BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Tam gün' yasa tasarısına Meclis'ten onay----

'Tam gün' yasa tasarısına Meclis'ten onay

'Tam gün' yasa tasarısına Meclis'ten onay
02 Ocak 2014 - 22:33 www.finansgundem.com

Kamuoyunda "tam gün"olarak bilinen kanun tasarı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı

TBMM Genel Kurulu'nda 209 oyla kabul edilen "tam gün" yasasında önergeyle yapılan son dakika değişikliği CHP ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu karşı karşıya getirdi. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP'nin kabul edilen önergesiyle "Gezi Parkı gibi kitlesel protestolarda yaralılara müdahale eden doktorlar ve sağlık çalışanlarına Sağlık Bakanlığı'nca soruşturma açılmasının önüne geçilebileceğini" savundu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Özel'in açıklamasına karşılık, "Acil durumlarda mesleği hekimlik olan kişiler hastaya müdahale edebilir. Müdahale etmek hakkı vardır ama tedavi koşulları oluştuğunda bu kabul edilemez. Gezi olaylarında iki bin metrekarelik alanda dört hastane ve ambulanslar olmasına rağmen bir otelin bodrum katında hastalara müdahale edildi" diye konuştu.

Soykırım ve savaşta ölmeyen kadavra
Yasada önergelerle değişiklikler yapıldı. AK Parti, CHP ve MHP'nin ortak önergesiyle yasa üzerinde yapılan yeni düzenlemeyle "kadavra temininin insan hakları ihlallerine çanak tutmasının engellenmesi" öngörüldü. Buna göre; tıp eğitimi için gerekli olan kadavranın yurt içinden yeteri kadar temin edilememesi halinde, kadavra veya kadavra parçası, soykırım ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar yoluyla ölmüş kimselerden temin edilmemiş olması kaydı ile yurt dışından temin edilebilecek. Kadavra veya kadavra parçası temini ile yurt dışından kadavra temin edecek kişi veya kuruluşların yetkilendirilmesine dair usul ve esaslar Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek. 

Gönüllü yardım düzenlemesi
Yasanın 46. maddesinin 2. fıkrasında CHP'nin kabul edilen önergesiyle, doktorlar ve sağlık çalışanlarının olağanüstü durumlarda yaralılara müdahalesine ilişkin düzenleme değiştirildi. Önergeyle, cezalarda, "olağanüstü durumlarda mesleğini icraya yetkili kişilerce acil sağlık hizmeti ulaşana kadar verilecek olan sağlık hizmeti hariç" ifadesinden sonra "sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar" cümlesi eklendi.

Soruşturmaların önüne geçilecek
Özel, Gezi Parkı olaylarında kurulan sağlık çadırlarına dikkati çekerek, "Yasayla ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenlere hapis ve para cezası öngörülüyor. Gezi olaylarında kurulan sağlık çadırları düşünüldüğünde ağır yaptırımlar getiriliyor. CHP'nin kabul edilen önergesiyle Gezi Parkı gibi olaylarda acil tıbbi müdahale, ambulans gelene ve yaralılar hastaneye götürülene kadar doktorlar ve sağlık çalışanlarının gönüllü müdahalesine Sağlık Bakanlığı'nın işlem yapması ve soruşturma açmasının önüne geçiliyor" dedi.

Müezzinoğlu, "iki bin metrekare alana" dikkati çekti
Müezzinoğlu, Özel'in açıklamasına karşılık, "Acil durumlarda mesleği hekimlik olan kişiler hastaya müdahale edebilir. Müdahale etmek hakkı vardır ama tedavi koşulları oluştuğunda bu kabul edilemez" dedi.

"Önergenin Gezi Parkı olaylarında doktorların müdahalesine soruşturma açılmamasına yönelik olup olmadığı" yönündeki soruya Müezzinoğlu, "Bu yasanın taslağı, Gezi Parkı olaylarından önce yapıldı. Gezi olaylarında iki bin metrekarelik alanda dört hastane ve ambulanslar olmasına rağmen bir otelin bodrum katında hastalara müdahale edildi" yanıtını verdi. Müezzinoğlu, CHP'nin kabul edilen önergesinin Gezi Parkı'nda yaralılara müdahale eden doktorlara soruşturma açılmayacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Kalp krizi geçiren hasta
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da "Bu maddeyi komisyonda da çok tartıştık. Madde mevcut haliyle yasalaşsa, yolda yürürken kalp krizi geçiren bir kişiye benim hekim olarak müdahale etmem, beni 3 yıl hapse attırıyordu. Komisyonda, 'acil yardım hizmeti gelinceye kadar' ifadesini eklettik. Ama bu da yeterli değil. Çünkü bu şekliyle de bir sağlık ekibi olay yerine geldiğinde benim işim orada bitiyor. Şimdi maddeye eklenen 'sağlık hizmeti devamlılık arz edene kadar' ifadesiyle sağlık ekibi gelse de gerekli hallerde hekim olarak ben müdahaleme devam edebileceğim" dedi.

"Gezi Direnişi" yasaya girdi
Önergenin gerekçesinde, "Olağanüstü olaylarda acil sağlık hizmetinin ulaşması sırasında ve sonrasında ihtiyaca cevap yetersiz olmaktadır. Deprem gibi afetlerde bu gönüllü hizmet ihtiyacı açıkça ortaya çıkmıştır. Sağlık hizmetinin devamlı ve yeterli olduğu anlaşıldıktan sonra gönülle hizmetin görevliye bırakılması yerinde olacaktır. Gezi Direnişi sırasında bu tür müdahalelerin hayat kurtarıcı olduğu görülmüştür. İhtiyaçlarda hizmet sunmaya yetkili gönüllülerin önüne hukuki sorunların çıkarılması gönüllülüğü sekteye uğratacaktır" ifadesi yer aldı. 

16 saatten 8 saate indi
Tasarıda kabul edilen başka bir önergeye göre ise aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının mesai saatleri dışında ayda asgari 16 saat yerine 8 saat nöbet tutacak.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sevgi03 Ocak 2014 00:37

    şu devlet hastanelerinide bi yenileyin artık bu millete revamı o eski hastanelerde muayene olmak her şeye para bulunuyor ona mı para bulamıyorlar kutulardaki paralarla nice hastane yenilenir.