BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSymes: Çin'in İpek Yolu önemli fırsat----

Symes: Çin'in İpek Yolu önemli fırsat

Symes: Çin'in İpek Yolu önemli fırsat
12 Aralık 2015 - 06:49 www.finansgundem.com

TÜSİAD Başkanı Symes, ‘Çin’i Anlamak & Çin ile İş Yapmak’ konferansında konuştu: Çin'in 'yeni normal' büyüme süreciyle oluşacak fırsatlar kaçmaz

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Koç Üniversitesi-Ekonomik Araştırma Forumu işbirliğinde 3. kez ‘Çin’i Anlamak & Çin ile İş Yapmak’ konferansı düzenledi. Hülya Güler'in Hürriyet'te yer alan haberine göre Yeni İpek Yolu olarak bilinen ‘Bir Kuşak&Bir Yol’ projesinin ana tema olarak belirlendiği konferansın açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, en büyük ihracatçısı 1.5 milyara yakın ve giderek zenginleşen nüfusu ile Çin’in, TÜSİAD’ın özellikle son 10 yıldır öncelik verdiği ülkeler arasında olduğunu söyledi. Çin’in hızlı büyüme dönemini geride bıraktığını ve ‘yeni normal’ olarak tanımladığı görece daha düşük büyüme sürecinde önemli reformları hayata geçireceğini kaydeden Cansen Başaran Symes, Türkiye’nin bu ‘yeni normal’de oluşacak fırsatlardan daha fazla yararlanabilmesi için Çin’e özel bir strateji geliştirmesi gerektiğini vurguladı. 

ÇİN’İN 3. TİCARET ORTAĞIYIZ

Türkiye’nin Çin’in en önemli 3. ticaret ortağı olduğunu hatırlatan Cansen Başaran Symes, şöyle konuştu: “2014’te 28 milyar dolarlık ticaret hacmiyle, Çin’in ülkemizin en önemli 3. ticaret ortağı olduğunu görmekteyiz. Buna karşın, Türkiye aleyhine gelişen dış ticaret açığı Çin ile ilişkilerde temel sorunu teşkil ediyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için, Çinli firmaların ülkemizde enerji, altyapı, turizm, finans, ICT gibi sektörlerde yatırım yapmalarının, dengesizliği her iki taraf açısından yarar getirecek şekilde düzeltilebileceğine inanmaktayız. Ekonomi Bakanlığı’nın Çin ile ilgili oluşturduğu Eylem Planı’na yönelik kapsamlı çalışmaları söz konusu. Bunları takdirle karşılıyoruz. TÜSİAD olarak biz de önerilerimizle katkı sağladık. Çin’e özel bir ülke stratejisi geliştirilmesinin çok önemli olduğuna inanıyor, bu strateji geliştirilirken Çin’in önceliklerinin özellikle dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

ÇİN’İ YAKINDAN İZLİYORUZ

IMF’nin geçtiğimiz günlerde küresel para birimlerinden oluşan Özel Çekme Hakları (SDR) sepetine Çin para birimi yuan’ın eklenmesini onaylamasının, küresel finans sisteminde Çin’in artan öneminin en güncel göstergesi olduğunu vurgulayan Cansen Başaran Symes, “Çin daha düşük büyüme oranlarının hâkim olduğu yeni bir döneme girdi. Başbakan Li Kegiang’ın ‘yeni normal’ olarak nitelendirdiği, yüzde 7 beklenen ve daha yavaş seyreden bir ekonomik büyüme olacak. Bu yavaş dönemi aşmak için yeni bir reform süreci başlatılıyor. TÜSİAD olarak, Çin’deki bu reform sürecini yakından takip ediyor; özel sektörün güçlenmesine, yabancı yatırımların pek çok sektörde ülkeye girişine izin veren ve daha liberal bir piyasa ekonomisinin oluşmasına yönelik yaşanan bu gelişmeleri memnuniyetle takip ediyoruz.”

Çinli turist artıyor

ÇİN Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, bu yıl Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının ikiye katlanmasının beklendiğini belirterek “Türkiye Çin ilişkileri parlak bir geleceğe sahip, yapılan anlaşmalarla Çinlilerin sofralarında daha fazla Türk lezzetlerini göreceğiz. Kısa süre önce bankacılık, liman gıda ve e-ticaret alanında işbirlikleri gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde daha da artacağını öngörüyoruz.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)