BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinSınırlar bu yüzden kapatılabilir!----

Sınırlar bu yüzden kapatılabilir!

Sınırlar bu yüzden kapatılabilir!
08 Eylül 2013 - 17:34 www.finansgundem.com

Sermayenin globalleşmesi ülkeler arasındaki sınırları kaldırırken, bu büyük risk tam tersi bir gelişmeye yol açabilir...

Bilim insanları, küresel ısınmanın tahıl ürünlerine saldıran zararlı böcek ve hastalıkların yayılmasına neden olduğunu tespit etti. Araştırmacılar,haşerelerin tahıl alanlarına her yıl 3 km daha fazla yayıldını belirtti.
Küresel ısınmanın neden olduğu değişimler, ekinleri tehdit ediyor. İngitere’nin Exeter ve Oxford Üniversiteleri tarafından yapılan çalışmada, haşerelerin güney ve kuzey kutup bölgelerine ilerlediği, geçmişte yaşayamadıkları soğuk alanlara yayılmaya başladıkları belirtildi.
Nature Climate Change dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, günümüzde küresel alanladaki ekinlerin yüzde 10 ila 16’sının ekinleri etkileyen hastalıklardan yok olduğu tahmin ediliyor.
Araştırmanın başını çeken Dr. Dan Bebber, atmosferin ısınmaya devam etmesinin sorunu giderek büyüttüğüne dikkat çekerek, “Gelecek on yıllarda karşılaşacağımız en büyük sorunlardan biri, gıda güvenliği olacak” dedi.
TİCARETLE YAYILIYORLAR
BBC’nin haberine göre, Bebber ve ekibi araştırmalarında son 50 yılda toplanan 612 haşere ve patojeni inceledi. Örnek olarak Afrika, Ortadoğı ve Asya’da hasatı vuran buğday pası; ABD’deki ağaçları yok eden çam keseböceği; virüs, bakteri ve mikroskobik boyutlardaki kurtlar incelendi.
Kelebek ve böceklerin hızlı hareketleriyle bazı organizmaların her yıl 12 km kadar yayıldıkları alanı genişlettiği ortaya çıkarken, bazı bakterilerin de çok yavaş yayıldığı görüldü. Sonuç olarak,tüm haşere ve patojenlerin yıllık yayılma miktarı ortalama 3 km olarak belirdi.
Bilim insanları, haşere ve patojenlerin küresel alanda yayılmasının ana sorumlusunu gıda ticareti olarak gösteriyor.
Bebber, “Yine de haşere ve patojenlerin yeni coğrafyalarda yaşayabilmesi için belli şartlar lazım... Artan sıcaklıkların bu imkanı verdiğini düşünüyoruz” dedi.
'SINIRLARI KORUMAK LAZIM'
Bebber, küresel ısınmanın yaşanan değişimdeki önemini vurgulamak için Colorado patates böceğini örnek verdi: “Normalde soğuk kışın geride tutmayı başardığı bu böcek artık Avrupa’nın kuzeyine, Finlandiya ve Norveç’e gidebiliyor.”
Tarım ürünlerinin korunması için haşere ve patojenleri çok iyi tanımaları gerektiğini belirten Bebber, “Sınırlarımızı korumalı ve tarım arazilerini tehditlerden uzak tutmak için çalışmalıyız” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)