BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTahıl Koridoru Koordinasyon Merkezi bugün açılıyor----

Tahıl Koridoru Koordinasyon Merkezi bugün açılıyor

Tahıl Koridoru Koordinasyon Merkezi bugün açılıyor
27 Temmuz 2022 - 09:40 www.finansgundem.com

Türkiye'nin girişimiyle varılan tahıl koridoru anlaşmasının işletilmesinde geri sayım sürüyor. Sürecin sağlıklı yürütülmesi için İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi bugün açılıyor.

Türkiye'nin üstlendiği arabuluculuk rolüyle Birleşmiş Milletler'in (BM) planıyla Ukrayna ve Rusya tahılının dünya piyasalarına Karadeniz üzerinden sevk edilmesi için imzalar atıldı. İstanbul'daki imzaların ardından, Ukrayna tahılının sevkiyatına yönelik en önemli adım atılıyor.

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkililerinin yer alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi göreve başlıyor.

Merkez İstanbul'da Milli Savunma Üniversitesi içerisinde yer alacak olan merkezin açılışını Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bizzat gerçekleştirecek. Merkezde Türkiye, Ukrayna ve Rusya'dan askeri yetkilileri görev alacak. Ayrıca Birleşmiş Milletler'i temsilen diplomatlar da hazır bulunacak.

Gemiler Boğazlardan geçmeden önce denetlenecek

Müşterek Koordinasyon Merkezi, Ukrayna'daki 3 limandan çıkan tahıl yüklü gemilerin tüm hareketlerini yakından izleyecek. Karadeniz'de oluşturulan koridoru kullanacak olan gemiler, gerekmesi durumunda Boğazlardan geçmeden önce denetlenecek.

25 milyon ton tahıl sevk edilecek

Ukrayna'daki depolarda bulunan yaklaşık 25 milyon ton tahılın Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin gözetiminde kısa sürede sevk edilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, yaptığı açıklamada, tahıl gemilerinin denetimlerinin Ortak Koordinasyon Komitesi'nin desteğiyle Türk yetkililer tarafından gerçekleştirileceğini doğruladı.

Sözcü Yardımcısı, gemilerin Karadeniz'deki Ukrayna limanlarına gidiş gelişlerinde gemide silah bulunmadığından emin olmak için denetleneceğini de vurguladı.

Ukrayna'da üç limanda tahıl kervanları oluşturulmaya başlandığı açıklandı

Öte yandan Ukrayna Limanlar İdaresinden yapılan açıklamada, deniz yoluyla tahıl ve ilgili gıda ürünlerinin ihracatına yönelik girişimin 22 Temmuz 2022'de imzalanmasıyla bağlantılı olarak, Odessa, Çornomorsk ve Yujnıy limanlarının yeniden faaliyete geçmesi için hazırlıkların yapıldığı belirtildi.

Gemilerin kervana dahil edilmesi için başvuru yapılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu gemilerin belirtilen limanlara giriş ve çıkışlarının, bir geminin öncülüğünde gerçekleştirileceği ifade edildi.

Karadeniz'den geçen tahıl gemilerinin denetimi hakkında BM'den açıklama

 

ABD'den Erdoğan'a 'tahıl koridoru' teşekkürü

 

İstanbul'daki Ortak Tahıl Koordinasyon Merkezi faaliyete geçti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)