BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuudi Arabistan kemer sıkma politikasına başladı----

Suudi Arabistan kemer sıkma politikasına başladı

Suudi Arabistan kemer sıkma politikasına başladı
19 Kasım 2016 - 14:24 www.finansgundem.com

Suudi Arabistan'ın kemer sıkma politikaları kapsamında yaklaşık 267 milyar dolar değerindeki çok sayıda projeyi durdurmasının ülke ekonomisini "olumsuz" etkilemesinden endişe ediliyor

Uzmanlar, küresel piyasalarda petrol fiyatının gerilemesi nedeniyle ekonomik önlemler almayı sürdüren Suudi Arabistan'ın proje sözleşmelerini askıya almasının olası etkilerini değerlendirdi.

AMAC Investment Şirketi Genel Müdürü Muhammed el-İmran, "Ülkede devam eden çok sayıda projenin durdurulması, ekonominin büyümesine zarar verecektir." dedi.

Suudi Arabistan'ın "açık olmayan" vizyonunun, bütçenin açıklanmasının ardından netleşmesini beklediklerini belirten İmran, tahminlerine göre uzun yıllardır geç kalınmış ve genişleyen projelerin sözleşmelerinin durdurulmuş olabileceğini söyledi.

İmran ayrıca, "Söz konusu projelerin iptalinin, hükümet harcamalarının düşmesi, dolayısıyla bu yılki bütçe açığının azalması gibi olumlu yansımaları da olabilir." diye konuştu.

"Sözleşmelerin durdurulması ekonomik büyümeye olumsuz yansıyacak"

Alistithmar Capital Şirketi Araştırma Bölümü Başkanı Mazin es-Sudeyri ise Suudi Arabistan hükümetinin ülkedeki inşaat şirketlerine geciken ödemelerinin yaklaşık 21,3 milyar dolar olduğunu söyledi.

Sudeyri, hükümetin inşaatın yanı sıra sağlık gibi birçok sektöre daha borcu bulunduğunu ancak geciken ödemelerden "aslan payının" inşaat sektörüne ait olduğunu ifade etti.

Özel sektöre ödeme yapılmasının, başta bankacılık sektörüne likitide akışı sağlamak gibi birçok olumlu etkisi olacağını kaydeden Sudeyri, "Projeler için yapılan sözleşmelerin durdurulması, ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecek." ifadesini kullandı.

Ekonomisi büyük ölçüde petrole dayanan Suudi Arabistan, dünya petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan bütçe açığını kapatabilmek için, uluslararası piyasalarda 17,5 milyar dolarlık devlet tahvili satarak borçlanmıştı.

Geçen ağustos sonu itibarıyla 63 milyar doları iç, 10 milyar doları dış olmak üzere kamu borcu yaklaşık 73 milyar dolar seviyesine ulaşan Suudi Arabistan, bu ay başında 266 milyar 600 milyon dolar değerinde pek çok proje sözleşmesini durdurduğunu duyurmuştu.

Belirlenen 2030 vizyonu çerçevesinde petrole dayalı ekonomisini yeniden yapılandırmayı ve gelirlerini çeşitlendirmeyi amaçlayan Suudi Arabistan, geçen sene 98 milyar dolar olan bütçe açığının 2016'da 87 milyar dolara çekileceğini açıklamıştı.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • osman20 Kasım 2016 02:50

    yilda iki defa hac 4 defa umre uygulamasina baslarlarsa acigi kapatirlar

  • realist19 Kasım 2016 23:32

    ARAP SERMAYESİ TR ye akıyor diyen "yalakalara" bu haberi okutun.

  • ingiliz uşağı suudi krallığı19 Kasım 2016 21:08

    suudi kralı istanbuldaki arsalarını satsın suudiler kemer sıkmak değil gevşetmek zorunda kalır.fransada artık altın kaplamalı araçlar görülemeyecekmiş(dolar kaçakçılığı)

  • Bika19 Kasım 2016 20:43

    Yatırım dedikleri petrol gelirlerini betona gömmek.

  • don karleone19 Kasım 2016 19:25

    bekleyin siz arap parası gelecek diye, 30 milyon boğaz var o çölde beslemek için çalışmayı sevmeyen tavşan gibi üreyen bu petrol fiyatları daha böyle kalırsa işleri zor

  • arap bilo19 Kasım 2016 15:39

    petrolleri olmasa somaliden beter olacaklar. Türkiyeye yatırım yapıp geleceklerini garantiye almasını öğrenmeleri gerekiyor.