BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSon anketten iki partiye kötü haber!----

Son anketten iki partiye kötü haber!

Son anketten iki partiye kötü haber!
16 Ekim 2015 - 07:37 www.finansgundem.com

1 Kasım için yapılan son seçim anketi Metropoll'den geldi. Metropoll'ün son seçim anketi sonuçlarına göre, AK Parti ve CHP'nin oylarında artış var

Türkiye uzun süredir ilk defa bir seçime bu kadar yoğun ve sıkıntılı bir gündemle giriyor. Bu ağır gündemin 1 Kasım seçimlerini nasıl etkileyeceği şu sıralar en çok merak edilen konulardan. Ancak 7 Haziran seçimlerine yönelik anketleri en az hata payına sahip araştırma şirketlerinin son araştırmaları, oy dağılımında dramatik bir kırılmanın yaşanmadığına işaret ediyor.

Bu şirketlerden biri olan MetroPOLL'ün, Prof. Dr. Özer Sencar başkanlığında yaptığı Türkiye'nin Nabzı Ekim 2015 araştırması da çok farklı bir tablo sunmadı. 28 ilde 2526 kişi ile yapılan araştırma, 4-5 Ekim tarihleri arasında, yani Ankara Katliamı yaşanmadan hemen önce tamamlandı. Araştırmanın Eylül ayında yapılan versiyonuna kıyasla, partilerin alacağı oylarda dikkate değer bir değişim görünmüyor.

İKİ PARTİDE DÜŞÜŞ VAR

1 Kasım 2015 seçimlerine yönelik en son seçim anketi verilerini Metropoll açıkladı. Metropoll'ün son seçim anketi sonuçlarına göre AK Parti yüzde 42,5 oy alıyor. MHP ve HDP'de ise düşüş var.

Metropoll'ün ekim ayı anketine göre seçmenler "1 Kasım'da yapılacak olan milletvekili genel seçimlerinde oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?" sorusuna şu cevapları verdi:

AK Parti: 42,5
CHP: 26,3
MHP: 16,3
HDP:13,0
Diğer: 1,9

Bu sonuca göre milletvekili dağılımı şöyle:

AK Parti = 261 milletvekili
CHP = 135 milletvekili
MHP = 77 milletvekili
HDP = 77 milletvekili

Araştırmada bu tablonun nedenleri şöyle sıralanıyor:

- Ülke genelinde yaşanan gelişmeler seçmenlerin oy tercihlerinde az da olsa değişikliğe neden olsa da 7 Haziran seçim sonuçlarına kıyasla anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir.
- 7 Haziran seçimlerinden sonra koalisyon görüşmeleri olumsuz sonuçlanmasına rağmen seçmenler siyasi partilerden "koalisyon kurma" taleplerini yinelemektedir.
- Partiler arası oy geçişkenliğinin anlamlı seviyede olmadığı Ekim ayı bulgularına göre Ak Parti'nin artan seviyesinin kaynağının özellikle 7 Haziran'da sandığa gitmemiş küskün AK Partili seçmen olduğu görülmektedir.
- CHP Eylül ayında koalisyon görüşmelerindeki tavrı vesilesiyle yüzde 27,3 seviyesine çıkarmış olduğu oy oranını muhafaza edememiş görünmektedir. CHP'de gözlenen 1,3 puanlık yükselişin de ana kaynağının 7 Haziran'da sandığa gitmemiş fakat yerel seçimlerde CHP'ye oy vermiş seçmen olduğu tespit edilmiştir.
- MHP, Eylül ayında 1 puanlık bir destek kaybı yaşamış olsa da Ekim ayında 7 Haziran'da almış olduğu oy oranını muhafaza ettiği tespit edilmiştir.
- Benzer şekilde, HDP de 7 Haziran'da almış olduğu yüzde 13 oy seviyesini koruyor görünmektedir.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?

Ankete katılanların yüzde 46’sı Türkiye’nin en önemli sorununun terör olduğunu düşünüyor. Bu oran geçen ay yüzde 36 düzeyindeydi. Terörü yüzde 18 ile ekonomi, yüzde 6 ile Kürt sorunu, yüzde 5 ile hükümet yönetimi takip ediyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)