BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSoros’un eski ortağı: Sarhoş denizciler gibi harcıyoruz----

Soros’un eski ortağı: Sarhoş denizciler gibi harcıyoruz

Soros’un eski ortağı: Sarhoş denizciler gibi harcıyoruz
01 Aralık 2023 - 15:55 www.finansgundem.com

Stanley Druckenmiller ABD’nin harcama krizinin çözümünü emekli maaşlarının ve çocuk yardımı ödeneklerinin kesilmesinde buluyor. Soros’un eski ortağı ek bütçeden İsrail’e yapılan askeri yardımları ise ‘memnuniyetle’ karşıladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin toplamda 33 trilyon doları aşan borcu var. Beyaz Saray ise milyarlarca dolar ek harcama paketi çağrısında bulunuyor. Soros’un ortağı olarak bilinen milyarder Stanley Druckenmiller ise, CNBC’deki röportajında ABD’nin maliyetleri dengeleme konusunda harekete geçmesi gerektiği çağrısında bulundu. Ancak Druckenmiller’ın önerileri oldukça dikkat çekici nitelikte.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Druckenmiller, 1992 yılında George Soros’un sağ kolu olarak İngiltere Merkez Bankası’na ve sterline karşı pozisyon almıştı. Milyarder şimdiyse ABD ekonomisindeki aşırı harcamaları açıklarken “Sarhoş denizciler gibi harcıyoruz” ifadelerine yer veriyor.

Druckenmiller Amerikan, federal hükümetinin Kovid-19 salgınından önce ülkenin GSYİH'sının %20'si kadarını harcadığını, ancak bu oranın o zamandan beridir %25'e kadar yükseldiğini belirtiyor.
Soros’un eski ortağı, “Babam bana ‘Eğer bir çukurun içerisindeysen kazmayı bırakmalısın Stan’ derdi” ifadeleriyle ABD hükümetinin aşırı harcamalardan kaçınması gerektiğini söyledi. Ancak Druckenmiller’ın aşırı harcamalardan kaçınma anlayışı rahatsız edici yöntemleri içeriyor.

Amerika’nın harcama problemi var

Biden hükümeti kısa bir süre önce 17 Kasım’daki tatil sezonunda hükümetin kapanmasını engellemek için geçici önlemler aldı. Ancak ABD ekonomisi uzun yıllardır açık veriyor ve federal hükümet yalnızca 2023 mali yılında topladığından 1.7 trilyon dolar fazla harcadı.

Amerikan ekonomisinin açık vermesi durumunda Sosyal Güvenlik ve acil yardımlar gibi hükümet programlarının ödenmesi için hazine bonoları, tahvilleri ve diğer menkul kıymetler varlıkları satılarak borç para alınır. Bu para da elbette ulusal borçlara eklenir.

Askeri yardıma sevindi çocuk yardımına üzüldü

Ekim ayında ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’den hava ve füze savunma desteği ve askeri yardım için yaklaşık 106 milyar dolarlık fon talep etti. Bu paranın 61,4 milyar dolarlık kısmı Ukrayna için, 14,3 milyar doları ise İsrail içindi.

Druckenmiller, CNBC röportajı sırasında "Ukrayna ve İsrail'e destek duyurusunu gördüğüme gerçekten sevindim” dedi.

Ancak eski hedge fonu yöneticisi Beyaz Saray’ın çocuk bakımı, afet yardımı ve düşük gelirli Amerikalılar için yardımları içeren 56 milyar dolarlık acil durum harcamasını ‘şaşkınlıkla’ karşıladığını söyledi.

İsrail’e askeri desteği acil yardım statüsünde gören Druckenmiller “Çocuk bakımı acil harcama değildir” dedi. Soros’un eski ortağı Gazze’de çocukların katledilmesi için harcanan parayı ise sevinçle karşılıyor.

ABD’deki tüm kesimlerse aynı fikirde değil. Ülke, 2021'de başlatılan Çocuk Bakımı İstikrar Programının sona ermesinin ardından şu anda çocuk bakımı harcamaları Amerikalılar için olağanüstü bir yük oluşturuyor.

Düşünce kuruluşu The Century Foundation, milyonlarca çocuğun kreşlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve ailelerin çalışma saatlerinin azalması veya işgücünden tamamen ayrılması nedeniyle her yıl milyarlarca dolar kaybedebileceğini bildirdi.

Kasım ayının başlarında Biden, hükümetin tatil sezonunda açık kalmasını sağlayan geçici bir harcama faturası imzalayarak hükümetin kapanmasını engellemişti. Tasarı, Ukrayna, İsrail ve Filistin'e dış yardımları içeren 106 milyar dolarlık talebini içermiyordu. Dolayısıyla görüşmeler de yeni yıla kadar durduruldu ve Kongre daha büyük federal bütçe üzerinde pazarlığa vermeye devam ediyor.

Druckenmiller’ın gözü emeklilerin parasında

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler IRS'e verilen fonları keserek İsrail'e 14,3 milyar dolar fon sağlama önerisinde bulunmuştu. Druckenmiller konuyla ilgili, “Sosyal yardım programlarının üzerine girmek istiyorum. Para asıl orada” diyor.

Druckenmiller, gelecekteki yaşlıların "ne olursa olsun" Sosyal Güvenlik yardımlarında bir kesinti görmek zorunda kalacaklarına inanıyor.

Soros’un eski ortağı, “Bu neslin bir pay vermesi gerekiyor. Şu anda bugünkü yaşlılar 1 dolar üzerinden 100 cent alıyor. Gelecekteki yaşlılar ise 1 dolar üzerinden 5 veya 10 sent alacaklar. Bugünkü yaşlılardan 85 veya 90 sent almalarını istememiz mantıksız mı?” dedi.

Ancak enflasyon nedeniyle Sosyal Güvenlik yardımlarına bağlı olan emeklilerin gelirleri halihazırda yetersiz. Wall Street Journal verilerine göre yaşlı yetişkinler artık ABD’nin evsiz nüfusunun en hızlı büyüyen kesimini oluşturuyor.

Ünlülerin milyon dolarlık evleri: CEO'dan satılık!

 

Yellen: ABD ekonomisinin sert sıkılaştırmaya ihtiyacı yok

 

Elon Musk X’in değerini kasıtlı mı düşürüyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)