BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemSiyanüre nasıl ulaşılıyor?----

Siyanüre nasıl ulaşılıyor?

Siyanüre nasıl ulaşılıyor?
15 Kasım 2019 - 15:22 www.finansgundem.com

Türkiye'de 15 günde 3'ü çocuk 11 kişi siyanür zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Siyanür, artık internet üzerinden satılmıyor. Kimya malzemecileri faturalandırıyor ancak siyanüre ulaşmak hiç de zor değil.

Ülkemizde üretimi olmayan siyanür, Çin, Kore ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerden ithal ediliyor. İthalat yapan firmalar, yaptıkları satışları belgelerle, ilgili bakanlığa bildirmek zorunda. Altın madenleri ve metal kaplama firmalarında yaygın olarak kullanılan siyanürde bir çok farklı bileşiği içeriğinde bulunduruyor. Zehirli kimyasalın kilosu 45 ile 80 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

NASIL TEMİN EDİLİR

Siyanür özellikle altın ve gümüş kaplama alanında kullanıldığı için İstanbul’da daha çok Kapalıçarşı ve Kuyumcukent’teki kimyacılardan temin ediliyor. Burada satış yapan firmalar, iddiaya göre tanımadıkları kişilere satış yapmaktan kaçınıyor. Bildikleri, daha öncede çalıştıkları müşterilerine satış yapıyorlar. Siyanür ve diğer kimyevi malzemeleri işyeri sahibi gelip alabildiği gibi, kuyumcu çırakları da alabiliyor.

VİCDANLA İLGİLİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz Sirkeci’de kimya malzemeleri satışı yapan bir çok firma, yaşanan son olaylar sebebiyle isim ve fotoğraf yayınlanmaması karşılığında konuşmayı kabul ediyor. Yaklaşık 100 yıldır kimya malzemeleri satışı yapan bir işyeri sahibi, “Bizim yaptığımız satış faturalarda bellidir. Kimin aldığı belgelidir. 1990’lı yıllarda kuyumcu çıraklarına bile satış yapılırdı. Ancak bir askeri kışlanın deposuna siyanür karıştırılması bizde milat oldu. Siyanürün varilindeki seri numarasından Irak ya da Suriye’den getirildiği anlaşıldı ama bize milat oldu. O tarihten sonra bu işi yapanlar çok dikkat etmeye başladı. Siyanür satışını kısıtlayan bir şey yok ama bu “vicdanla” ilgili bir şey. Bize ‘Kız kaçıracağım’ diye gelerek ‘eter’ isteyen bile oluyor. Bu durumlarla da karşılaştığımız için çok titiz davranıyoruz.

“KİMYACILARDAN ALINMIŞ OLAMAZ”

İNTERNETTE SATILIYORDU

Başka bir firma yöneticisi ise “6 ay öncesine kadar internette dahi siyanür vardı. Hatta internetten satış yapan büyük firmalarda bulunuyordu. İzmir’de bir kişinin anne babasını öldürmesinin ardından kaldırıldı. Biz bu zehirli maddelerin satışını yapmaktan vazgeçtik” diyor.

SEBEBİNE YOĞUNLAŞMAK GEREK

Telefonla görüştüğümüz siyanür ithalatı yapan bir firmanın yöneticisi ise siyanür ve benzeri malzemelerin satışı ile ilgili aylık bilgilendirme yapıldığını söylüyor. Silaha ulaşmak isteyen birinin uğraşınca bunu başarabildiğini belirten yönetici, “Nasıl aldıklarını ben de bilmiyorum, ama bu işi hedefleyen birinin siyanüre ulaşması, silaha ulaşmak” gibi diyerek; intihar edecek kişilerin siyanür bulamamaları dışında başka bir şey bulacaklarını söyleyerek, sözlerini “Sebebine yoğunlaşmak gerek” diyerek noktalıyor.

SİYANÜRLE ÜRETİM YAPIYORUZ

POLİS ARAŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR

Bakırköy'de eşi ve oğluyla birlikte siyanüre bağlı öldükleri belirlenen Bahattin Delen'in mesleği gereği siyanüre ulaşmasının kolay olduğu belirtiliyor. Fatih'te yaşanan 4 kardeşin öldüğü olayda kullanılan siyanürün nereden temin edildiğinin ise polis tarafından araştırması sürüyor. (Habip Atam/Sözcü)

Bakırköy'de bir evde 1'i çocuk 3 kişi ölü bulundu

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)