
*Şimdi ucuz hisse senedi bulmak zor. Endeks 55 bin iken ucuz hisse bulmak daha kolay, 90 bin iken daha zor. Siz 90 bin endeksten hisse senedi alır mısınız? Biz aldık, zaten uyumak yok, Japonya’yı takip ediyoruz.
* Siz sadece Türkiye’nin not artırımını izliyorsunuz. Biz 90 çeşit parametreyi izliyoruz. Not artırımı bunlardan sadece biri.
* SPK Kanunu bizim açımızda milat. Bir taslak var onun üzerinde çalışıyoruz. Sermaye Piyasaları için çok olumlu bir noktaya gelecek. Bu kanun bizi dünyayla entegrasyonda birçok standart taşıyor. Onun için olumlu.
* Bizim fonlarımız geçen sene getiride ilk 5’te yer aldı. Benchmarkın üzerinde getiri sağladı. Genel anlamda fonlarımız getiri anlamında iyiydi.
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)