BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTEB hedef büyüttü----

TEB hedef büyüttü

TEB hedef büyüttü
21 Ekim 2013 - 08:02 www.finansgundem.com

TEB, 300’e ulaşan ‘bayii kuyumcu’larının sayısını da artırmak istiyor

Mayıs ayından beri yastık altındaki altını kuyumcularla kol kola vererek sisteme kazandıran Türk Ekonomi Bankası (TEB) Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, şimdiye kadar 100 kuyumcunun yetkili bayileri konumuna geldiğini hedeflerinin 1.000 yetkili kuyumcuya ulaşmak olduğunu söyledi.
Dünya'nın haberine göre, 2008 yılında gelişmiş ülkelerde başlayan finansal krizle beraber dünyada para arzının artırılması ve faizlerin yüzde sıfıra çekilmesi ile birlikte altın fiyatları tarihi rekor seviyelere ulaştı. 2011’de 1.920 dolar/ons seviyesine kadar yükselen altın hem yatırımcılar için güvenli bir liman hem de getiri arayan yatırımcıya iyi bir adres oldu. Türkiye özelinde ise altın bankacılığı Merkez Bankası’nın munzam düzenlemelerinden de destek aldı, bankalarda metalin değerine değer kattı. Tarih boyunca 165 bin ton altının yeryüzüne çıkartıldığı, Türkiye’de de yastık altında 3 ila 5 bin ton arasında altın olduğu hesaplanıyor. Yastık altındaki, altınları ekonomiye kazandırma noktasında kendisine farklı bir yol çizen TEB’in haziran sonu itibariyle gümüşte 5 ton, altında ise 9.3 ton depo hesabı var. Bankacılık sektörünün toplamında da temmuz itibariyle 256 ton altın bulunuyor.
100’den fazla kuyumcuyla anlaşması var
TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten, bankada altın bankacılığının geçmişinin 18 yıl öncesine dayandığını belirterek “Türkiye’de altın kredisinde yüzde 37 pazar payı ile sektör lideriyiz. Tüm rakiplerimizin olduğu bir alanda en büyük farkımız biz bu işi tüm Türkiye’ye yaymış durumdayız. Diyarbakır’da Elazığ’da Denizli’de Ege’de Antalya’da kuyumcu müşterilerimiz var. Kredilerde pazar payımız çok yüksek olduğu için, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasında da istedik ki bunu sektörle birlikte, kuyumcularla beraber yapalım. Mayıs ayından beri yastık altı altınları biz kuyumcularla beraber topluyoruz. Şu anda yaklaşık 100’den fazla kuyumcu ile bayimiz olması için anlaşma yaptık” dedi.
Büyük illerde toplantılarla projeyi anlatacak
Mayıs ayından beri geçen süreçte İstanbul, Ankara ve İzmir kuyumcular odasının çok desteğini aldıklarını da ifade eden Erten, “Geçen ay Ankara’da Ankara Kuyumcular Odası ile toplantı yaptık ve ürünümüzü tanıttık. Toplantılar dizisine Ankara’da başladık ve İzmir, Adana, Gaziantep, Kayseri, Konya’da da büyük odalarla bu toplantı organizasyonlarını sürdürmeyi planlıyoruz. Kuyumcu sadece altın satarak para kazanmıyor, hurdadan da kazanıyor. Biz sektörü işin içine çekmiş olduk ve şimdi duyan yetkili bayi olmak istiyor” diye konuştu. 
Yıl sonuna kadar TEB’in olduğu her ile yayılacak
100 kuyumcuyla Türkiye’nin yüzde 70’ini kapsadıkları bilgisini de veren Selami Erten, şöyle devam etti: “Şimdi yıl sonuna kadar hedefimiz TEB’in şubesinin olduğu her yerde en az bir yetkili bayi olması. Yaklaşık 50 ilde anlaşmalı kuyumcumuz var ama TEB şubeleri Türkiye’nin 71 iline yayılmış durumda. Çok hızlı bir şekilde ilerliyoruz ve bu trendi sürdüreceğiz. 3 ayda 100 kuyumcu ve 50 ile yayabilmek için çok büyük efor sarfettik. Yılsonu hedefimiz 300 kuyumcuya ulaşmak. Orta-uzun vadede ise 1.000 yetkili kuyumcu istiyoruz. 40 bin kuyumcu var biz bunun 1.000’i bayimiz olsun istiyoruz. Yani 40’ta 1’i yetkili kuyumcumuz olacak. TEB Altın Bankacılığı olarak da her 4 kuyumcudan biri ile çalışır durumdayız.” 
TEB’in anlaşmalı olduğu kuyumcuya giden bir müşterinin öncelikle bankada bir hesabı ve adına yarım saat içinde çıkartılıp hemen teslim edilen bir kartının olması lazım. Ziynet eşyasının ya da cumhuriyet, çeyrek gibi altınının ekpertizini yapan kuyumcu müşteri ile anlaştığında bir mutabakat zaptı imzalıyor.  Kuyumcu, TEB’in özel POS’undan TEB debit kartını geçirerek parayı anında hesaba geçmiş oluyor. TEB’in altın toplama tarafında yetkili bayii olunabilmesi için olmazsa olmaz kriterleri ise tecrübe ve itibar.
Fiyatta düşüş kuyumculara doping etkisi yapıyor
TEB sadece işin hurda altın toplama kısmında değil sektörü kredilendirme tarafında da çok aktif. Nitekim Selami Erten’in verdiği bilgiye göre bankanın Türkiye’de altın kredisinde pazar payı yaklaşık yüzde 37 düzeyinde. Sektörde toplam altın kredisi ise 17 ton düzeyinde bulunuyor.  Erten, Anadolu’da kuyumcunun ayağına giden ilk banka olduklarını da kaydetti. Erten TEB olarak 1995 yılında İstanbul Altın Borsası kurulduğu tarihten bu yana kuyum sektörü ile çalıştıklarını ve ilk çıkarttıkları ürünlerden birinin de altın kredisi olduğunu vurgulayarak “Bankamızda 10 bin kayıtlı kuyumcu müşterimiz var. Hepsi kredi müşterisi değil ama bir şekilde hesabı, POS’u olan 10 bin kuyumcumuz var. Yani her 4 kuyumcudan 1’i ile çalışıyoruz” dedi. Sektörün 2013 yılında çok iyi performans gösterdiğini 2014 yılının da çok iyi geçeceğini öngördüklerini söyleyen Erten, “Altın fiyatlarındaki düşüş sektöre hareket getiriyor. Fiyatların aşağı inmesi adeta doping etkisi yapıyor. Mesela bu yıl fiyatlardaki düşüş, sektörün kredi kullanımında rekor getirdi. Bu da işlerin ‘açık’ olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Altında önümüzdeki 6 ay için 1.100-1.200 dolar aralığı konuşuluyor
Bol likidite ve düşük faiz ortamını hazırlayan Fed, şimdi kademeli olarak piyasalara bunun değişeceği sinyalini verirken TEB Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten, Fed’in sinyalinin altın fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskı yarattığına işaret etti. Erten şöyle konuştu: “Altın fiyatlarında beklenti aşağı yönlü de olsa ani bir gelişme trendi tersine çevirebilir. Uzmanlar sene sonu, 2014 başı gibi fiyatların 1.100-1.200 dolar/ons seviyesine yeniden gerileyebileceğini öngörüyorlar. Altındaki sert aşağı ya da yukarı hareketler yatırımcının ilgisini de artırıyor. 1.920’den 1.180’e inerken bazı yatırımcılar için kar realizasyonu bazı yatırımcılar içinde yeni alım fırsatı sunuyor. Yatırımcıların altına olan ilgisinin devam edeceğini düşünüyoruz. Fiyatlar hiçbir zaman tek yönlü olmaz. Altın fiyatlarındaki seyir yeni yatırımcıları getirecektir. Zaten altın yatırımcısını kategorize etmek çok zor. Çıkınca satar düşünce alır diyemiyorsunuz. Kimisi rekor kırılınca, alıyor kimi düşünce. Bankaların piyasaya altın ve altına dayalı inovatif ürünler sunmaya devam edeceğini öngörüyoruz.”
Erten ayrıca vadeli hesaplarda altın yatırımcısının fiyat getirisinin üzerine birde faiz getirisi verdiklerini de kaydetti. Altın vadeli hesaplarda Faiz oranı aynı TL ya da döviz mevduatında olduğu gibi miktarına ve vadesine göre değişiyor ve piyasada oran yüzde 1-2 arasında değişiyor. TEB’in bir başka ürünü de Damla Altın hesabı. Bu hesapta yatırımcı kredi kartı ile talimat vererek düzenli olarak altın biriktirebiliyor.
 60 bin liralık arabanın kaskosundan ucuza 900 bin TL’lik altını sigortalıyor
Selami Erten kuyum sektörü için özel bir sigorta paketi hazırladıklarını da kaydederek altın stokundan yangına, depreme ya da teröre kadar 6’ya yakın teminatı bir paket dahilinde sunduklarını kaydetti. Erten sorumuz üzerine olası bir prim hesabı da yaptı. Kabaca 10 kg altın 850-870 bin TL yapıyor. Nihai ekspertiz ve inceleme sonunda yaklaşık 4.000-4.500 TL yıllık prim ödemesi çıkıyor. Erten, 50-60 bin TL’lik bir arabanın kasko ödemesinin 5.000-6.000 TL çıktığına da işaret ederek kuyumcuların primleri de 8 taksitle ödeyebildiğini kaydetti.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)