BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTarımda ürünlere ihracat desteği----

Tarımda ürünlere ihracat desteği

Tarımda ürünlere ihracat desteği
21 Haziran 2013 - 12:35 www.finansgundem.com

Tarımsal ürünlerde, uygulanacak ihracat iadesi yardımları belirlendi

Tarımsal ürünlerde, uygulanacak ihracat iadesi yardımları belirlendi. Uygulama dönemi 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri tarihleri arasında olan karara göre kümes hayvanları etleri için ton başına 350 TL, yumurta için bin adet başına 30 TL, bal için ton başına 120 TL, kesme çiçekler için ton başına 370 TL, dondurulmuş sebzeler için ton başına 145 TL ihracat iadesi sağlanacak.
Sebzeler, kurutulmuş sebzeler, meyveler ve sert çekirdekli meyveler, dondurulmuş meyve sebze ile meye sebze işleme sanayine dayalı gıda maddelerinin, İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde, belirlenen ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 100 oranında artırılacak. Yüzde 100’lük artış tutarının yüzde 50’si üreticiye nakit ödenecek, yüzde 50’si ise, ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek.
İhracatçı firmalar adına doğan hak edişler, Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, mahsup yoluyla karşılanacak. İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecek. İhracatçı firmalar hak edişlerini ürünü satın aldıkları imalatçı veya üretici firmalara devredebilecek.
İmalatçı veya ihracatçı veya ihracatçı adına açılacak mahsup hesabına esas olan fiili ihracat 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek fiili ihracat olacak. Ancak bu tarihler arasında gerçekleştirilecek fiili ihracat neticesinde imalatçı, ihracatçı veya ihracatçı adına açılacak hesaptan giderlerin mahsubuna 31 Aralık 2013 tarihinden sonra da devam edilecek.
Tarımsal ürünlerde, 2013 yılında uygulanacak ihracat iadesi yardımları belirlendi. Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması çerçevesinde, İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı'na dayanılarak hazırlanan karara göre
Uygulama dönemi 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri tarihleri arasında olan karara göre kümes hayvanları etleri için ton başına 350 TL, yumurta için bin adet başına 30 TL, bal için ton başına 120 TL, kesme çiçekler için ton başına 370 TL, dondurulmuş sebzeler için ton başına 145 TL ihracat iadesi sağlanacak. Sebzeler, kurutulmuş sebzeler, meyveler ve sert çekirdekli meyveler, dondurulmuş meyve sebze ile meye sebze işleme sanayine dayalı gıda maddelerinin, İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde, belirlenen ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 100 oranında artırılacak. Yüzde 100’lük artış tutarının yüzde 50’si üreticiye nakit ödenecek, yüzde 50’si ise, ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek.
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımları’na ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna Göre Para ve Kredi Koordinasyon Kurulu, Ekonomi Bakanlığı’nın yazılarını dikkate alarak, İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararına istinaden hazırlanan ve 27 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında nihai şekli verilen “Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Karar”ın kabulüne karar verdi.
Karar, Dünya Ticaret Örgütü Tarım Anlaşması çerçevesinde, İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı”na dayanılarak hazırlanan, Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun 17 Haziran 2013 tarihli Kararı’na istinaden hazırlandı. Karar, Türkiye’nin tarımsal ürünlerinin uluslararası piyasalarda rekabet gücünün ve ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla hazırlandı.
KÜMES HAYVANLARININ ETLERİNİN İHRACATINDA İHRACAT İADE MİKTARI TON BAŞINA 350 TL
Destekleme ve Fiyat İstikrarı Fonu (DFİF) ödenekleri çerçevesinde karşılanmak üzere sakatatlar hariç kümes hayvanlarının etlerinin ihracatında ton başına 350 TL ihracat iade miktarı belirlenirken, miktar barajı yüzde 41, azami ödeme oranı yüzde 15 oldu.
Yumurta ihracatında bin adet başına 30 TL ihracat iade miktarı, yüzde 65 miktar barajı yüzde 10 oranında azami ödeme oranı uygulanacak. Balda ihracat iade miktarı ton başına 120 TL, miktar barajı yüzde 32, azami ödeme miktarı yüzde 5; buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten çiçekler ve tomurcuklarda ihracat iade miktarı ton başına 370 TL, miktarı barajı yüzde 40, azami ödeme miktarı yüzde 10; sebzelerde ihracat iade miktarı ton başına 145 TL, miktar barajı yüzde 45, azami ödeme miktarı yüzde 12; kurutulmuş sebzelerde ihracat iade miktarı ton başına 670 ton, miktar barajı yüzde 40, azami ödeme oranı yüzde 10; meyveler ve sert çekirdekli meyvelerde ihracat iade miktarı ton başına 140 TL, miktar barajı yüzde 45, azami ödeme oranı yüzde 8 olacak.
ZEYTİNYAĞINDA TON BAŞINA 50 TL İHRACAT İADESİ VERİLECEK
DFİF ödenekleri çerçevesinde karşılanmak üzere zeytinyağının ihracatında ton başına uygulanacak ihracat iade miktarı 50 TL olarak belirlenirken, uygulanacak miktar barajı yüzde 100, azami ödeme oranı yüzde 2 olacak.
Diğer ürün gruplarında uygulanacak ihracat iade miktarı, miktar barajı ve azami ödeme oranları şöyle olacak:
Kümes hayvanları etinden, sakatatından yapılmış sosisler ve benzeri ürünlerde ton başına 450 TL ihracat iadesi, yüzde 50 baraj miktarı, yüzde 10 azami ödeme oranı; hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklarda ihracat iadesi ton başına 450 TL, yüzde 100 miktar barajı, yüzde 5 azami ödeme miktarı; çikolata ve kakao içeren gıda müstahzarlarında ton başına 215 TL ihracat iadesi, yüzde 48 miktar barajı, yüzde 6 azami ödeme oranı; makarnalarda ton başına 120 TL ihracat iadesi, yüzde 32 miktar barajı, yüzde 10 azami ödeme oranı; bisküviler, gofretler ve kekler gibi ürünlerde ton başına 215 TL ihracat iadesi, yüzde 18 miktar barajı, yüzde 8 azami ödeme oranı; dondurulmuş meyve ve sebze ile meyve ve sebze işleme sanayine dayalı gıda maddelerinde ton başına 135 TL ihraca iadesi, yüzde 100 miktar barajı, yüzde 8 azami ödeme oranı; reçel jöle, marmelat püreleri veya pastalarında ton başına 115 TL ihracat iadesi, yüzde 35 miktar barajı, yüzde 5 azami ödeme oranı; meyve suları ve sebze suları, meyve nektarında ton başına 270 TL ihracat iadesi, yüzde 15 baraj miktarı, yüzde 12 azami ödeme oranı uygulanacak.
HAK EDİŞLER, MAHSUP YOLUYLA KARŞILANACAK
İhracatçı firmalar adına doğan hak edişler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde ihracatçı adına açılacak hesaptan, mahsup yoluyla karşılanacak. İmalatçı firmalar, kendi dış ticaret şirketleri ya da şirketlerinin de yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve dış ticaret firmalarının hak edişlerini imalatçı firmalarına devretmeleri durumunda teşvikten faydalanabilecek. İhracatçı firmalar hak edişlerini ürünü satın aldıkları imalatçı veya üretici firmalara devredebilecek.
SDŞ ORTAKLARININ TEŞVİKTEN YARARLANMASI
Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin (SDŞ) ortakları, SDŞ kanalıyla ihracatı gerçekleştirmeleri ve SDŞ tarafından hak edişlerin ortaklarına devredilmesi durumunda teşvikten faydalanabilecek. İhracatçı firmalar; hak edişlerinin en fazla yüzde 65’lik kısmını, ihraç ettikleri ürünü satın aldıkları veya söz konusu ürünün ihraç edilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında mal ve hizmet satın aldıkları firmalara belirtilen giderlerin mahsubunda kullanılmak üzere devredebilecek.
Söz konusu devir kapsamında kamu bankaları ile Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’den ihracata yönelik olarak kullanılan kredilerin faiz giderleri, ihracatçı birlikleri nispi aidatları ve ihracata yönelik ürün alım-satımına ilişkin borsa tescil giderleri de değerlendirmeye alınacak.
İHRACAT İADE MİKTARLARI VE AZAMİ ÖDEMENİN YÜZDE 100 ARTACAĞI DURUMLAR
Sebzeler, kurutulmuş sebzeler, meyveler ve sert çekirdekli meyveler, dondurulmuş meyve sebze ile meye sebze işleme sanayine dayalı gıda maddelerinin, İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde, belirlenen ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 100 oranında artırılacak. Bu suretle hesaplanacak yüzde 100’lük artış tutarının yüzde 50’si üreticiye nakit ödenecek, yüzde 50’si ise, ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek. Bu mamullerin üretiminde hammadde olarak kullandığı ürünleri, sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazilerinde üreten ve bu durumu idrak tarihinden önce ilgili İhracatçı Birliğine tevsik eden ihracatçı firmalar, artırımlı iadenin tamamından mahsup sistemi çerçevesinde faydalandırılacak.
Bal ve buket yapmaya elverişli veya süs amacına uygun cinsten çiçekler ve tomurcukların İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilerek ihraç edilmeleri halinde ise, belirlenen ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 50 oranında artırılacak. Bu suretle hesaplanacak yüzde 50’lik artış tutarının yüzde 50’si üreticiye nakit ödenecek, yüzde 50’si ise, ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek.
ASGARİ ÜÇ AY ÖNCE ÖN MÜRACAATTA BULUNULACAK
İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında artırımlı iadelerden faydalanabilmek için, sözleşme ile birlikte ilgili İhracatçı Birliğine, ürünün idrak tarihinden asgari üç ay önce ön müracaatta bulunulması zorunlu olacak. Ancak, ürünün özelliğine ve ilk idrak tarihine göre bu süre 45 güne kadar düşürülebilecek.
ORGANİK TARIM YÖNTEMLERİ İLE ÜRETİLEN ÜRÜNLERDE DURUM
DFİF çerçevesindeki ürünlerin organik tarım yöntemleri ile üretilmeleri ve bu durumun Organik Ürün Sertifikası ile tevsik edilmesi halinde belirlenen ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları yüzde 50 oranında artırılacak. Bu suretle hesaplanacak yüzde 50’lik artış tutarı ihracatçı adına açılmış olan mahsup hesabına alacak kaydedilecek. İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi’nin şekil ve şartları Ekonomi Bakanlığı (İhracat Genel Müdürlüğü) tarafından tespit edilecek.
MAHSUP İŞLEMLERİNDE, HESAPLARIN KULLANIMINDA NAKİT ÖDEME YAPILMAYACAK
Karar kapsamında; vergiler, vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri (sabit telefon, telefaks vb.), enerji giderleri (elektrik ve doğalgaz), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ve ilgili tasfiye halindeki bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderlerin tamamı mahsup edilecek. Bu karar kapsamı mahsup işlemlerinde, hesapların kullanımı sırasında imalatçı, ihracatçı veya ihracatçılara nakit ödeme yapılmayacak.
Karar kapsamındaki mahsup işlemlerinden yararlanabilmek için, fiili ihraç tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde, ibrazı zorunlu belgelerle birlikte, doğrudan bağlı bulunulan ya da kanuni merkez veya şubelerin bulunduğu yerdeki İhracatçı Birliğine müracaat edilmesi gerekecek.
Adına hesap açılacak imalatçı veya ihracatçı veya ihracatçılardan, ihracatçı birliklerine başvuruları sırasında, Maliye Bakanlığına hitaben bir örneği ekte yer alan taahhütname alınacak. İhracatçı Birlikleri hak ediş tutarını belirleyerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirecek. İhracat Bağlantılı Tarımsal Üretim Sözleşmesi kapsamında artırımlı olarak iadeden faydalandırıldığı ilgili İhracatçı Birliği tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirilen hak ediş tutarı içinde üretici payına tekabül eden tutar, üretici tarafından beyan edilmiş olan banka hesabına aktarılacak.
MAHSUP İŞLEMLERİNİN YAPILIŞI
Mahsup işlemleri, imalatçı, ihracatçı veya ihracatçılara Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından verilen hak ediş belgeleri üzerinde bu Banka şubeleri tarafından yapılacak. Bu işlemler tahsil hükmünde olacak. Ancak vergilerin ödenmesinde izlenecek usul ve esaslar, Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası arasında düzenlenecek protokollerle belirlenecek. Karar’da yer alan tarım ürünleri ihracatında ihracatı müteakip imalatçı, hracatçı veya ihracatçı adına açılacak mahsup hesabına alacak kaydedilecek meblağ, mamulün FOB ihraç bedeli üzerinden, ilgili mamulün karşısında gösterilen azami ödeme oranını aşamayacak. Aştığı takdirde azami ödeme oranı uygulanacak. İmalatçı, ihracatçı veya ihracatçı adına açılacak mahsup hesabına esas teşkil edecek ihracat iadesinin belirlenmesinde, beher sevkiyat için miktar barajı dikkate alınacak. Bu karar kapsamında yapılan konsinye ihracat kapsamında kesin satış faturasında belirtilen FOB birim ihraç fiyatının gümrük beyannamesinde belirtilen FOB birim ihraç fiyatının yüzde 50’sinin altında olması halinde mahsup işlemlerinden yararlandırılmayacak.
ZEYTİNLER 18 KİLONUN ÜZERİNDE AMBALAJLARDA İHRAÇ EDİLMELERİ HALİNDE MAHSUP HESABINA DAHİL EDİLMEYECEK
Dondurulmuş meyve ve sebze ile meyve ve sebze işleme sanayine dayalı gıda mamullerinin 10 kilonun (net ağırlık) üzerinde ambalajlarda ihraç edilmeleri halinde, geçici konserve olarak mütalaa edilecek ve mahsup hesabına dahil edilmeyecek. Fındık mamulleri için ambalaj sınırı uygulanmayacak. Zeytinler 18 kilonun (net ağırlık) üzerinde ambalajlarda ihraç edilmeleri halinde mahsup hesabına dahil edilmeyecek.
HAKSIZ ÖDENEN DFİF PRİMLERİ TAHSİL EDİLECEK
Karar kapsamında, ihracatçı tarafından yanıltıcı bilgi ve belge verilmesinden dolayı haksız olarak ödenen DFİF primleri, ilgililerden 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde tahsil edilecek. Karar kapsamı ürünlerin ihracatında; ithalatçı ülke mevzuatında öngörülen standart ve kriterlere aykırılık teşkil edecek şekilde sevk edildiği, ilgili ithalatçı ülke resmi makamları veya ülkemiz yurt dışı temsilcilikleri (Büyükelçilik, Konsolosluk, Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği) tarafından tespit edilen ürünler, DFİF primlerinden faydalandırılmayacak. Bahse konu ürünlere yönelik herhangi bir ödeme yapılmış olması durumunda ise söz konusu ödemeler ilgililerden 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde tahsil edilecek. İmalatçı veya ihracatçı veya ihracatçı adına açılacak mahsup hesabına esas olan fiili ihracat 1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek fiili ihracat olacak. Ancak bu tarihler arasında gerçekleştirilecek fiili ihracat neticesinde imalatçı, ihracatçı veya ihracatçı adına açılacak hesaptan giderlerin mahsubuna 31 Aralık 2013 tarihinden sonra da devam edilecek. Karar 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)