BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSuriye'de güvenli bölge için ilk adım----

Suriye'de güvenli bölge için ilk adım

Suriye'de güvenli bölge için ilk adım
05 Mayıs 2017 - 05:42 www.finansgundem.com

Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Rusya, Türkiye ve İran'ın attığı imzayla Suriye için yeni bir döneme adım atıldı

Rusya, Türkiye ve İran, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Suriye barış görüşmelerinin dördüncü turunda Suriye’de ‘çatışmasızlık bölgeleri’ diye adlandırılan siviller için güvenli alanların kurulmasını öngören mutabakatı imzaladı. Bölgeler, Türkiye sınırındaki, muhaliflerin kontrolündeki İdlib’in tamamı, Şam’ın kuzeyindeki, kırsaldaki muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta, Humus ve son olarak ülkenin güneyindeki İsrail ve Ürdün sınırındaki Deraa ve Kuneytra olarak belirlendi. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında bu yerlere ek olarak Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri de “çatışmasızlık bölgelerine” dahil edildi. Amerikan AP ajansı ise dört ‘çatışmasızlık bölgesi’ olduğunu yazdı.

Mutabakat metnini, Rusya adına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev, Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, İran adına da Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Ensari imzaladı. Suriye hükümeti ile muhalif temsilciler ise imzacı değil. Garantör ülkelerin imza attığı sırada, Suriyeli muhalif temsilcilerden bazılarının, İran aleyhine bağırdıkları, mutabakatı protesto etmek için salonu terk ettiği bildirildi. Bu nedenle imza töreni kısa süreliğine kesintiye uğradı.

DIŞİŞLERİ: AYRINTILARI GARANTÖRLER BELİRLEYECEK

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında ise çatışmasızlık bölgelerinin sınırları ve işleyişine ilişkin ayrıntı ve düzenlemelerin, önümüzdeki dönemde üç garantör ülke arasında tesis edilecek çalışma grubunda belirleneceği vurgulandı. Açıklamada, “Çatışan taraflar arasında yukarıda sayılan bölgelerde hava unsurları dahil her türlü silah kullanımının durdurulmasını ve bölgelere acil ve kesintisiz insani yardım akışının sağlanmasını kayıt altına alan bu Muhtıra’yı memnuniyetle karşılamaktayız" denildi.

REJİM MEMNUN, MUHALİFLER TEPKİLİ

Rusya’nın Suriye’den sorumlu temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ve bu bölgeler üzerinde hava güçlerinin uçuşlarını durduracağını söyledi. Suriye silahlı muhalefetinin temsilcilerinden Usame Ebu Zeid ise güvenli bölgeler oluşturulmasının ülkenin bütünlüğünü tehdit ettiğini söyledi.

İŞTE O NOKTALAR


SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

- Cumartesi (6 Mayıs) uygulamaya geçecek olan anlaşma ilk etapta 6 ay için geçerli olacak.

- Çatışmasızlık bölgeleri ve güvenlikli bölgeler ile kontrol ve gözlem noktalarının idaresini, garantör ülke birlikleri sağlayacak.

- Çatışmasızlık bölgelerinde insani yardımların en hızlı şekilde ulaştırılması sağlanacak.

- Mültecilerin ve ülke içinde yerinden olmuş kişilerin dönmesi için gerekli şartların tesisi sağlanacak.

- Güvenlikli bölgelerin içinde silahsız sivillerin geçişinin sağlanması, insani yardımların iletilmesi ve ekonomik faaliyetlerin devamı için “kontrol noktaları” bulunacak.

- Güvenlikli bölgelerde ateşkese riayet edilmesinin sağlanması amacıyla “gözlem noktaları” yer alacak.

- Garantör ülkeler, ateşkese dâhil olan tarafların ateşkese uymalarını sağlamak için tüm gerekli önlemleri alacak.

- El Kaide ve DEAŞ ile mücadele, çatışmasızlık bölgelerinin “içinde ve dışında” devam edecek.

- Garantör ülkeler ateşkese taraf olmayan grupların ateşkese dâhil edilmesi için çabalarını sürdürecek.

- Muhtıranın imzalanmasından sonraki iki hafta içinde “Ortak Çalışma Grubu” (OÇG) kurulacak. OÇG’deki garantör ülkelerin temsilcileri çatışmasızlık bölgelerinin sınırlarını ve güvenlik bölgelerini belirleyecek.

- Garantör ülkeler, 4 Haziran’a kadar çatışmasızlık bölgeleri ile güvenlikli bölgelerin haritalarının hazırlığını tamamlamak ve silahlı muhaliflerle terörist grupları birbirinden ayrıştırmak için gerekli adımları atacak. (Hürriyet)

"Türkiye'nin garantörlüğünde muhalifler sözlerini tutmalı"

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)