BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB yılın ilk kararında faizleri değiştirmedi----

TCMB yılın ilk kararında faizleri değiştirmedi

TCMB yılın ilk kararında faizleri değiştirmedi
21 Ocak 2021 - 13:55 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, 2021 yılının ilk Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yüzde 17 olan politika faizinde değişikliğe gitmediğini açıkladı. Öne çıkan mesajlarda ise sıkılaşmanın süreceği dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo faizinde piyasa beklentileri doğrultusunda değişikliğe gitmedi. 

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 17,00 olarak kaldı. 

TCMB önceki bir önceki toplantısında faizi beklentilerin üzerinde artırarak, yüzde 15,00'ten yüzde 15,00'ye çıkarmıştı.

Merkez Bankası Beklenti Anketinde enflasyon beklentisi yıl sonu için %11,15, 12 ay sonrası için %10,53 ve 24 ay sonrası için %9,14 seviyesinde bulunuyor.

TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için %9,4 seviyesinde bulunuyor.

TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık %14,60 olarak açıkladı.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 18 Şubat'ta gerçekleştirilecek.

PİYASALAR

Karar öncesinde hafif bir gerileme ile dolar/TL kuru 7,39 seviyelerinde işlem gördü. Kararı beklerken 7,38-40 aralığında dalgalanan kur, 7,38'de dengelendi.

Merkez Bankası faiz kararı öncesinde 1.575-1.577 bandında seyreden endeks, sonrasında ise ilk tepki olarak gerileyerek 1.571 seviyesini gördü. Ardından hızlı bir yükselişle 1.579 görerek 1.577 seviyesinde dengelenme çabasında.  

"SIKI DURUŞ KORUNACAK"

Merkez Bankası tarafından açıklanan metin şu şekilde:

Karar öncesinde hafif bir gerileme ile dolar/TL kuru 7,39 seviyelerinde işlem gördü. Kararı beklerken 7,38-40 aralığında dalgalanan kur, 7,38'de dengelendi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan metin şu şekilde:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğine kıyasla daha sınırlı seyretmekle birlikte, hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam etmektedir. Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır. 

İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Kasım ve Aralık PPK toplantılarında gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmektedir. Öte yandan, uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmeler, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Bu doğrultuda Kurul, 2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.

Sıkı para politikası duruşunun, fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

TCMB Faiz kararı öncesinde…

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • b121 Ocak 2021 14:44

    Evet, artırma olmadı ama halihazırda faizler zaten çok yüksek ve bu şekilde 1 ay daha gidilirse çok patlayan olur. Eski politikacı bile olsa bu durumu kurtarmaz. Bak Malezya da politika faizi %1,75 'de. Gerçekten biz ise bunun 10 katını veriyoruz ve mecburuz deniliyor!!! Bunun açıklaması yok. Böyle gieyeceği basit. Bizden söylemesi, bu oran adam gibi tek hanelere inmezse, ekonomiyi berbat etmiş olursunuz ku merkez başkanı 1-2 ay sonra yeniden değişebilir, çok net yani anlamamak için hiç izlememek gerekli piyasaları!!!

  • MALEZYA 24 Ocak 2021 22:11

    BİZİM PARAMIZIN DOLAR KURUYLA SİZİN Kİ AYNI GALİBA İNŞAATÇI CUNTASINDAN OLDUĞUN BELLİ KREDİ ÇEKTİR KONUT SAT ÖDEYEMEYEN İNTİHAR ETSİN