BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTaliban kolordu komutanlığını ele geçirdi!----

Taliban kolordu komutanlığını ele geçirdi!

Taliban kolordu komutanlığını ele geçirdi!
12 Ağustos 2021 - 15:42 www.finansgundem.com

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinde bulunan 217 Pamir Kolordu Komutanlığı'nın Taliban'ın kontrolüne geçtiği açıklandı.

Afganistan'ın kuzey, kuzeydoğu ve batı vilayetlerinde saldırılarını artıran Taliban, ilk kez bir kolordu komutanlığını ele geçirdi. Kunduz İl Şura Vekili Emruddin Veli, yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki Kunduz vilayetinde bulunan 217 Pamir Kolordu Komutanlığı'nın Taliban'ın kontrolüne geçtiğini söyledi.

Taliban'ın kolordu komutanlığı'ndaki tüm silah ve mühimmatları ele geçirdiğini kaydeden Veli, ayrıca Kunduz Havalimanı'nın de Taliban'ın kontrolüne geçtiğini belirtti.  Havalimanında arıza nedeniyle park halinde bulunan bazı helikopterlerin de Taliban'ın eline geçtiğini aktarıldı.

Ayrıca ülkenin kuzeyindeki hükümet güçlerinin son savunma bölgesi olan Cüzcan vilayeti havalimanının da Taliban'ın eline geçtiği bildirildi. Yetkililer, Cüzcan Havalimanı'nın Taliban'ın eline geçmesiyle bazı güvenlik güçlerinin Mezar-ı Şerif kentine gittiğini ve bazılarının da Taliban'a teslim olduğunu açıkladı. Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan kenti 7 Ağustos'ta ve Kunduz vilayetinin merkezi de 9 Ağustos'ta Taliban'ın kontrolüne geçmişti.

VİLAYET MERKEZLERİ HEDEF OLDU

ABD’nin Afganistan'dan çekilme kararı alması ve Afgan yönetiminin Taliban’la barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Taliban saldırılarda hızlandı. Haziran ayından itibaren onlarca ilçeyi ele geçirdikten sonra, kuşatmaya aldığı vilayet merkezlerine yöneldi.

Afganistan-İran sınırındaki Nimroz vilayet merkezi olan Zaranc, Taliban’ın ele geçirdiği ilk vilayet merkezi oldu. Ardından 10 vilayet merkezinde Afgan güvenlik güçleri Taliban'a karşı kontrolü kaybetti. Kabil yönetimi halen 24 vilayet merkezinde hakim durumda.

2021'İN İLK YARISINDA 1659 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Çatışmaların da son aylarda yoğunlaşması sivil kayıplarını ve göçleri artırdı. BM'ye göre 2021'in ilk yarısında 1659 sivil hayatını kaybederken, son bir ayda binden fazla sivil hayatını kaybetti.

Afganistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonu, Mayıs ayı başından Ağustos'a kadar yaklaşık 1 milyon sivilin evlerinden olduğunu açıkladı. BM, 18 milyon Afgan'ın insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildiriyor.

"Taliban şeriat getirirse mali yardımı keseriz"

Afganistan'daki şiddetin seviyesi ABD-Taliban anlaşmasıyla tutarsız

Taliban, yedinci vilayet başkentini ele geçirdi

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)